Σοκ Ουκρανίας-Επιχειρησιακός ο πιο “θανατηφόρος” πύραυλος Ρωσίας-Θα “τρυπάει” Ουκρανική αεράμυνα

2905

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ρωσία και δεν έχει είναι ένας πύραυλος τύπου «Storm Shadow/Scalp-EG» με βεληνεκές 1500 km- Λοιπόν ο «Kh-50» είναι ακριβώς αυτό!

Μέχρι τώρα, το έργο του πυραύλου Kh-50 πιστευόταν ότι υπήρχε μόνο στα χαρτιά, ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου σπάνια θυμόντουσαν την ύπαρξή του. Με απλά λόγια, η περιγραφή αυτού του πυραύλου cruise θα ήταν ένα κάπως απλοποιημένο Kh-101, ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγαλύτερες ποσότητες και με λιγότερες εισροές πόρων.

Οι πρόσφατες αναφορές, σχετικά με την επιχειρησιακή χρήση του πυραύλου Kh-50 από τη Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανησυχία  στην Ουκρανική ηγεσία. Η Rossiyskaya Gazeta, στις 3 Αυγούστου, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενα μέσα, έγραψε για την αύξηση της παραγωγής και την ενεργό χρήση του Kh-50.

Το «Big Deal» για την Ρωσία

Η Ρωσία έχει αρκετούς ικανούς πυραύλους κρουζ, αλλά όλοι έχουν σοβαρές ελλείψεις στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας. Είναι είτε πολύ βαριά οπλικά συστήματα Kh-101, Kh-55 είτε όχι stealthy 3M14 Kalibr, Kh-55, ή και τα δύο Kh-55.

Μερικά δεν έχουν το εύρος  του Onyx. Τα πραγματικά καλά  καταστροφικά και ασταμάτητα Kinzhal και Iskander-M, είναι απαγορευτικά ακριβά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με φειδώ.

Το πρόβλημα με τους βαρείς πυραύλους όπως το Kh-101 και το Kh-55 είναι ότι, πρέπει να μεταφερθούν στον αέρα για εκτόξευση από βομβαρδιστικά. Οι θερμικές υπογραφές από τους τέσσερις κινητήρες των βομβαρδιστικών συλλέγονται από τους δορυφόρους SBIRS των ΗΠΑ, μόλις ξεκινήσουν τα βομβαρδιστικά για τροχοδρόμηση, δίνοντας στην Ουκρανία 1 έως 2 ώρες προειδοποίησης!

Μετά την εκτόξευσή τους από τα βομβαρδιστικά, η υπογραφή θερμότητας από τους στροβιλοκινητήρες που τροφοδοτούν τους βαρείς πυραύλους, πιθανότατα παρακολουθούνται από δορυφόρους των ΗΠΑ, παρά τη διαμόρφωση LO (χαμηλής παρατηρήσιμης) του πυραύλου!

Οι ελαφρύτεροι αλλά μη-LO πύραυλοι παρακολουθούνται εύκολα από τα ουκρανικά ραντάρ επιτήρησης και αεράμυνας (AD), όπως επίσης και από το AWACS των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ. Πολλοί από αυτούς καταρρίπτονται πριν φτάσουν στους στόχους τους.

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ρωσία και δεν έχει είναι ένας πύραυλος τύπου Storm Shadow/Scalp-EG με βεληνεκές 1500 km. Λοιπόν, το Kh-50 είναι ακριβώς αυτό!

Είναι αξιόπιστες οι αναφορές χρήσης του Kh-50;

Ένας λόγος για τον οποίο οι αναφορές μπορεί να είναι αξιόπιστες είναι ότι, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ήταν εκείνο που, στα μέσα Απριλίου 2023, δήλωσε για πρώτη φορά ότι η Ρωσία επαναπροωθούσε την παραγωγή του μέχρι τότε αδρανούς έργου πυραύλων Kh-50.

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ήθελε να αναβιώσει παλιά έργα, όπως τα σχέδια για την παραγωγή πυραύλων Kh-50.

Ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Κύριας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αλεξέι Χρόμο, δήλωσε επίσης  ότι, η Ρωσία σκοπεύει να παράγει μαζικά πυραύλους κρουζ Kh-50 μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Χαρακτηριστικά Kh-50

Ο Kh-50 έχει μήκος περίπου έξι μέτρα και ζυγίζει περίπου 1.600 κιλά. Τροφοδοτείται από έναν κινητήρα turbofan OMKB izdeliye 37-04 (ή TRDD-50B). Ο πύραυλος εκτιμάται ότι, έχει βεληνεκές πάνω από 1.500 χλμ., ταχύτητα  700 χλμ/ώρα, με μέγιστη ταχύτητα 950 χλμ/ώρα.

Ο πύραυλος εκτιμάται ότι διαθέτει μια κεφαλή βάρους 450 kb.

Με διάφορους τρόπους, το Kh-50 εμφανίζεται ως μικρογραφία Kh-101. Όπως το Kh-101, το Kh-50 αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην τεχνολογία πυραύλων κρουζ. Και οι δύο πύραυλοι διαθέτουν:

Διαμόρφωση LO

Σύνθετο πλαίσιο αεροσκάφους για μείωση της υπογραφής ραντάρ

Πλοήγηση INS με επιδιόρθωση SATNAV / TERCOM (Σύγκριση εδάφους)

Οπτική / IR αναγνώριση στόχου

Το ηλεκτρο-οπτικό ψηφιακό σύστημα συσχέτισης του Kh-50 για πλοήγηση και αναγνώριση στόχων, που ονομάζεται “Otblesk”, είναι περίπου ανάλογο με το DSMAC των ΗΠΑ.

Το Kh-50 είναι περίπου 1,5 μέτρο πιο κοντό από το Kh-101 και περίπου 800 κιλά ελαφρύτερο. Και οι δύο πύραυλοι έχουν κεφαλή 400-450 κιλών.

Λόγω του μικρότερου μεγέθους του, το Kh-50 μεταφέρει λιγότερο καύσιμο και κατά συνέπεια έχει μικρότερη εμβέλεια. Η εκτιμώμενη εμβέλεια για το Kh-101 είναι 5500 km και για το Kh-55, μόλις 1500 km.

Πλεονεκτήματα πυραύλων Kh-50

Όντας μικρότερο, το Kh-50 πιθανότατα έχει χαμηλότερη υπογραφή ραντάρ.

Επιπλέον, είναι βελτιωμένο για πτήσεις σε χαμηλό ύψος και διαθέτει μια αμυντική σουίτα που περιλαμβάνει EW και παγίδες θερμότητας εκλάμψεων. Όχι μόνο μπορεί ο πύραυλος να αποφύγει την ανίχνευση ραντάρ, αλλά μπορεί επίσης να προστατευτεί από την αεράμυνα και τους πυραύλους αέρος-αέρος εξοπλισμένους με ανιχνευτές RF και IIR.

Το Kh-50 μπορεί να διεισδύσει στον βαριά αμφισβητούμενο εναέριο χώρο καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο ρωσικό πύραυλο κρουζ.

Για να αναιρέσει την ανωτερότητα των ρωσικών μαχητικών, η Δύση έχει μεταφέρει τα καλύτερα συστήματα AD στην Ουκρανία. Το Kh-50 έχει σχεδιαστεί για να πετάει αλώβητο μέσω των συστημάτων NASAMS, IRIS-T και Patriot που υπερασπίζονται τον εναέριο ουκρανικό  χώρο.

Στο πλαίσιο της Ουκρανίας, το μικρότερο βεληνεκές 1.500 km του πυραύλου Kh-50 είναι ευλογία, όχι μειονέκτημα. Εκτός από το ότι κάνει τον πύραυλο πιο κρυφό, τον καθιστά φθηνότερο και πιο οικονομικό.

Από όποια πλευρά κι αν κοιτάξετε τον πύραυλο, η επιχειρησιακή του εισαγωγή στην  στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία πιθανότατα θα δώσει στη Ρωσία ένα σοβαρό πλεονέκτημα, όπως και το ελικόπτερο Ka-52, το drone Lancet Kamikaze και η βόμβα ολίσθησης FAB-500M62.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας