Σοκ: Οι μισοί Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα

1124
Σοκ: Οι μισοί Έλληνες δεν

Την ώρα που κυβέρνηση πανηγυρίζει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει και μια φριχτή πραγματικότητα -την οποία αποτύπωσε μέχρι και το Politico σε άρθρο του. 

Ποια είναι αυτή; Ότι σχεδόν ένα στα δύο ελληνικά νοικοκυριά, αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος και έχουν ήδη οφειλές στους παρόχους.

Για την ακρίβεια, το 45% των Ελλήνων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ!

Πρόκειται για έναν κοινωνικό αλλά και οικονομικό εφιάλτη, καθώς οι πρωτοφανείς αυξήσεις διέπουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, επιβαρύνουν βάναυσα τα νοικοκυριά, καταστρέφουν την πρωτογενή παραγωγή αφού και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στο ήδη αυξημένο κόστος με λογαριασμούς εκατοντάδων ευρώ ακόμα και για κλειστές αποθήκες η ακαλλιέργητα χωράφια.

Καταστροφικό όμως είναι και το αποτύπωμα για την δημοσιονομική πορεία της χώρας η οποία δανείζεται ουσιαστικά για να επιδοτεί το καρτέλ της ενέργειας που βλέπει τα έσοδα του όχι απλά να αυξάνονται, αλλά να πολλαπλασιάζονται! Μιλάμε για την ίδια κυβέρνηση που όταν ανέλαβε την εξουσία, κατηγορούσε τους προκατόχους της, επειδή είχαν ζημιώσει την ΔΕΗ θα τα 600 εκατομμύρια €. Οι ίδιοι όμως έχουν ανοίξει το δημόσιο ταμείο και έχουν μοιράσει επιδοτήσεις ρεύματος που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 7 δις, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να ανακόψουν τις καταστροφικές επιπτώσεις για το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Έτσι όπως δείχνουν τα στοιχεία αλλά και τα νέα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου που θα συμπεριλαμβάνουν αδιανόητες αυξήσεις, το φθινόπωρο και ο χειμώνας που έρχονται θα είναι τραγικοί. Ήδη, το καλοκαίρι που μας πέρασε ακόμα η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει κλιματιστικό, ενώ εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα χαμηλότερες από τους περσινούς χειμερινούς μήνες, η Ελλάδα κυριολεκτικά θα παγώσει.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η στάση της κυβέρνησης και η ανοχή των συστημικών ΜΜΕ απέναντι στην κυβερνητική ανικανότητα. Σε αυτό οπωσδήποτε συμβάλουν και τα δεκάδες εκατομμύρια τα οποία μοιράζει η Δ.Ε.Η. ως διαφημιστική δαπάνη, ώστε κανάλια και συστημικές εφημερίδες να κλείνουν ασφυκτικά το καπάκι πάνω από μία κοινωνία που βράζει από οργή και ανέχεια. Εάν συνεχίσουν έτσι, η κοινωνική έκρηξη θα είναι ανεξέλεγκτη.

Έρχονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Κορυφώνεται η αγωνία τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, που πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα, καθώς αναμένονται σημαντικές αυξήσεις συγκριτικά με τον Αύγουστο.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά, αν και αναμένονται και χαμηλότερες χρεώσεις από επιμέρους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη, που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Και ο Κ.Μητσοτάκης… «πανηγυρίζει»

Για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας στην οικονομία της χώρας έκανε επίσημη δήλωση σήμερα στις 10:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας

Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους.

Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής Άμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν.

Στο παρελθόν ανήκουν, επίσης, και οι πληγές που άνοιξαν στον κορμό της κοινωνίας μας, αυτά τα 12 χρόνια: φανατισμοί, φωτιές, βία, αλλά και τραγικοί θάνατοι, όπως εκείνοι της Marfin. Τυφλή αμφισβήτηση των θεσμών. Πάνω και κάτω πλατείες, όπου φύτρωσε το ψέμα δίπλα στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Για ν’ ακολουθήσει, μετά, μία τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ. και έσπρωξε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Χρειάστηκαν σκληρές μάχες κατά του λαϊκισμού για να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι.

Θα επαναλάβω ότι η ανάταξη της χώρας δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Πολύ περισσότερο καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τη μόνιμη επιθετικότητα των γειτόνων μέχρι την παγκόσμια πανδημία και την «έκρηξη» στην ενέργεια και στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέτωπα διαρκή, για τα οποία η Πολιτεία έχει διαθέσει, ήδη, 50 δισεκατομμύρια.

Κι όμως, σ’ έναν αβέβαιο κόσμο, η χώρα μας βαδίζει με τη βεβαιότητα της συνέπειας και του αποτελέσματος. Ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα μέσα και τη Διπλωματία μας με δυναμικές πρωτοβουλίες. Θέτοντας σε νέες τροχιές τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Αυξάνοντας τα συλλογικά έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα. Και ψηφιοποιώντας το κράτος σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάμε πώς ήταν η ζωή μας πριν το gov.gr.

Η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια. Άλλωστε, τα όσα προανέφερα οφείλονται, ακριβώς, σε μία συνετή πολιτική που εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς όμως να τον ναρκοθετεί. Με μέτρα μετρημένα, που αυξάνουν τον συνολικό πλούτο υπέρ όλης της κοινωνίας.

Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε. Γιατί ξέρουμε, πλέον, ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Ξέρουμε πως η Ευρώπη δεν έχει μόνο την όψη του ελέγχου, αλλά και της αλληλεγγύης που δυναμώνει τη θέση της χώρας. Και ότι, τελικά, η οικονομική ανεξαρτησία συμβαδίζει με την εθνική, όπως και η πρόοδος του κράτους μπορεί να μεταφράζεται σε στήριξη και όφελος για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Η τελευταία τριετία απαντά, έτσι, στην πράξη στα διδάγματα της τελευταίας 12ετίας. Δείχνει τον δρόμο για να μη γυρίσουμε ποτέ, μα ποτέ, πίσω στα όσα ζήσαμε. Σφυρηλατεί την αυτογνωσία μας. Και μας καλεί να βαδίσουμε ενωμένοι με όπλο την αλήθεια και τις ρεαλιστικές λύσεις και όχι το ψέμα και τις εύκολες αρνήσεις. Σε μία πορεία που ίσως να κρύβει και λάθη, αλλά που σίγουρα δεν θα είναι μία λάθος πορεία!

Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, ο λαός μας υπέφερε πολλά. Όμως απέδειξε και πολλά. Χάρη στις δικές του θυσίες, η πατρίδα στάθηκε γρήγορα στα πόδια της. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα ώριμης ευθύνης στις πολιτικές μας συμπεριφορές. Κι όταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις, απέναντι στις κοινές απειλές. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.

Το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Για να μην ξαναζήσουμε το brain drain των νέων, οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους, σε μία χώρα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και καλά αμειβόμενης εργασίας, ανοιχτής Παιδείας και αξιοπρεπούς Υγείας. Το μπορούμε.

Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας