Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και προκάλεσε την αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov, ο οποίος προειδοποίησε ευθέως τη Γερμανία με νέο πόλεμο και στρατιωτική ήττα.
Οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου Friedrich Merz σχετικά με την άρση των περιορισμών στο εύρος βολής των όπλων που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία αποτελούν μια πράξη που «προκαλεί πόλεμο», δήλωσε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ακόμη πρόκληση πολέμου.
Δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρόσθετες προσπάθειες να αναγκαστούν οι Ουκρανοί να συνεχίσουν να πολεμούν.
Και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ειρηνικής διαδικασίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Στις 26 Μαΐου, ο Merz δήλωσε ότι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ «δεν έχουν πλέον περιορισμούς στο εύρος όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία».
Άρση των περιορισμών
Την επόμενη μέρα, σημείωσε ότι η απόφαση για την άρση των περιορισμών είχε ληφθεί «πριν από αρκετούς μήνες».
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Lars Klingbeil δήλωσε μετά τα σχόλια του Merz ότι η πολιτική του Βερολίνου σχετικά με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς παραμένει αμετάβλητη.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε επίσης να επιβεβαιώσει αναφορές σχετικά με την άρση των περιορισμών.
Μεταξύ των χωρών που κατονομάζονται από τον Merz ως χώρες που έχουν άρει τους περιορισμούς, η Γερμανία είναι η μόνη που δεν έχει προμηθεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.
Η Γερμανία διαθέτει τέτοια όπλα, που ονομάζονται πύραυλοι Taurus.
Σφίγγα ο Merz
Ο Merz ρωτήθηκε την Τετάρτη (28/5/2025) σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.
Αρκέστηκε να δηλώσει πως η Γερμανία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την παραγωγή όπλων μεγάλου βεληνεκούς ουκρανικής κατασκευής, ενώ ανακοίνωσε και κοινή παραγωγή με το Κίεβο.
Ο Zelensky από την πλευρά του διευκρίνισε πως πρόκειται για ήδη υφιστάμενα έργα, τα οποία όμως θα ενισχυθούν σημαντικά με τα γερμανικά κονδύλια, επιτρέποντας την επέκταση της παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως η Γερμανία δεν προτίθεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.
Την ίδια διαβεβαίωση παρείχε και ο βουλευτής της Bundestag με το CDU, Roderich Kiesewetter, τονίζοντας πως το Βερολίνο δεν έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με κανένα σύστημα μακρού πλήγματος.
Πάντως σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές ακόμη και εάν αρχίσουν παραδόσεις Taurus στην Ουκρανία, δεν πρόκειται να επιφέρουν αποφασιστικό πλήγμα στη ρωσική βιομηχανία, ούτε να εξαντλήσουν την αντιαεροπορική της άμυνα.
Η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει με συντριπτικό τρόπο το Βερολίνο
Η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του διεθνούς ομίλου μέσων ενημέρωσης Russia Today και του καναλιού RT, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα μπορεί να αντιδράσει χτυπώντας συντριπτικά το Βερολίνο σε περίπτωση που οι πύραυλοι Taurus πλήξουν τη ρωσική πρωτεύουσα.
«Στα γραφεία της Μόσχας, συζητούν ήδη ότι εάν γερμανικά στρατεύματα χτυπήσουν τη Μόσχα με γερμανικά όπλα (…), τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να χτυπήσουμε το Βερολίνο», έγραψε η Simonyan στο κανάλι της στο Telegram.
Η Simonyan πιστεύει ότι το γεγονός πως η Γερμανία επέτρεψε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να χρησιμοποιούν όπλα μεγάλου βεληνεκούς χωρίς περιορισμούς μπορεί να σημαίνει ότι οι επιθέσεις θα πραγματοποιηθούν από Γερμανούς στρατιωτικούς ειδικούς, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν γνωρίζουν πώς να χειρίζονται πυραύλους Taurus.
Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Η Γερμανία σύρεται σε πόλεμο – Θα ηττηθεί ξανά όπως το 1918 και το 1945!
Η Ρωσία αναμένεται άμεσα να επαληθεύσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν περί άρσης των γερμανικών περιορισμών στο βεληνεκές των πυραύλων προς την Ουκρανία, και έτσι να επιβεβαιώσει ότι το Βερολίνο εμπλέκεται πλέον άμεσα στον πόλεμο, όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, σε σχόλιό του στον δημοσιογράφο του VGTRK, Pavel Zarubin.
«Αν κατάλαβα σωστά αυτά που διάβασα, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Friedrich Merz δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι από την αρχή εννοούσε τη χρηματοδότηση της παραγωγής πυραύλων οποιουδήποτε βεληνεκούς στην Ουκρανία. Υποτίθεται ότι δεν τίθεται θέμα αποστολής γερμανικών πυραύλων.
Αυτό πρέπει να ελεγχθεί»,
σημείωσε ο Lavrov.
«Και τα δύο σενάρια —είτε η παραγωγή είτε οι αποστολές— εντείνουν την ένταση, ενισχύουν τον πόλεμο.
Η Γερμανία παρασύρεται απευθείας μέσα σε αυτόν τον πόλεμο».
Κατά τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, τα γερμανικά άρματα μάχης «καίγονται κυρίως αντί να κινούνται».
«Η άμεση εμπλοκή στον πόλεμο είναι πλέον προφανής»,
υπογράμμισε.
Ο Lavrov προχώρησε σε ιστορική αναφορά με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, επισημαίνοντας ότι:
«Η Γερμανία γλιστρά και πάλι στην ίδια επικίνδυνη κατηφόρα που έχει ακολουθήσει δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα — έως την κατάρρευσή της.
Ελπίζω πως κάποιοι υπεύθυνοι πολιτικοί σε αυτή τη χώρα θα βγάλουν επιτέλους το σωστό συμπέρασμα και θα σταματήσουν αυτό το παραλήρημα».
Taurus: Πολιτική μπλόφα ή απειλή;
Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη δήλωση Merz για την πιθανή άρση των περιορισμών στην αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πολιτική και στρατιωτική κινητικότητα – αν και, προς το παρόν, παραμένει μια θεωρητική συζήτηση.
Όπως επισημαίνει ο Vsevolod Simov, σύμβουλος της Ρωσικής Ένωσης Βαλτικών Σπουδών, πρόκειται για «λόγια χωρίς πράξεις», σε ένα πλαίσιο όπου η ουκρανική στρατηγική στηρίζεται περισσότερο σε drones παρά σε πυραυλικά χτυπήματα.
Η πιθανή αποστολή 100-150 πυραύλων με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων ενδέχεται να έχει ψυχολογική αξία, όχι όμως στρατηγική, όπως δείχνει και η μέχρι σήμερα περιορισμένη επίδραση τέτοιων πληγμάτων στο μέτωπο.
Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η επίθεση στη γέφυρα Antonovsky, η οποία οδήγησε σε ρωσική υποχώρηση στη Kherson.
Σύμφωνα με αναλυτές, πιθανοί στόχοι όπως η Γέφυρα της Κριμαίας μπορεί να βρεθούν ξανά στο στόχαστρο.
Ωστόσο, η Μόσχα –τουλάχιστον προς το παρόν– αποφεύγει τις ακραίες αντιδράσεις, κρατώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο δυναμικές κινήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο ιστορικός Alexander Dmitrievsky υπογραμμίζει ότι η Δύση, και ειδικά η Ευρώπη, δεν φαίνεται να επιδιώκει ειρήνη, αλλά μάλλον τη διατήρηση της σύγκρουσης για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Αντίθετα, ο Donald Trump –με τη λογική του επιχειρηματία– ίσως επιδιώξει τον τερματισμό μιας «ζημιογόνας επένδυσης.
Τελικά, όπως δείχνει και η γερμανική διστακτικότητα, η αποστολή των Taurus δεν είναι ακόμα βέβαιη.
Η πραγματική απειλή για τη Ρωσία ίσως να μην βρίσκεται στα αποθέματα πυραύλων, αλλά στη διαρκώς ενισχυόμενη βιομηχανία επιθετικών drones της Ουκρανίας – και στη σκιώδη υποστήριξη της Δύσης πίσω από αυτήν.
Oι δυνατότητες των πυραύλων Taurus που έχουν stealth χαρακτηριστικά
Η ανάπτυξη του πυραύλου ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 και συγκεκριμένα το 1998 από την Taurus Systems GmbH, μία κοινοπραξία της MBDA Deutschland και της Σουηδικής Saab Bofors Dynamics AB.
Βασικός στόχος του προγράμματος ήταν να κατασκευαστεί ένας πύραυλος μεγάλης εμβέλειας (stand off range) ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει στρατηγικούς στόχους του εχθρού.
Δόθηκε προσοχή στην μείωση του αποτυπώματος του πυραύλου στα ραντάρ (μειωμένο RCS) ενσωματώνοντας stealth χαρακτηριστικά.
Έτσι, για το σώμα του πυραύλου υιοθετήθηκε ένα πολυγωνικό σχέδιο με στόχο την μείωση των αντανακλάσεων των εκπομπών ραντάρ από πάνω του ενώ για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκε και βαφή που μειώνει παραπάνω το RCS του πυραύλου.
Για την καθοδήγηση του πυραύλου χρησιμοποιείται ένας αριθμός μέσων.
Όπως είναι αναμενόμενο διαθέτει καθοδήγηση μέσω GPS και INS η οποία ακολουθεί μια προγραμματισμένη πορεία.
Παράλληλα, μέσω της οπτικής ταύτισης (TRN και IBN) του εδάφους που ο πύραυλος «βλέπει» μέσω του ερευνητή (seeker) του και των χαρτών που έχει περασμένους στην μνήμη του μπορεί να κάνει διορθώσεις στην πορεία, ένα χαρακτηριστικό που βοηθάει ιδιαίτερα σε σημεία με κακή κάλυψη GPS ή σε σημεία όπου ο εχθρός ενεργά παρεμβάλει το GPS.
Στην τελική φάση της πτήσης ο ερευνητής αναγνωρίζει τον στόχο και κατευθύνει τον πύραυλο.
H πορεία του πυραύλου καθορίζεται ανάλογα με τον στόχο που καλείται να πλήξει.
Έτσι, αν σκοπός είναι να επιτευχθεί μεγάλη εμβέλεια, η άφεση του πυραύλου μπορεί να γίνει σε μεγάλο υψόμετρο, το οποίο μπορεί να διατηρήσει ο Taurus έως ότου χρειαστεί να «βουτήξει» στον στόχο.
Αντίστοιχα, μπορεί να επιλεγεί μια πορεία σε χαμηλό υψόμετρο με μία κίνηση pop up πριν την προσβολή του στόχου.
Γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά
Συνολικό βάρος: 1400 κιλά
Βάρος εκρηκτικής κεφαλής: 480 κιλά
Διαστάσεις: 5 μέτρα (μήκος) / 1 μέτρο (διάμετρος) / 0,9 μέτρα (ύψος) / 2 μέτρα (άνοιγμα φτερών)
Εμβέλεια: 500 χιλιόμετρα Ταχύτητα: 0,6 έως 0,95 Mach
Καθοδήγηση: GPS/INS/IBN/TRN
Φορείς: Panavia Tornado, Eurofighter Typhoon, EF-18 Hornet, F-15K Slam Eagle, Gripen