Ηλεκτροσόκ περιμένει τον Αύγουστο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με το κόστος της Mwh να εκτινάσσεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την εγχώρια αγορά.
Τα 500 και 600 ευρώ ανά Mwh είναι προ των πυλών ισχυρίζονται στελέχη προμηθευτών όταν χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της Mwh διαμορφώθηκε στα 466 ευρώ ανά Mwh και αφορά τις καταναλώσεις ενέργειας της Δευτέρα 25 Ιουλίου.
Η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για την αγορά ενέργειας διότι οι προμηθευτές θα πρέπει να δώσουν στη δημοσιότητα την τιμή χρέωσης της Mwh για τις καταναλώσεις του Αυγούστου καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο καθεστώς τιμολόγησης μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Με δεδομένο ότι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφηκε η τιμή των 466 ευρώ ανά Mwh συμβάλει στην άνοδο του πήχη για τα επιτελεία των προμηθευτών που θα υποχρεωθούν να κινηθούν άνω των 500 ευρώ ανά Mwh.
Η ανάρτηση των τιμών μπορεί να γίνει μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας διότι στην διάταξη δεν προσδιορίστηκε ο χρόνος ανάρτησης με συνέπεια οι προμηθευτές να αξιοποιήσουν όλο το 24ώρο περιμένοντας τον πρώτο προμηθευτή που δώσει στην δημοσιότητα την προτεινόμενη τιμή τιμολόγησης που θα αφορά τις καταναλώσεις του Αυγούστου.
Τα βλέμματα στραμμένα στη ΔΕΗ:
Όλοι θα περιμένουν την κίνηση της ΔΕΗ ως τον πιο ισχυρό προμηθευτή ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όταν το μερίδιο της ανέρχεται στο 64% επι του συνόλου της αγοράς.
Τα προγνωστικά δίνουν ότι η ΔΕΗ θα δώσει τιμή ανά Mwh στα 500 ευρώ ίσως και παραπάνω διότι εάν κάνει το λάθος και προσδιορίσει το τιμολόγιο κάτω του πραγματικού κόστους θα καταγράψει ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μόνο τον Αύγουστο ενώ θα προσπαθήσει να τις εξισορροπήσει με τη νέα τιμή που θα δώσει για τον Σεπτέμβριο
Όμως μια απόκλιση 50 ευρώ από το πραγματικό κόστος μπορεί για τον πάροχο να φέρει ζημιές η κέρδη.
Οι προμηθευτές θέλουν να αποφύγουν με το καλημέρα τις ζημιές με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης.
Τα επιτελεία έχουν κάνει θεωρητική άσκηση στην περίπτωση που δώσουν χαμηλότερη τιμή κατά 50 ευρώ ανά Mwh.
Οι υπολογισμοί δίνουν ζημιές από 7 εκατ ευρω έως 300 εκατ ευρώ ανάλογο με το πελατολόγιο του κάθε προμηθευτή.
Όταν η απόκλιση είναι πάνω από τα 50 ευρώ ο προμηθευτής θα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία.
Το νέο μοντέλο φέρνει την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Το νέο κυβερνητικό σύστημα τιμολόγησης οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλές τιμές παρότι η κυβερνητική πρόθεση ήταν να πέσουν οι τιμές.
Πιθανότατα οι κυβερνητικοί υπολογισμοί έγιναν με λάθος δεδομένα που οδηγούν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ακόμη η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για τα τιμολόγια των νοικοκυριών θα αποδειχθεί λάθος επιλογή ενώ στις επιχειρήσεις δίνεται το δικαίωμα να διατηρήσουν τα σημερινά τιμολόγια όπως και τη ρήτρα αναπροσαρμογής που να σημειωθεί εφαρμόζεται στο τέλος του μήνα.
Ετσι οι προμηθευτές γνωρίζουν το πραγματικό κόστος της Mwh ενώ μειώνεται το ρίσκο της πρόβλεψης .
Αντίθετα τα νοικοκυριά θα επωμιστούν τις κυβερνητικές ακροβασίες και αστοχίες της πολιτικής της με τη άνοδο των τιμολογίων του ρεύματος.
Να σημειωθεί ότι με τιμές χονδρεμπορικής τιμής της Mwh στα 466 ευρώ μειώνει την αξία της κρατικής επιδότησης του Ιουλίου που έχει καθοριστεί στα 200 ευρώ όταν η λιανική τιμή θα πλησιάσει τα 500 ευρώ ανά Mwh ή 0,50 ευρώ ανα kwh όταν η τελική έκδοση των τιμολογίων ρεύματος του Ιουνίου έγινε με 0,30 ευρώ ανά Kwh.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr