Η ανακοίνωση ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και διέταξε πλήρη επανεκκίνηση που εμπόδισε τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου της Κυριακής (8 Δεκεμβρίου) προκάλεσε ευρύτατο σοκ και φόβους για θεσμική διάβρωση, σημειώνει η Euractiv.
“Η κρίση αυτή προέκυψε από την αναποτελεσματικότητα πολλαπλών θεσμών.
Όχι μόνο δημιούργησε σύγχυση αλλά και ενίσχυσε την αβεβαιότητα, πολώνοντας βαθιά την κοινωνία”, δήλωσε στο Euractiv Romania η πρόεδρος και συνιδρύτρια της ΜΚΟ Funky Citizens, Elena Calistru.
“Αυτή τη στιγμή, η εμπιστοσύνη στη δημοκρατική διαδικασία της Ρουμανίας κρέμεται από μια κλωστή”, πρόσθεσε η Calistru.
Η οργάνωσή της και άλλοι έχουν ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τις ενέργειες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και των μυστικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την Calistru, η ανάγκη για διαφάνεια είναι πλέον υψίστης σημασίας, υποστηρίζοντας ότι οι Ρουμάνοι πρέπει να καταλάβουν γιατί οι υποψίες σχετικά με την εκστρατεία του Călin Georgescu εμφανίστηκαν “τόσο αργά.”
Ο Georgescu, ένας ακροδεξιός υποψήφιος με φιλορωσικές συμπάθειες, ξεπέρασε τις δημοσκοπήσεις και κέρδισε τον πρώτο γύρο στις 24 Νοεμβρίου.
Στον δεύτερο γύρο της Κυριακής επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Elena Laskoni του φιλελεύθερου, φιλοευρωπαϊκού κόμματος Save Romania Union (USR).
Το σκεπτικό της απόφασης
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δημοσίευσε το σκεπτικό της απόφασής του να ακυρώσει το βράδυ της Παρασκευής.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι η εκλογική διαδικασία αποτέλεσε αντικείμενο “χειραγώγησης των ψήφων των ψηφοφόρων και στρέβλωσης των ίσων ευκαιριών μεταξύ των εκλογικών ανταγωνιστών” μέσω της αδιαφανούς και παράνομης χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Σε δελτίο Τύπου της 25ης Νοεμβρίου, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρουμανίας Ancom ισχυρίστηκε παρατυπίες στον χειρισμό της παραπληροφόρησης από την TikTok στην πλατφόρμα της κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Η απόφαση αναφέρει επίσης ότι ο Georgescu χρηματοδότησε την εκστρατεία του, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών συνιστωσών της, χρησιμοποιώντας αδήλωτες πηγές.
Η Γενική Εισαγγελία και η Διεύθυνση Διερεύνησης του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας στο Βουκουρέστι (DIICOT) ξεκίνησαν πρόσφατα έρευνες σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Georgescu και την πιθανή ρωσική εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία.
Πολιτικές αντιδράσεις
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Χ μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Laskoni δήλωσε ότι το ρουμανικό κράτος “καταπάτησε τη δημοκρατία” και καταδίκασε την απόφαση ως “παράνομη, ανήθικη και προσβολή της ίδιας της ουσίας της δημοκρατίας – της ψήφου”.
Υποστήριξε ότι θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η βούληση του λαού και να επιτραπεί η συνέχιση της ψηφοφορίας.
Από την Παρασκευή, η ψηφοφορία μεταξύ της διασποράς της Ρουμανίας βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη.
Μέχρι τη στιγμή που το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο (BEC) σταμάτησε τη διαδικασία ψηφοφορίας στο εξωτερικό, περισσότεροι από 50.000 Ρουμάνοι είχαν ήδη ψηφίσει.
Η Laskoni άφησε να εννοηθεί η πρόθεσή της να κατέβει υποψήφια στις επαναπρογραμματισμένες εκλογές.
Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο George Simion, ηγέτης της ακροδεξιάς Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων (AUR), χαρακτήρισε την ακύρωση ως “πραξικόπημα”, κατηγορώντας το δικαστήριο ότι ανέτρεψε την προηγούμενη επικύρωση των εκλογών.
Ο George Simion, υποψήφιος ο ίδιος στον πρώτο γύρο, είχε υποστηρίξει τον Georgesku για τον δεύτερο γύρο.
Ωστόσο, ο Simion κάλεσε σε ψυχραιμία σε μήνυμα που ανήρτησε στο Facebook μετά την ακύρωση.
Είπε: “Οι άνθρωποι δεν πρέπει να ενεργούν βίαια.
Αυτή η κατάχρηση πρέπει να τιμωρηθεί δημοκρατικά από τους πολίτες.”
Ωστόσο, τα φιλελεύθερα (PNL, ΕΛΚ) και σοσιαλδημοκρατικά (PSD, S&D) κόμματα της Ρουμανίας χαιρέτισαν την ακύρωση.
“Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν πολύ αναγκαία, δεδομένου του μεγέθους της ρωσικής παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του PNL Siegfried Mureșan.
Πρωτοφανής κατάσταση
Το ρουμανικό Σύνταγμα δεν παρέχει σαφείς οδηγίες σχετικά με τη λήξη της θητείας ενός προέδρου.
Ορίζει μόνο ότι η θητεία του προέδρου είναι πενταετής και συνεχίζεται μέχρι την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου.
Ο πρόεδρος Klaus Iohannis, του οποίου η θητεία λήγει στις 21 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος.
Ωστόσο, ο Calistru δήλωσε στη Euractiv ότι, όπως απαιτείται από τους συνταγματικούς κανόνες, ο πρόεδρος της Γερουσίας θα πρέπει να αναλάβει την προσωρινή προεδρία μετά τις 21 Δεκεμβρίου.
Το νέο Κοινοβούλιο, που εξελέγη το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξακολουθεί να συγκαλείται στις 20 Δεκεμβρίου.
Η διοργάνωση νέων προεδρικών εκλογών θα διαρκέσει περίπου 90 ημέρες και ο πρόεδρος Iohannis ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η νέα κυβέρνηση θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα.
Η θητεία της σημερινής κυβέρνησης Ciolacu λήγει την ημερομηνία επικύρωσης των βουλευτικών εκλογών.
Ο Ciolacu θα παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός αξιωματούχος μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.
Οι κυβερνητικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές και είναι πιθανό το USR να μην επιθυμεί πλέον να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση χωρίς άνετη πλειοψηφία, αποτελούμενη από το PSD, το PNL και τη συντηρητική Δημοκρατική Ένωση των Ούγγρων της Ρουμανίας (UDMR), με υποστήριξη στο κοινοβούλιο από την ομάδα των εθνικών μειονοτήτων.
Με την επανεκκίνηση της εκλογικής διαδικασίας, το αν θα συμμετάσχουν οι ίδιοι υποψήφιοι παραμένει αβέβαιο.
Ενώ η ακροδεξιά ευρωβουλευτής Diana Șoșoacă αποκλείστηκε από την υποψηφιότητα λόγω εμπρηστικών δημόσιων δηλώσεων, η περίπτωση της Georgescu παρουσιάζει ένα διαφορετικό σενάριο.
“Δεδομένων αυτών των νέων εξελίξεων, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα να μείνουν χωρίς συνέπειες.
Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας Calistru.
Ο Georgescu μίλησε το βράδυ της Παρασκευής, προτρέποντας τις αρχές να αγνοήσουν την ακύρωση.
Δήλωσε ότι αν και “η απόφαση του CCR είναι νομικά δεσμευτική”, δεν υπάρχει “καμία ποινή για τη μη εφαρμογή της”.