Societe Generale: Σημάδια ύφεσης στις ΗΠΑ και κραχ στη Wall Street

1179
ΗΠΑ
Τι υποδεικνύει ο δείκτης «ροής ειδήσεων» που καταρτίζει η Societe Generale

Τα… τύμπανα μίας πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ χτυπούν όλο και πιο ηχηρά, είτε λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, είτε εξαιτίας της κατάρρευσης του κλάδου μεταποίησης.

Παράλληλα κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι, όπως η UBS, προχωρούν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, ενώ όλα δείχνουν ότι η απαισιοδοξία θα διοχετευθεί και στην παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον καταφθάνει ένα αναφορά της Societe Generale, η οποία προειδοποιεί ότι ένας πολύ συγκεκριμένος δείκτης που έχει καταρτίσει και παρακολουθεί στενά στέλνει σαφή μηνύματα για ύφεση στις ΗΠΑ και πτώση της Wall Street.

Πρόκειται για τον δείκτη «ροής ειδήσεων» (μια προσέγγιση “μεγάλων δεδομένων” σε μια ποικιλία βασικών θεμάτων της αγοράς, όπως η οικονομική δυναμική, η δημοσιονομική πολιτική, ο πληθωρισμός και ο κίνδυνος και η οποία οδηγεί τακτικά στη χρηματοπιστωτική αγορά κατά μερικούς μήνες) ο οποίος έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, υποδεικνύοντας ότι «έχει υπάρξει σοβαρή ζημιά στη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Όπως εξηγεί η τράπεζα, εξετάζοντας αυτόν τον δείκτη, για τις πιο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές που ακολουθεί (42 συνολικά), τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλότερα από την ισορροπία (που βρίσκεται στο επίπεδο 50), γεγονός που υποδηλώνει σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ευρώπη είναι η πιο επηρεασμένη περιοχή, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία αγγίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα βρίσκονται σε δύσκολη θέση,  μόλις 3,9%, 4,4% και 8,5% πάνω από τα ιστορικά χαμηλά αντίστοιχα.

Θεωρητικά, αυτό δικαιολογεί μια επιφυλακτική στάση στους λεγόμενους κορυφαίους δείκτες, όπως ο δείκτης μεταποίησης ISM και το επιχειρηματικό κλίμα Ifo, οι οποίοι εξακολουθούν να φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι σε σχέση με τα στοιχεία της γαλλικής τράπεζας. Στην πραγματικότητα, αν ο δείκτης παγκόσμιας ροής ειδήσεων (ECNI), βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του το 2001, δηλαδή όταν υπήρξε η φούσκα των dot.coms, αλλά και πριν την κρίση του 2008.


Και ενώ τα δεδομένα των ΗΠΑ σχετικά με την εμπιστοσύνη βρέθηκαν κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων, ενώ ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει ότι  δείκτης US ECNI βρίσκεται πολύ κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Υπάρχει ένα σημείο που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα  σε αυτά τα δεδομένα: όπως γράφει ο στρατηγός αναλυτής της SocGen, Arthur van Slooten, μια τέτοια απότομη επιδείνωση συνήθως αυξάνει την πιθανότητα χαλάρωσης της πολιτικής.
Γιατί;
Επειδή ο σημερινός οικονομικός κύκλος – ο μακροβιότερος στον τελευταίο καιρό – δεν έχει πια την ίδια δύναμη, ενώ ο αναπτυξιακός ορίζοντας υποχωρεί, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται και σε προεκλογική περίοδο το 2020.

Πράγματι, όπως προειδοποιεί η SocGen, ο δείκτης ροής ειδήσεων νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ (MONI) κινήθηκε προς την πλήρη χαλάρωση, ωστόσο, ο δείκτης φορολογικών ανακοινώσεων (FINI) της τράπεζας έχει αντιδράσει πιο αργά …


… υποδεικνύοντας ότι η συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική έχει μόλις ξεκινήσει και σίγουρα επισημαίνει την επιθετική χαλάρωση.

Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, το τελικό αποτέλεσμα είναι «Αν ο Trump είναι σοβαρός για τις πιθανότητες επανεκλογής του τον επόμενο χρόνο, φαίνεται όλο και πιο πιθανό, σε κάποιο όχι πολύ απομακρυσμένο σημείο στο μέλλον, ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της νίκης του εμπορικού πολέμου ή της μέγιστης υποστήριξης που θα δοθεί στη δυσχερή οικονομική ανάπτυξη ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας