Τη μετάβαση σε 4ήμερη εβδομάδα εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους σχεδιάζει η Σκωτία, επιθυμώντας να ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας.
Οι εργασιακοί χώροι που έχουν τολμήσει να εφαρμόσουν την πολιτική της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας είναι ελάχιστοι, αλλά η κυβέρνηση της Σκωτίας φέρεται έτοιμη να κάνει το βήμα – και θέλει να την ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Fortune.
Πέρυσι, η Βρετανία ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δοκιμή του πειράματος της τετραήμερης εβδομάδας, αποκαλύπτοντας νέες τομές στην παραγωγικότητα και την ευελιξία στον εργασιακό χώρο.
Τώρα, η Σκωτία ελπίζει να δει παρόμοια αποτελέσματα όταν δοκιμάσει το πρόγραμμα για ορισμένους από τους δημόσιους υπαλλήλους της, ανέφεραν οι Times την Κυριακή.
Η κίνηση, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Humza Yousaf, θα επηρεάσει μια σειρά από υπηρεσίες και σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει περίπου 12 μήνες, ανέφερε το δημοσίευμα -χωρίς να επικαλείται πηγές.
Ο Yousaf, ο οποίος είναι ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, αναμένεται να μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιό του την Τρίτη, ενώ η ημερομηνία έναρξης φέρεται να έχει προγραμματιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η επιτυχία του προγράμματος τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τον δημόσιο τομέα θα μπορούσε να ωθήσει και τον ιδιωτικό τομέα να υιοθετήσει την πρακτική αυτή, ανέφεραν οι Times, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και να προωθηθεί η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε στο Fortune ότι το πιλοτικό πρόγραμμα είχε ως στόχο να «αξιολογήσει τα οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία και την ευημερία, καθώς και τα κέρδη από την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να επιφέρει» και ότι θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό εν ευθέτω χρόνω.
«Υπάρχουν ήδη πολλά ανεξάρτητα πιλοτικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως και εστιάζοντας σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του δημόσιου τομέα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πρόσθετη αξία στις υπάρχουσες δοκιμές», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Γιατί μικρότερη εβδομάδα εργασίας
Η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων της Σκωτίας συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι και με τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, η πιλοτική τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να δείξει πώς μπορούν να προωθηθούν με επιτυχία νέες πολιτικές. Η τετραήμερη εβδομάδα έχει συγκεντρώσει πολιτική υποστήριξη, μεταξύ άλλων από τους Εργατικούς της Σκωτίας και την κυβέρνηση της Ουαλίας, όπως αναφέρει ο Guardian. Αλλά κανείς δεν το έχει εφαρμόσει ακόμη, με εξαίρεση το περιφερειακό συμβούλιο του South Cambridgeshire, το οποίο ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα νωρίτερα φέτος για να δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα.
Τι αποκάλυψε η δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πέρυσι μια δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 3.000 εργαζόμενοι από 61 εταιρείες, δοκίμασε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για έξι μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση κατά 65% του αριθμού των ημερών ασθένειας, καθώς και 57% λιγότερες πιθανότητες παραίτησης από την εργασία – και τα δύο θεωρούνται καίρια σημάδια ότι τα κίνητρα των εργαζομένων ήταν πολύ υψηλότερα. Και δεν είναι μόνο αυτό: οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης χαμηλότερο άγχος και επαγγελματική εξουθένωση, καθώς και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους.
Αυξημένη παραγωγικότητα
Χάρη στην αυξημένη παραγωγικότητα και τη μειωμένη εναλλαγή προσωπικού, οι επιχειρήσεις σημείωσαν ότι μπορούν να προκύψουν μεγάλα κέρδη από την κατάργηση μιας εργάσιμης ημέρας. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι αρκετές από τις συμμετέχουσες εταιρείες επέλεξαν να διατηρήσουν αυτό το μοντέλο εργασίας.
Ωστόσο, άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα υποστήριξαν ότι μια μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμη για τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους – για παράδειγμα, στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης.
Ομοίως, οι υπάλληλοι που εργάζονται με βάρδιες κερδίζουν περισσότερα χρήματα από την εργασία τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε η τετραήμερη εβδομάδα μπορεί να μην είναι εφικτή.
«Όπως κάθε αλλαγή, έτσι και αυτή θα βολέψει κάποιους και θα απογοητεύσει κάποιους άλλους», δήλωσε τον Ιούλιο στο Fortune ο Pierre Lindmark, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Winningtemp. «Η αλήθεια είναι ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δεν είναι για όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλες μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft -η οποία δοκίμασε την τετραήμερη εβδομάδα στην Ιαπωνία- διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ περίπλοκο να προσαρμοστούν οι επιχειρηματικές προτεραιότητες με μία λιγότερη εργάσιμη ημέρα, παρόλο που τα αποτελέσματα ήταν θετικά για την ευημερία των εργαζομένων.
Συνολικά όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των οργανισμών που έχουν δοκιμάσει την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αισθάνονται ότι το νέο μοντέλο είναι ιδανικό. Οι δοκιμές σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν αποδειχθεί ότι αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, με πολλές εταιρείες να θέλουν να συνεχίσουν με την τετραήμερη εργασία μετά τα αισιόδοξα αποτελέσματα.