Ο Schwab, ο οποίος ίδρυσε το WEF το 1971 και το μετέτρεψε στη μεγαλύτερη σκηνή της παγκοσμιοποιημένης ελίτ, αποχωρεί σε μια περίοδο έντονων εσωτερικών αναταραχών.
Ο θεσμός βρίσκεται υπό εσωτερική έρευνα για κακοδιαχείριση πόρων και αδιαφανείς δομές εξουσίας, με εμπλοκή και του στενού οικογενειακού κύκλου του Schwab.
Όπως γράφεται, κατηγορείται διότι δεχόταν υπηρεσίες «μασάζ» από «νεαρά, γυμνασμένα αγόρια», τις υπηρεσίες των οποίων χρέωνε στο Φόρουμ.
Επίσης, η γυναίκα του διατηρούσε βίλα, της οποίας τα έξοδα συντήρησης χρέωνε επίσης στο WEF.

Ο διάδοχος
Ο διάδοχός του, Peter Brabeck, δεν είναι άγνωστος. Ως πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé, έχει κατηγορηθεί ότι προώθησε την εμπορευματοποίηση του νερού, χαρακτηρίζοντάς το «οικονομικό αγαθό» και όχι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Υπό την ηγεσία του, η Nestlé αντιμετώπισε σφοδρές καταγγελίες για εκμετάλλευση υδάτινων πόρων σε φτωχές χώρες και προσπάθειες ιδιωτικοποίησης πηγών σε παγκόσμια κλίμακα.
Τώρα, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο WEF, η Nestlé βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα: Η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την άδεια της εταιρείας για τη χρήση της πηγής στο Vergèze — τη μοναδική πηγή του διάσημου Perrier — καθώς αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία παραβίαζε επί χρόνια τη νομοθεσία για τα φυσικά μεταλλικά νερά.
Η Nestlé παραδέχθηκε τη χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα και ακτινοβολίας UV στα Perrier και Hépar, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να μην πληρούν πλέον τις αυστηρές προδιαγραφές «φυσικού μεταλλικού νερού» που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Συναγερμός στις γαλλικές αρχές
Οι γαλλικές αρχές προειδοποιούν για κίνδυνο μόλυνσης από κολοβακτηρίδια και επικίνδυνες ουσίες PFAS — γνωστές και ως «παντοτινές χημικές ουσίες» λόγω της αδυναμίας τους να αποδομηθούν στο περιβάλλον ή στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η Nestlé προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά, δηλώνοντας ότι το νερό Perrier παραμένει ασφαλές για κατανάλωση, ενώ έχει ήδη συμφωνήσει να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ για προηγούμενες παραβάσεις, χωρίς να παραδεχτεί ενοχή.
Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι πιο εκρηκτική: Ένας άνθρωπος που θεωρεί το νερό «εμπόρευμα» και προήδρευσε μιας εταιρείας που κατηγορείται για μόλυνση βασικών φυσικών πόρων, αναλαμβάνει την ηγεσία ενός θεσμού που προωθεί την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας κοινωνίας μέσω πρωτοβουλιών όπως η «Μεγάλη Επανεκκίνηση» (“Great Reset”).
Καθώς οι διεθνείς ανησυχίες για έλλειψη διαφάνειας, εταιρική κυριαρχία και υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών εντείνονται, η ανάθεση της ηγεσίας του WEF σε έναν τόσο αμφιλεγόμενο επιχειρηματικό παράγοντα προκαλεί ρίγη ανησυχίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μένει να φανεί αν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα μετατραπεί οριστικά σε ένα πεδίο όπου το μέλλον των λαών θα χαράσσεται μέσα από μυστικές συμφωνίες και εταιρικά συμφέροντα, ή αν η πίεση της κοινής γνώμης θα μπορέσει να φέρει αλλαγές στο πολυτελές — αλλά ολοένα και πιο αμφιλεγόμενο — Νταβός.