Σκληρό κραχ στις τράπεζες (-9%)- ΧΑ -5,78% στις 1.348 μον

217

Το χάος στην Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Δύση…οδηγούν στο ξεφούσκωμα της ακραίας φούσκας στο ελληνικό χρηματιστήριο…

Σκλήρο κραχ καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 1.345 μονάδες, με sell off στις τράπεζες έως -9% και κατάρρευση στα μη τραπεζικά blue chips,  με επίκεντρο το χάος στη Μέση Ανατολή καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την επίθεση του Ιράν και των υπόλοιπων δυνάμεων του Άξονα της Αντίστασης (Hezbollah, Hamas, Houthis) να εκδηλώνεται ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.
Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής 4 Αυγούστου, εξέτασε ακόμα και το ενδεχόμενο να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν εάν πράγματι είναι βέβαιο πως μια επίθεση του Ιράν είναι αναπόφευκτη.
Την ίδια στιγμή πάντως συνεχίζονται οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα – ΗΠΑ, Γαλλία, Ιορδανία, κα – έτσι ώστε να πέσουν οι τόνοι και να αποφευχθεί μια ευρείας κλίμακας σύγκρουση, αν και όλοι μάλλον προετοιμάζονται… για το χειρότερο σενάριο.
Sell-off  και στις διεθνείς αγορές λόγω φόβων ύφεσης στις ΗΠΑ, με τις αγορές της Ιαπωνίας να κλείνουν με πτώση -13,5%, και τα futures του Nasdaq άνω του -3,5%.
Παράλληλα, ξαφνικά οι επενδυτές στις ΗΠΑ είδαν ότι η FED έχει καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια…

Ξεπούλημα καταγράφεται και  στις ευρωπαϊκές αγορές με τον DAX στην Γερμανία -2,1% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -3% ….
Αναλυτικά

στις τράπεζες, sell off σημειώνεται σε Πειραιώς -9%, Eurobank -9%, Alpha Bank -7,8% και Εθνική -6,7% ενώ ξεπούλημα -11% καταγράφεται στην Optima.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με ισχυρές πιέσεις Aegean -7%, ΔΕΗ -6%, Τιτάν -6%, ΓΕΚ Τέρνα -6%, Viohalco -5,5%, ΟΠΑΠ -5%, Μυτιληναίος -5,2%, ΟΤΕ -4%…..
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε το ψυχολογικό και τεχνικό σημείο των 1.400 -1.395 μονάδων, τις 1.375 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών και τις 1.367 μονάδες τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών.
Το χάος στην Μέση Ανατολή και ο  κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Δύση…οδηγούν στο ξεφούσκωμα της ακραίας φούσκας στο ελληνικό χρηματιστήριο…
Εδώ και πολύ καιρό τονίζει το ΒΝ (bankingnews) ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι φούσκα, κατασκεύασμα και η δίκαιη αποτίμηση είναι 1200 με 1.150 μονάδες και στο σενάριο χάους οι 1.000 με 950 μονάδες.
Το bankingnews ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης στην Ελλάδα και το πρώτο μεταξύ οποιουδήποτε αναλυτή που προειδοποίησε ότι οι 1.500 μονάδες ήταν το υψηλό 2024 και δεν θα το ξαναδούμε… το κακό σενάριο τώρα αρχίζει να εκτυλίσσεται και θα δώσει επιτέλους ανάσα στην ακραία φούσκα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κρύβει αξίες είναι απλά μια πλασματική φούσκα.

Η κυβέρνηση έχει τελειώσει από αφήγημα, είναι ξεκάθαρο βρίσκεται σε ζώνη φθοράς.

Το ελληνικό χρέος της κεντρικής διοίκησης είναι στάσιμο στα 405 δισεκ. όπως στάσιμο είναι και της Γενικής Κυβέρνησης στα 356 δισεκ.
Η αδυναμία μείωσης σε απόλυτα μεγέθη είναι απόδειξη αδυναμίας.
Η Ελλάδα δεν τα πάει καλά με τον τουρισμό το 2024, αν και τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν καλά…. αλλά 3 δισεκ. φόροι δεν έχουν πληρωθεί.
Δεν βλέπουμε κάποιο σοβαρό αφήγημα για την Ελλάδα, ότι θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά το ελληνικό χρηματιστήριο αρχές 2026 είναι κίνηση υψηλού ρίσκου.
Η κυβέρνηση απλά τροφοδοτεί ένα σύστημα με δανειακά, όπως είναι και ο χρεοκοπημένος ισολογισμός της ΝΔ που παράγει χρέη 54 εκατ τον χρόνο…
Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδος είναι δούλεψε για να φας και κλέψε για να έχεις… αυτή είναι η πικρή αλήθεια… τονίζαμε πρόσφατα και αυτό δεν έχει αλλάξει…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο -0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -2,66%.
Λίγο μετά τις 14:30, με sell off στις τράπεζες, με Πειραιώς και Eurobank πλησίον του -9% και ξεπούλημα στα μη τραπεζικά clue chips, με ΔΕΗ,  ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν άνω του -7% και σε συνδυασμό με το ξεπούλημα στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -8,05% και ο  Γενικός Δείκτης  στο -6%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -6,01% στις 1.344 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.428,01 μονάδες και χαμηλό τις 1.347,09 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 112 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 27 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένές συναλλαγές αξίας 2,39 εκατ.ευρώ και όγκου 998 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 268 χιλ. τεμάχια αξίας 975 χιλ. ευρώ και η Eurobank 730 χιλ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.344 μονάδες, διασπώντας την ισχυρή στήριξη των 1.400 – 1.395 μονάδων αλλά και τις 1.375 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών)  και τις 1.367 μονάδες τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών, με επόμενη στάση τις 1.300 μονάδες
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.450 μονάδες και ακολουθούν οι 1.485 και η  ισχυρή αντίσταση των 1.500 – 1.505  μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.155 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 1.200 μονάδες, τις  1.178 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και τις 1.170 μονάδες ( ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών) με επόμενη στάση τις 1.350 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.360 μονάδες και οι 1.400 μονάδες..

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,28% –  Το spread με την Ιταλία στις 34 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 2/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια μετά το χάος στη Μέση Ανατολή και τα σημάδια ύφεσης στις ΗΠΑ.
Tο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,28% και το 10ετές ιταλικό 3,62% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,74% και το 2ετές στο 3,80%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι  ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 406 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

«Βουτιά» στις ασιατικές αγορές – Sell off στον Nikkei -13,5%

Ραγδαίες είναι οι απώλειες στις αγορές της Ασίας, σήμερα 5/8, ακολουθώντας την ισχυρή πτώση της Wall Street την Παρασκευή 2/8, καθώς η ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο πυροδότησε ανησυχίες ότι η οικονομία θα μπορούσε να υποχωρήσει σε ύφεση και εν αναμονή της επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Δημοφιλείς θέσεις, από τις συναλλαγές με το γεν μέχρι τα κρυπτονόμισματα, εγκαταλείπονται, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται και τη ρευστότητα να στερεύει, σημειώνει το Reuters.
Γίνεται επίσης λόγος για επενδυτές που αναγκάζονται να κλείσουν κερδοφόρες θέσεις, επειδή πρέπει να καλύψουν τις απώλειες αλλού.
Το  sell-off στην Ιαπωνία ακολουθεί την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκια ενώ επισήμανε περισσότερες πιθανές αυξήσεις το 2024.
Οι  επενδυτές αφομοίωσαν βασικά οικονομικά στοιχεία από τους κλάδους υπηρεσιών της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Κίνας τον Ιούλιο.
Ειδικότερα,  ο τομέας των υπηρεσιών της Ιαπωνίας βελτιώθηκε τον Ιούλιο, με τον κύριο αριθμό να προσγειώνεται πάνω από το ουδέτερο 50 για να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη του κλάδου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η S&P Global τη Δευτέρα.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης έδειξε ότι ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών της Jibun Bank Japan στο 53,7 τον Ιούλιο, από 49,4 τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας ότι ο τομέας των υπηρεσιών της χώρας επέστρεψε σε ανάπτυξη μετά τη μικρή πτώση. Εν τω μεταξύ, ο σύνθετος PMI αυξήθηκε από 49,7 που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο σε 52,5 τον Ιούλιο.
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας αυξήθηκε στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2024, ανέφερε η S&P Global στην έκθεση τη Δευτέρα.
Η Caixin China General Services Business Activity έφτασε στο 52,1 τον μήνα που αναφέρθηκε, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,9 μονάδες δείκτη σε σύγκριση με την μέτρηση του Ιουνίου. Η ταχύτερη ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων στάθηκε πίσω από την άνοδο της δραστηριότητας υπηρεσιών του Ιουλίου «υποστηριζόμενη από συνεχείς βελτιώσεις στις υποκείμενες συνθήκες ζήτησης και από την επέκταση των προσφορών υπηρεσιών».
Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Αυστραλίας συνέχισε να επεκτείνεται τον Ιούλιο, αν και με αποδυναμωμένο ρυθμό λόγω της εκ νέου πτώσης των νέων εργασιών. Η εξαγωγική εργασία μειώθηκε, προκαλώντας χαλάρωση της αύξησης της απασχόλησης στον κλάδο, ενώ οι πάροχοι υπηρεσιών αντιμετώπισαν αυξανόμενες πιέσεις κόστους.
Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας του Judo Bank Flash Australia Services PMI έφτασε πάνω από το ουδέτερο όριο των 50, για να διαμορφωθεί στο 50,4 τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το 51,2 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την S&P Global στην έκθεσή της τη Δευτέρα. Η ένδειξη σηματοδότησε την έκτη διαδοχική μηνιαία επέκταση στη δραστηριότητα των υπηρεσιών, ωστόσο, ο ρυθμός της επέκτασης ήταν ο πιο αργός στην τρέχουσα ακολουθία.
.Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο13,47%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -1,3%, ο δεικτής Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -2,28%, ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στο -8,77% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -3,70%.

Ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρή πτωση καταγράφεται σήμερα 5/8 οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθώντας το sell off σε ΗΠΑ και Ασίας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ επιδεινώθηκε σημαντικά τον Αύγουστο,  από 7,3 τον Ιούλιο σε περαιτέρω αρνητικό 13,9 τον Αύγουστο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται τον Ιούλιο, με τον δείκτη  Composite PMI Output Index της Ευρωζώνης, που μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, να διαμορφώνεται στις 50,2 μονάδες τον Ιούλιο, υποχωρώντας κατά 0,7 μονάδες δείκτη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συσσωρεύοντας δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης και φθάνοντας σε χαμηλό 5 μηνών.
Ο Δείκτης Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI έφτασε σε χαμηλό 4 μηνών τον Ιούλιο, υποχωρώντας κατά 0,9 μονάδες δείκτη από τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες.
Ομοίως και η επιχειρηματική δραστηριότητα της Γερμανίας επιδεινώθηκε τον Ιούλιο με τον δείκτη Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) να μειώνεται από 50,4 τον Ιούνιο σε 49,1 τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της πτώσης της μεταποιητικής δραστηριότητας ενώ ο τομέας των υπηρεσιών κατέγραψε επίσης πτώση, αν και μικρότερη, με τον PMI να υποχωρεί από 53,1 τον Ιούνιο σε 52,5.
Πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 75,40 δολ. το βαρέλι στο -1,85% και του αμερικανικού αργού στα 72,00 δολ. το βαρέλι στο  -2%.
Aπώλειες -3,5% καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Σεπτεμβρίου στα 35,35 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο -3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,7% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,3%.
Στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -1,6%, του S&P 500 στο -2,8% και του Nasdaq στο -4,5%.

Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Sell off καταγράφεται  στις τράπεζες, με ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,1720 ευρώ, με πτώση -6,61% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,57 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5025 ευρώ, με πτώση -7,65%, με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,5080 ευρώ, με πτώση  -8,38% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,39 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 1,8835 ευρώ, με πτώση -7,99%, με όγκο 4,4 εκατ.. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 10,46 ευρώ, με πτώση -10,90%  με όγκο 50 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 3,95 ευρώ, με πτώση -5,73%  και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,30 ευρώ, με πτώση -8,79%, με όγκο 6,2 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση στα 415 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,35 ευρώ, με πτώση -3,61% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ. ευρώ.

Κατάρρευση στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ισχυρή πτώση καταγράφεται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με  ικανοποιητικές τις συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν  Aegean -7,5%, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Lamda….
Coca Cola στα 32,74 ευρώ, με πτώση -1,44% και  κεφαλαιοποίηση στα 12,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,20 ευρώ, με πτώση -3,92%  και αποτίμηση 5,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 14,84 ευρώ, με πτώση -5,48% και αποτίμηση 5,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 33,24 ευρώ, με πτώση -5,35% και κεφαλαιοποίηση 4,75 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 10,47 ευρώ, με πτώση -6,35% και αποτίμηση 4,00 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 30,25 ευρώ, με πτώση -6,35% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 16,22 ευρώ, με πτώση -6,24% και κεφαλαιοποίηση 1,68 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 18,92 ευρώ, με πτώση -1,3% και κεφαλαιοποίηση 2,23 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  στα 6,8650 ευρώ, με πτώση -5,11% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,48 ευρώ, με πτώση -4,62% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 23,02 ευρώ, με πτώση -3,28% και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,22 ευρώ, με πτώση -6,08% και κεφαλαιοποίηση 554 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,7140 ευρώ, με πτώση -5,3% και κεφαλαιοποίηση 643 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)  στα 3,40 ευρώ, με πτώση -5,82% και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,28% – Το spread με την Γερμανία στις 115 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,28% και το 10ετές ιταλικό 3,62% με το μεταξύ τους spread στις -34 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 115 μονάδες βάσης από 111 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 68 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -34 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 5/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 5 Αυγούστου του 2024 στο 3,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 52/8/2024 στο 2,13%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,55% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,82% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,95%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
1347.7
-5.81% (-83.2)
Σύμβολο
ΓΔ
Συν.Όγκος
25,656,009
Τζίρος
113,177,157
Υψηλό ημέρας
1428.01
Χαμηλό ημέρας
1347.09
Άνοιγμα ημέρας
1427.3199
Προηγούμενο κλείσιμο
1430.9
Τελευταία Ενημέρωση 05/08/2024 14:28:38
Προηγούμενο κλείσιμοΤιμή11:0012:0013:0014:0013251350137514001425
FTSE ΧΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
1156.96
-7.79% (-97.69)
Σύμβολο
ΔΤΡ
Συν.Όγκος
15,545,950
Τζίρος
42,523,348
Υψηλό ημέρας
1221.24
Χαμηλό ημέρας
1155.98
Άνοιγμα ημέρας
1221.24
Προηγούμενο κλείσιμο
1254.65
Τελευταία Ενημέρωση 05/08/2024 14:27:38
Τιμή11:0012:0013:0014:00115011751200
EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜ Α.Ε.
1.879
-8.21% (-0.168)
Σύμβολο
ΕΥΡΩΒ
Συν.Όγκος
4,649,479
Τζίρος
8,860,258
Υψηλό ημέρας
1.939
Χαμηλό ημέρας
1.879
Άνοιγμα ημέρας
1.8815
Προηγούμενο κλείσιμο
2.047
Τελευταία Ενημέρωση 05/08/2024 14:28:10
Τιμή11:0012:0013:0014:001,861,881,91,92
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠ/ΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
14.15
-4.26% (-0.63)
Σύμβολο
ΟΤΕ
Συν.Όγκος
355,967
Τζίρος
5,030,714
Υψηλό ημέρας
14.39
Χαμηλό ημέρας
13.86
Άνοιγμα ημέρας
13.9
Προηγούμενο κλείσιμο
14.78
Τελευταία Ενημέρωση 05/08/2024 14:28:15
Τιμή11:0012:0013:0014:0013,81414,214,4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
3.499
-8.62% (-0.33)
Σύμβολο
ΠΕΙΡ
Συν.Όγκος
3,963,903
Τζίρος
14,217,309
Υψηλό ημέρας
3.669
Χαμηλό ημέρας
3.481
Άνοιγμα ημέρας
3.6
Προηγούμενο κλείσιμο
3.829
Τελευταία Ενημέρωση 05/08/2024 14:27:58

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας