«Το μνημόνιο για τις δεσμεύσεις του Ιράν στον SCO υπογράφηκε σήμερα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο στη χώρα μας να ενταχθεί πλήρως στον SCO», επεσήμανε το υπουργείο στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.
Πρόκειται για μια κίνηση που χρειάστηκε χρόνια για να υλοποιηθεί και μπορεί να εξηγηθεί από την όξυνση της αντιπαράθεσης και του Ιράν με τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, με φόντο την «παγωμένη» συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, ενώ στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας ανοίγεται ένας νέος γύρος γεωπολιτικών συγκρούσεων με κεντρικό πόλο την Κίνα, που πρόκειται να καθορίσουν τις ισορροπίες ισχύος και επιρροής της επόμενης μέρας.
«Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική στις δομές που είναι προσανατολισμένες προς τη Δύση», δήλωσε την Τρίτη ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Πρόκειται «για τον μεγαλύτερο οργανισμό παγκοσμίως, στον οποίο συμμετέχει ο μισός πληθυσμός του κόσμου» και ο οποίος εργάζεται για «μια δίκαιη διεθνή τάξη», πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε τη «θετική» αυτή εξέλιξη στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραϊσί στο περιθώριο της συνόδου, προσθέτοντας ότι κάνει «τα πάντα» ώστε το Ιράν να ενταχθεί στον οργανισμό.
«Σε διμερές επίπεδο η συνεργασία μας αναπτύσσεται θετικά», δήλωσε ο Πούτιν στη συνομιλία του με τον Ραϊσί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου διεξάγεται σήμερα και αύριο μια σύνοδος του SCO.
«Κάνουμε τα πάντα ώστε το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του SCO», συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι θέσεις μας είναι παραπλήσιες ή ίδιες σε πολλά θέματα».
Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι 80 μεγάλες εταιρείες θα επισκεφθούν το Ιράν την επόμενη εβδομάδα. «Την επόμενη εβδομάδα στέλνουμε μια ρωσική αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους επιχειρηματικούς κύκλους σε εσάς (σ.σ. στο Ιράν). Συνολικά περίπου 80 ρωσικές εταιρείες θα συμμετάσχουν σε αυτή», εξήγησε.
Το Ιράν, απλώς παρατηρητής του SCO από το 2005, έγινε δεκτό για ένταξη στον οργανισμό κατά την προηγούμενη σύνοδο στο Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, το 2021, και πλέον ελπίζει να οριστικοποιήσει την ενσωμάτωσή του σε αυτή τη σύνοδο.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθούν στη Σαμαρκάνδη σήμερα, μαζί με τους ηγέτες της Ινδίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας, του Ιράν και άλλων χωρών για μια διήμερη σύνοδο του SCO.