Σημάδια διάλυσης του σιωνιστικού στρατού: Επιδημία λιποταξιών “όπως Ουκρανία”-Αρχή του τέλους;

2752

“κατά την 11η ανάπτυξη εμφανίστηκαν μόνο έξι στρατιώτες μιας διμοιρίας 30 ατόμων

«Δεν ξέρω με ποιο στρατό σκέφτονται να μπουν στον Λίβανο, αλλά εγώ δεν θα επιστρέψω στο τάγμα»”

Όλο και περισσότερες αναφορές από το μέτωπο της πρώην Ουκρανίας μιλάνε για μαζικές λιποταξίες που διαλύουν τον ιστό του στρατεύματος. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό στον κατοχικό στρατό που επιχειρεί στη Γάζα και προσπαθεί να εισβάλλει στο Λίβανο.

Κάποιοι πόλεμοι, ειδικά όταν η επιτιθέμενη πλευρά έχει συντριπτική υπεροπλία, δεν κερδίζονται μόνον στο καθαρά στρατιωτικό πεδίο αλλά και στο πεδίο του ηθικού των στρατευμάτων: Όταν ο ηρωισμός του αμυνόμενου καταρρακώσει το ηθικό του αντιπάλου, γίνεται όλο και δυσχερέστερη η συνέχιση των επιχειρήσεων και τελικά ο επιτιθέμενος καταλήγει να το βάλει στα πόδια σα δαρμένο σκυλί. Αυτό έγινε στο Βιετνάμ, αυτό έγινε και στο Λίβανο το 2000, όταν ο κατοχικός στρατός γνώρισε την πρώτη του εξευτελιστική ήττα.

Και βέβαια, όσο προχωράνε οι επιχειρήσεις στο μέτωπο του Λιβάνου, όπου οι δυνάμεις τις αντίστασης έχουν πολύ ανώτερη οργάνωση, εκπαίδευση και οπλισμό, τόσο θα αυξάνονται εκθετικά οι απώλειες και μαζί τους η καταρράκωση του ηθικού και οι λιποταξίες. Ήδη ο αριθμός των νεκρών του κατοχικού στρατού, που συστηματικά υποκαταγράφει τις απώλειές του όπως αναφέρει ακόμη και ο κατοχικός τύπος, σχεδόν σίγουρα ξεπερνάει τους χίλιους ενώ κανείς σχεδόν δε μιλάει για τους βαριά τραυματίες και αυτούς που έχουν σακατευτεί δια βίου – ο αριθμός των 12.500 που η κατοχική Ynet προέβλεπε για το 2024 μάλλον ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Προς το παρόν, όπως αναφέρει το άρθρο της Press TV, οι στρατιώτες του σιωνιστικού στρατού αρνούνται να επιστρέψουν από τις άδειές τους. Σε επόμενο στάδιο, μπορεί να δούμε να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ή και να παραδίδονται μαζικά, όπως γίνεται στα πεδία μαχών της πρώην Ουκρανίας. Τι θα κάνει τότε η διοίκηση του κατοχικού στρατού; Θα μπορούσε να δοκιμάσει, κατά τα πρότυπα του Ζελένσκι, να ενσωματώσει ομάδες σκληροπυρηνικών ναζί – στην Ουκρανία ήταν τα μέλη του Αζόφ και των άλλων ναζιστικών ταγμάτων, στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη θα μπορούσαν να είναι οι συμμορίες των οπαδών του Μπεν Γκβιρ – οι οποίοι να εκτελούν τους στρατιώτες που επιχειρούν να οπισθοχωρήσουν ή να παραδοθούν. Αυτό όμως απλά θα επέτεινε την κρίση στο εσωτερικό της “ισραηλινής” κοινωνίας, στην οποία η κοινωνική κρίση, λόγω της διαφαινόμενης ήττας στο μέτωπο, έχει ήδη προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Από όποια πλευρά και να δει κανείς το ζήτημα – δημογραφική, οικονομική, κοινωνική, στρατιωτική – το εγχείρημα της κατοχής της Παλαιστίνης πλησιάζει το τέλος του.

Α.Π.

Σιωπηρή κρίση: Αυξανόμενος αριθμός ισραηλινών στρατευμάτων αρνούνται να επιστρέψουν στη Γάζα

Mehr News, 22/10/24

Ένας αυξανόμενος αριθμός στρατιωτών του ισραηλινού καθεστώτος αρνούνται σιωπηλά τις εντολές να επιστρέψουν στο πεδίο της μάχης στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αντίστασης που προβάλλουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά στην ισραηλινή εφημερίδα HaMakom, συνεντεύξεις με περισσότερους από 20 γονείς και στρατιώτες σε μια σειρά από τάγματα αποκάλυψαν αυξανόμενη δυσαρέσκεια μέσα στις τάξεις του στρατεύματος.

“Μετά από 12 συνεχόμενους μήνες ενός πολέμου που δεν οδηγεί πουθενά, οι στρατιώτες είναι “μαύροι”. Στη στρατιωτική αργκό, αυτό σημαίνει ότι είναι καταθλιπτικοί, φθαρμένοι και χωρίς κίνητρα”, είπε η HaMakom.

Οι στρατιώτες λένε ότι είναι τώρα σε κατάθλιψη, χωρίς κίνητρα, φθαρμένοι και ψυχολογικά κατεστραμμένοι λόγω μιας ατελείωτης εκστρατείας θανάτου και καταστροφής σε όλη την περιοχή.

Οι γονείς λένε ότι οι στρατιώτες αισθάνονται αποθαρρυμένοι που πρέπει να επιστρέψουν σε μέρη στη Γάζα όπου πολέμησαν πριν από μήνες.

Ένας γονέας με το όνομα Eidit είπε ότι η επιστροφή σε μέρη όπως η Jabalia, η al-Zaytoun και η Shujaiya, «τσάκισε τους στρατιώτες».

«Αυτά είναι τα ίδια μέρη όπου έχασαν τους φίλους τους. Η περιοχή είχε ήδη καθαριστεί. Έπρεπε να διατηρηθεί. Τους απογοήτευσε πολύ».

«Αυτό που τους σκοτώνει είναι οι συνθήκες και η διάρκεια της μάχης χωρίς ορατό τέλος. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βγεις έξω και είναι έτσι εδώ και ένα χρόνο», είπε η Eidit.

Μεταξύ της Ταξιαρχίας Nahal, οι στρατιώτες περνούν 5 εβδομάδες πολεμώντας στη Γάζα πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους για ξεκούραση, κάτι που έχουν κάνει 11 φορές μέχρι στιγμής από τον Οκτώβριο του 2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, κατά την 11η ανάπτυξη εμφανίστηκαν μόνο έξι στρατιώτες μιας διμοιρίας 30 ατόμων. Οι άλλοι βρήκαν μια δικαιολογία.

«Το αποκαλώ άρνηση και εξέγερση», είπε η Inbal, μητέρα ενός από τους στρατιώτες της διμοιρίας.

«Επιστρέφουν στα ίδια κτίρια που καθάρισαν, κάθε φορά παγιδεύοντάς τα ξανά. Έχουν πάει ήδη τρεις φορές στη γειτονιά al-Zaytoun. Καταλαβαίνουν ότι είναι μάταιο και άσκοπο».

«Επειδή ήταν μια μικρή ομάδα, δεν μπορούσαν να βγουν σε αποστολές. Απλώς έμειναν εκεί και περίμεναν να περάσει η ώρα. Ήταν ακόμα πιο περιττό».

Ένας άλλος γονέας ενός στρατιώτη στο Nahal είπε: «Οι διμοιρίες είναι κενές. Όλοι όσοι δεν είναι νεκροί ή τραυματίες είναι ψυχικά κατεστραμμένοι. Ελάχιστοι επέστρεψαν για να πολεμήσουν. Και αυτοί δεν είναι και πολύ στα καλά τους».

«Είμαστε ακίνητοι στόχοι»

Η Γιάελ, μητέρα ενός καταδρομέα, διηγήθηκε την απογοήτευση του γιου της. «Είμαστε ακίνητοι στόχοι. Δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε εδώ. Οι απαχθέντες δεν επιστρέφουν δεύτερη και τρίτη φορά, και βλέπεις ότι είναι ατελείωτο, και οι στρατιώτες τραυματίζονται και πεθαίνουν στο δρόμο».

Τον Μάρτιο, τέσσερις στρατιώτες της μονάδας σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε τρεις διαφορετικές επιθέσεις.

Μετά την επιστροφή από τη Γάζα, η μονάδα μετατράπηκε σε εφεδρεία και στάλθηκε αμέσως πίσω για να πολεμήσει στη Γάζα.

Ισραηλινοί στρατιώτες κατεδαφίζουν κτίρια κατοικιών με εκρηκτικά, βομβαρδίζουν παιδιά, βομβαρδίζουν νοσοκομεία και σχολεία που φιλοξενούν εκτοπισμένους και καταστρέφουν την υδάτινη και ηλεκτρική υποδομή της Γάζας.

Μετά την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, κατά την οποία το καθεστώς υπέστη μεγάλες αποτυχίες, χάνοντας σημαντικό αριθμό από τα στρατεύματά του, μια μητέρα είπε ότι ο γιος της της είπε: «Δεν ξέρω με ποιο στρατό σκέφτονται να μπουν στον Λίβανο, αλλά εγώ δεν θα επιστρέψω στο τάγμα».

Ένας άλλος στρατιώτης είπε ότι οι επιθέσεις «έγιναν λειψές» λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

«Οι διμοιρίες είναι κενές. Όλοι όσοι δεν είναι νεκροί ή τραυματίες είναι ψυχικά κατεστραμμένοι. Ελάχιστοι επέστρεψαν για να πολεμήσουν. Και αυτοί δεν είναι και πολύ στα καλά τους».

Μεταξύ των μητέρων στρατιωτών, το φαινόμενο ονομάζεται «σιωπηλή άρνηση» ή «γκρίζα άρνηση».

Ο ισραηλινός στρατός έχει δημοσιεύσει τα ονόματα περισσότερων από 750 στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τον Οκτώβριο του 2023, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 350 που σκοτώθηκαν στο έδαφος στη Γάζα.

Περίπου 50 στρατιώτες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Το μέτωπο της Αντίστασης λέει ότι ο αριθμός των στρατιωτικών θανάτων που έχει υποστεί το καθεστώς είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τηρεί άκρα μυστικότητα για τα πραγματικά στοιχεία.

Το Ισραήλ απειλεί με δίωξη τους στρατιώτες που αρνούνται να επιστρέψουν στη Γάζα

Mehr News, 30/08/24

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να έχει προειδοποιήσει αρκετούς στρατιώτες ότι θα υποστούν δίωξη αν δεν επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω αυξανόμενων περιπτώσεων τέτοιων αρνήσεων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KAN του Ισραήλ, τουλάχιστον 20 Ισραηλινοί στρατιώτες από μια ταξιαρχία πεζικού αρνήθηκαν να επιστρέψουν στον πόλεμο στη Γάζα, όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν υπερασπιστεί δυναμικά τους εισβολείς από τον περασμένο Οκτώβριο.

Περίπου 10 από τους στρατιώτες, πρόσθεσε το δημοσίευμα, έχουν λάβει επίσημες προειδοποιήσεις λέγοντας ότι θα δικαστούν για ανυπακοή στις στρατιωτικές εντολές.

Ορισμένες από τις ισραηλινές δυνάμεις είπαν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Γάζα μετά από μήνες μάχης, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι έτοιμες να αναλάβουν άλλα καθήκοντα.

Οικογένειες των στρατιωτών είπαν ότι οι συγγενείς τους «αναγκάζονται να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις επί του εδάφους στη Γάζα διαφορετικά θα βρεθούν στη φυλακή».

«Έχουν μείνει μόνο λίγοι στρατιώτες στο λόχο τους είναι ικανοί να πολεμήσουν… Αυτή είναι η ώρα ως γονείς να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν ένα σύστημα που δεν νοιάζεται γι αυτούς», σημείωσαν.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατιωτικών Υποθέσεων Yoav Gallant είπε ότι ο στρατός του καθεστώτος χρειάζεται άμεσα 10.000 νέους στρατιώτες.

Συνολικά 704 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένων 339 στις χερσαίες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του στρατού.

Νωρίτερα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το καθεστώς υποκαταγράφει τα θύματα μεταξύ των δυνάμεών του ως μέσο αποφυγής των αντιδράσεων του κοινού και διατήρησης του ηθικού των στρατιωτών του.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα αφού η αντιστασιακή ομάδα της Χαμάς πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση εναντίον της σφετεριστικής οντότητας ως αντίποινα για τις εντεινόμενες θηριωδίες της εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Ωστόσο, σχεδόν 11 μήνες μετά την επίθεση, το καθεστώς του Τελ Αβίβ δεν έχει καταφέρει να επιτύχει κανέναν από τους διακηρυγμένους στόχους του στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι σκότωσε τουλάχιστον 40.602 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 93.855.

Maariv: Τα ισραηλινά στρατεύματα παραλίγο να «βουλιάξουν στη λάσπη της Γάζας»

Την Πέμπτη, η ισραηλινή εφημερίδα Maariv προειδοποίησε ότι ο στρατός του καθεστώτος βρίσκεται στα πρόθυρα του να «βουλιάξει στη λάσπη της Γάζας».

«Σε αυτόν τον μαύρο Αύγουστο, περίπου 15 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα και στο βορρά (με τον Λίβανο) και αυτό είναι το τίμημα ενός πολέμου φθοράς», ανέφερε η εφημερίδα.

«Ο Αύγουστος θα μείνει στη μνήμη ως ένας από τους πιο αιματηρούς μήνες», συνέχισε ο Maariv.

Ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ «επιμένει στη διατήρηση του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας και του περάσματος Netzarim στο όνομα της ασφάλειας, και αυτό είναι επί του παρόντος το κύριο σημείο διαμάχης στις διαπραγματεύσεις».

Επί μήνες, οι μεσολαβητές προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να διασφαλίσουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Αλλά οι προσπάθειες έχουν σταματήσει λόγω της άρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Χαμάς για διακοπή του πολέμου.

«Σε λίγες εβδομάδες, οι εποχές θα αλλάξουν και η βροχή θα έρθει. Πριν βουλιάξουμε στο τέλμα, ας αφιερώσουμε μια στιγμή… και ας εξετάσουμε πραγματικά εναλλακτικές λύσεις ασφάλειας για να κλείσουμε τις διαπραγματεύσεις, να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να σταματήσουμε τη φωτιά», είπε η Maariv.

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας