Σύμφωνα με τον Trump, η Ρωσία φέρεται να αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στην Ουκρανία αφού παρακολούθησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump πιστεύει ότι ο σημερινός επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουάσινγκτον, Joe biden, έχει δείξει φοβερή αδυναμία και ανικανότητα στο θέμα της Ουκρανίας.
Ο Ρεπουμπλικανός μίλησε την Κυριακή 1/5 στους υποστηρικτές του στη Νεμπράσκα, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Biden.
Σύμφωνα με τον Trump, η Ρωσία φέρεται να αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση στην Ουκρανία αφού παρακολούθησε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
«Με εμένα δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με τον Trump, η ρωσική ηγεσία είδε την «αδυναμία και την ανικανότητα» του Biden.
«Τίποτα από αυτά [με μένα] δεν θα είχε συμβεί ποτέ, εκατό τοις εκατό», είπε.
Ο Biden ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου 2021 ότι είχε αποφασίσει να τερματίσει την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, η οποία έγινε η μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική εκστρατεία στην αμερικανική ιστορία.
Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το ριζοσπαστικό κίνημα «Ταλιμπάν» (απαγορευμένο στη Ρωσική Ομοσπονδία) δημιούργησε τον έλεγχο του Αφγανιστάν.
Foreign Policy: Τα επικίνδυνα παιχνίδια του Biden στην Ουκρανία οδηγούν σε πυρηνικό όλεθρο
Στις δραματικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έρχεται να προστεθεί η απόφαση των Αμερικανού προέδρου και του ΝΑΤΟ να κλιμακώσουν την πίεσή τους στη Ρωσία, με αιχμή του δόρατος την απόφαση να υπονομεύσουν την ίδια την ισχύ και την επιρροή της Μόσχας.
Παρατηρητές ανησυχούν, πως η απόφαση αυτή αφήνει ελάχιστα περιθώρια στον Ρώσο πρόεδρος Vladimir Putin: θα πρέπει να υποχωρήσει ή να διευρύνει τον πόλεμο πέρα από την Ουκρανία, όπως αναφέρει το Foreign Policy.
Την Πέμπτη (28/4/2022), ο Biden προέτρεψε το Κογκρέσο να παράσχει πρόσθετη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία – υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο ποσό – και είπε πως στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Putin:
«Δεν θα καταφέρετε ποτέ να κυριαρχήσετε στην Ουκρανία».
Επικίνδυνη η αμερικανική πολιτική
Πέρα από αυτό, είπε ο Βiden σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι η νέα πολιτική έχει σκοπό «να τιμωρήσει τη ρωσική επιθετικότητα και να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών συγκρούσεων».
Αυτό ακολούθησε μια εξίσου σαφή δήλωση από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο οποίος μετά από συνάντηση στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky υπογράμμισε πως στόχος των ΗΠΑ είναι τώρα να περιορίσουν τη δύναμη της Ρωσίας μακροπρόθεσμα, ώστε να μην έχει την «ικανότητα να αναπαραχθεί η στρατιωτική του επίθεση στην Ουκρανία.
«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που να μην μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε με την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο Austin σε μια ενδιάμεση στάση στην Πολωνία.
Πυρηνικός κίνδυνος
Η αλλαγή αυτή ήταν που ώθησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov να δηλώσει εκ των υστέρων ότι η Ουάσιγκτον και η Δύση είχαν εισέλθει σε έναν πόλεμο «αντιπροσώπων» με τη Ρωσία, διακινδυνεύοντας έναν άλλο παγκόσμιο πόλεμο που θα μπορούσε να γίνει πυρηνικός.
«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να το υποτιμούμε», είπε ο Lavrov.
Ο Putin πρότεινε και πάλι αυτή την εβδομάδα, όπως έκανε από την αρχή της εισβολής του στις 24 Φεβρουαρίου, ότι έχει ακόμη την επιλογή να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον του ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Έχουμε όλα τα μέσα για αυτό (για να απαντήσουμε σε μια άμεση απειλή για τη Ρωσία)—για τα οποία κανείς άλλος δεν μπορεί να καυχηθεί. Και θα τα χρησιμοποιήσουμε, αν χρειαστεί».
Τα γεράκια του ΝΑΤΟ
Η πρόσφατα επιθετική προσέγγιση των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από νυν και πρώην αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που επιμένουν ότι οι ρωσικές πυρηνικές ανταπειλές είναι απλώς κενή ρητορική.
«Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen σε συνέντευξή του.
«Στη σκέψη του Putin δεν έχει καμία διαφορά, γιατί το μόνο που πιστεύει, είναι πως η δυτική πολιτική αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Ρωσίας, οπότε γιατί να μη μιλήσουμε ανοιχτά για αυτό.
Το λάθος που κάναμε στο παρελθόν ήταν να υποτιμήσουμε τις φιλοδοξίες του Putin, να υποτιμήσουμε τη βαναυσότητά του. Την ίδια στιγμή, υπερεκτιμήσαμε τη δύναμη του ρωσικού στρατού», σημείωσε.
Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βασίζεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης ενάντια στον Putin, ο οποίος αναγκάστηκε να μειώσει τις φιλοδοξίες του από την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας σε μια νέα μεγάλη επίθεση στο ανατολικό και νότιο τμήμα της.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, η οποία μέχρι αυτή την εβδομάδα αμφισβητούσε την αποστολή βαρέων επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, αύξησαν τη βοήθειά τους ως απάντηση.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz υπό την πολιτική πίεση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα παράσχει 50 αντιαεροπορικά άρματα μάχης στην Ουκρανία.