Σφήνα Ρωσίας σε Brent και WTI με πλατφόρμα πετρελαϊκών συναλλαγών

1789
ε πλατφόρμα πετρελαϊκών συναλλαγών

Κραυγή αγωνίας από Σ.Αραβία

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στον πλανήτη καθώς φαίνεται πως οι Ευρασιατικές χώρες ετοιμάζουν δικούς τους θεσμούς και δομές.

Την αρχή έκανε η Κίνα με το “κινεζικό ΔΝΤ” και τώρα η Ρωσία θέλει να μπει “σφήνα” σε Brent και WTI ετοιμάζοντας  δική της πλατφόρμα συναλλαγών και παγκόσμιο δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο κάτι που αναμένεται αν συμπαρασύρει αρκετές χώρες όπως Κίνα, Ινδία και άλλες ως αγοραστές…

Όλα δείχνουν πως έρχεται ενεργειακή κρίση με τα μηνύματα από την Σ.Αραβία να μην είναι θετικά. Το Βασίλειο δεν μπορεί να αναπληρώσει τον όγκο του ρωσικού πετρελαίου… Ήδη υπάρχει έλλειμα.

Ρωσία: “Σχέδιο για παγκόσμιο δείκτη αναφοράς πετρελαίου”

Πιο αναλυτικά, η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει τη δική της εθνική αγορά αναφοράς για το πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων και να αποφύγει το ενδεχόμενο της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες της Δύσης.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι προμηθευτές πετρελαίου της Ρωσίας και η κεντρική της τράπεζα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας εμπορίας πετρελαίου που θα αρχίσει να λειτουργεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το πρακτορείο Bloomberg, βασικά ρωσικά υπουργεία, παραγωγοί πετρελαίου και η Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την εμπορία πετρελαίου στην εθνική πλατφόρμα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ρωσία πρόκειται να εμπλέξει ξένους εταίρους σε αυτό, προκειμένου να επιτύχει επαρκείς όγκους εμπορίου για να δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2023.

Η πλατφόρμα εμπορίας πετρελαίου θα έχει σκοπό να προσελκύσει αρκετούς αγοραστές για να καθιερώσει το ρωσικό αργό ως ένα ακόμη δείκτη αναφοράς έως τα μέσα του 2023, δίπλα στο αμερικανικό αργό WTI και το αργό Brent της παγκόσμιας αγοράς εμπορευμάτων.

Η Ρωσία αυτή τη στιγμή επιδιώκει να πουλήσει όσο περισσότερο πετρέλαιο μπορεί χωρίς περιορισμούς, ανέφεραν στο Bloomberg δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μια πηγή πρόσθεσε ότι η απόφαση για την δημιουργία ενός σημείου αναφοράς για το πετρέλαιο υποκινήθηκε εν μέρει από τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για επιβολή πλαφόν στη σύνοδο κορυφής της G-7 νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Προκειμένου το νέο σημείο αναφοράς να αναγνωριστεί παγκοσμίως, η Ρωσία πρέπει να ετοιμάσει όσο πιο γρήγορα μπορεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο πριν από την δημιουργία της πλατφόρμας.

Προκειμένου το ρωσικό πετρέλαιο να αναγνωριστεί ως πλήρες σημείο αναφοράς τιμών, ο όγκος συναλλαγών πρέπει να είναι τουλάχιστον 10-15 εκατομμύρια τόνοι ετησίως ή 3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σημείωσε το RBC.

Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: “ΟΧΙ” πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του

Στο πλαίσιο αυτό η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύει με πετρέλαιο χώρες που θέτουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και τα προϊόντα του.

«Όπως αντιλαμβάνομαι, δεν θα προμηθεύουμε με πετρέλαιο εκείνες τις χώρες οι οποίες θα επιβάλουν ένα τέτοιο πλαφόν. Και το πετρέλαιό μας και τα πετρελαϊκά μας προϊόντα θα ανακατευθυνθούν στις χώρες που είναι έτοιμες να συνεργασθούν μαζί μας», δήλωσε η Ναμπιούλινα

Το σχέδιο που προβλέπει την επιβολή πλαφόν, και το οποίο έθεσε επί τάπητος πρώτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν, θα μπορούσε να οριστεί στο ήμισυ της ρωσικής τιμής αγοράς, παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τελική συμφωνία και το επίπεδο της τιμής.

Η Σαουδική Αραβία πλησιάζει το όριο άντλησης πετρελαίου

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ολοκλήρωσε πρόσφατα το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι ανέμενε το βασίλειο να βοηθήσει τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τις παγκόσμιες προμήθειες. Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, με το Ριάντ ως ντε φάκτο ηγέτη του, συνεδριάζει στις αρχές του επόμενου μήνα για να αποφασίσει εάν θα άρει την τρέχουσα ποσόστωση παραγωγής. Η ομάδα συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με μια παράλληλη ομάδα μεγάλων παραγωγών με επικεφαλής τη Ρωσία, τον ΟΠΕΚ+.

Όπως αποκαλύπτει η WSJ, η Σαουδική Αραβία έχει περιορισμένη ικανότητα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την ικανότητα άντλησής της, ένας περιορισμός που θα δυσκόλευε το Ριάντ να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά, ακόμη κι αν ήταν διατεθειμένο να το κάνει.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία έχει μικρή πλεονάζουσα χωρητικότητα γεγονός που αυξάνει την προοπτική ότι οποιαδήποτε ώθηση δεν θα είναι αρκετή για να μειώσει αισθητά τις τιμές.

Μόνο μερικά άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ, έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα. Η επιπλέον ικανότητα άντλησής τους είναι συνήθως λιγότερο σημαντική από τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ είναι τώρα επίσης κοντά στο όριο του τι μπορεί να αντλήσει άνετα και για μια παρατεταμένη περίοδο, Το Βασίλειο είπε ότι η παραγωγική του ικανότητα ανέρχεται σε περίπου 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον άλλα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το Ριάντ θα δυσκολευόταν να παράγει 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για περισσότερους από μερικούς μήνες και 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για περισσότερες από μερικές εβδομάδες.

Αναφέρουν απαιτήσεις συντήρησης πεδίου, μείωση της παραγωγής σε ορισμένα πεδία και τεχνικά ζητήματα που αφορούν επίπεδα πίεσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε, η κρατική εταιρεία πετρελαίου Aramco μείωσε τα ποσοστά γεώτρησης. Η πολύ γρήγορη ενίσχυση τους ή η έγχυση υγρών σε πηγαδάκια, μια κοινή πρακτική για την αύξηση των ρυθμών παραγωγής, θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά.

Ο ΟΠΕΚ τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών που καταναλώνουν πετρέλαιο να αντλήσουν περισσότερο αργό για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών. Το καρτέλ αντιμετώπισε κριτική ότι το έκανε για να προστατεύσει μια ευρύτερη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου με μια ομάδα παραγωγών υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Τα φώτα της δημοσιότητας είναι τώρα στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου. Η τρέχουσα συμφωνία παραγωγής του ομίλου απαιτεί σταδιακές, μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής. Λήγει στα τέλη Αυγούστου. Δεν έχει υποβληθεί ακόμη επίσημη πρόταση για νέο σχέδιο παραγωγής που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ.

Αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+ δεν μπόρεσαν να καλύψουν το μερίδιό τους στην παραγωγή καθώς η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε. Ο όμιλος άντλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τον στόχο της συλλογικής παραγωγής περίπου 42 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα τον Μάιο, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη έκθεση αξιολόγησης.

Το έλλειμμα οφειλόταν κυρίως στη μείωση της παραγωγής στη Ρωσία που πλήττεται από τις κυρώσεις και στα χρόνια προβλήματα παραγωγής στη Νιγηρία, την Αγκόλα και ορισμένες άλλες χώρες, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ.

Εάν υπάρχει μεγάλο κενό στις αγορές, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αξιοποιήσει εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που έχει στα στρατηγικά αποθέματα της για να αντισταθμίσει τις απροσδόκητες διακοπές της προσφοράς, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Μακροπρόθεσμα, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2027, αλλά μόνο επιπλέον 25.000 βαρέλια την ημέρα αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας