Νέο γύρο ανησυχίας προκαλεί δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ Daily Star, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα φέρεται να αναπτύσσει έναν νέο πύραυλο με την ονομασία «γιος του Oreshnik», ο οποίος –κατά τους ισχυρισμούς– θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αναχαιτιστεί.
Όπως αναφέρει η Daily Star, επικαλούμενη τον στρατιωτικό παρατηρητή Βίκτορ Μπαράνετς της ρωσικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda, το νέο πυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να πλήξει στόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πύραυλος φέρεται να μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ κινητικές κεφαλές, με δυνατότητα διείσδυσης σε βάθος έως και 30 μέτρων, στοιχείο που –εφόσον επιβεβαιωθεί– θα του επέτρεπε να πλήττει οχυρωμένους και υπόγειους στόχους. Ο Μπαράνετς υποστηρίζει επίσης ότι το σύστημα θα διαθέτει βελτιωμένους μηχανισμούς καθοδήγησης και αυξημένη ακρίβεια, τόσο για επιχειρήσεις στην Ουκρανία όσο και για στόχους σε δυτικές χώρες.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά για την ανάπτυξη ενός τέτοιου πυραυλικού συστήματος, ούτε έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τεχνικά στοιχεία που να επιτρέπουν ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες αξιολογούνται περισσότερο ως δημοσιογραφικές αναφορές και εκτιμήσεις αναλυτών, παρά ως επιβεβαιωμένο πρόγραμμα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ρωσική εταιρεία Καλάσνικοφ είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη τακτικού κατευθυνόμενου πυρομαχικού με την ονομασία KUB-10ME, βεληνεκούς άνω των 100 χιλιομέτρων, με αυξημένη αντοχή σε ηλεκτρονικό πόλεμο και αντιαεροπορική άμυνα.













































