Sell-off 1 τρισ. δολάρια – Το χειρότερο α’ εξάμηνο για τις αγορές από το 2010

1655
εξάμηνο

Το 2018 έχει εξελιχθεί μέχρι στιγμής, στο έτος των “αρκούδων” των αγορών, καθώς οι διεθνείς μετοχές έχουν σημειώσει το χειρότερο εξάμηνο από το 2010. Οι εμπορικές εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ, το κλείσιμο της κάνουλας της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και η επιβράδυνση της ανάπτυξης ειδικά στην Ευρώπη δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους επενδυτές, με 1 τρισεκατομμύριο δολάρια να κάνει… φτερά από τον παγκόσμιο δείκτη MSCI από τις αρχές της χρονιάς.

Το ράλι του δολαρίου το οποίο σημείωσε το καλύτερο α’ εξάμηνο των τελευταίων τριών ετών, και το άλμα 16% στις τιμές του πετρελαίου, ταρακούνησαν έντονα τις αναδυόμενες αγορές, με το πέσο Αργεντινής και τη λίρα της Τουρκίας να έχουν χάσει 30% και 17% αντίστοιχα, τις κινεζικές μετοχές να έχουν εισέλθει σε bear market, ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν βουτιά 10%.

Οι μετοχές της ευρωζώνης έχασαν 6% στο α’ εξάμηνο, ενώ στην Wall Street, ο S&P 500, κατάφερε να κρατηθεί οριακά στα θετικά (+1,67%). Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο κράτησαν τον Dow Jones στο κόκκινο (απώλειες 1,81% από τις αρχές του έτους). Πάντως οι μετοχές FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Google) κέρδισαν σχεδόν το 40% παρά το γεγονός ότι 400 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από τη συνολική τους κεφαλαιοποίηση τον Μάρτιο όταν αποκαλύφθηκε ότι το Facebook έκανε κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών σημειώνει απώλειες 8%, με τις κινεζικές μετοχές να έχουν υποχωρήσει κατά 20% από τα υψηλά του Ιανουαρίου.

Από τα νομίσματα, το δολάριο έχει κερδίσει 3% έναντι του ευρώ και 2% έναντι του γεν, ενώ στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο και τη λίρα, το ρεάλ Βραζιλίας σημείωσε απώλειες 14% και το ρούβλι 9%. Το Bitcoin έχασε 60%.

Σε ό,τι αφορά το Χ.Α το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έκλεισε με απώλειες 5,58%, ενώ στο 1,62% διαμορφώνονται το ίδιο διάστημα οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο. Τις μεγαλύτερες απώλειες από την υψηλή κεφαλαιοποίηση στο α’ εξάμηνο σημειώνει η Εθνική Τράπεζα (17,6%), η ΕΧΑΕ (-11,6%), η Lamda Development (-10,6%) η ΕΥΔΑΠ (-10,5%) και η ΑΔΜΗΕ (-10,4%), ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη οι Σαράντης (17%), Τέρνα Ενεργειακή (16,8%), ΓΕΚ-Τέρνα (16%), Alpha Bank (7,2%) και ΟΛΠ (6,7%).

*Πηγή: Capital.gr, Ελευθερία Κούρταλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας