Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη-Καθηγητής αποκαλύπτει πότε θα χτυπήσουν τα Ρίχτερ–«Παίζουμε παράταση»

1000

Ο Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας, δρ. Νατζί Γκιορούρ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας πως η πόλη «παίζει παράταση».

Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις των ειδικών για έναν μεγάλο σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ που αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

Ο Τούρκος γεωλόγος και καθηγητής σεισμολογίας, δρ. Νατζί Γκιορούρ μιλώντας στο TGRT Haber, αναφέρθηκε στο 1766 όταν τα ρήγματα της θάλασσας του Μαρμαρά «έσπασαν με διαφορά τριών μηνών, οπότε η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σεισμούς των 7 και άνω των 7 Ρίχτερ μέσα σε αυτό το διάστημα. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Αν σπάσουν και τα δύο ρήγματα, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ».

«Γνωρίζουμε ποια μέρη της Κωνσταντινούπολης θα είναι ευάλωτα, ποιες είναι οι αδυναμίες μας και ποιες περιοχές είναι αυτές. Ελπίζω ότι ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό»

Σύμφωνα με τον καθηγητή η Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή «παίζει παράταση» όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός τέτοιου σεισμού και μάλιστα εκτίμησε και πότε θα συμβεί.

«Ένας σεισμός αναμένεται να συμβεί σε έξι χρόνια συν ή πλην και εντός 10 ετών. Εμείς παίζουμε παράταση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περιμένουμε πάρα πολύ καιρό. Η πιθανότητα να γίνει σεισμός 7 ή περισσότερων βαθμών στον Μαρμαρά είναι 47%», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν ξεχωριστές γραμμές ρήγματος που να διέρχονται από το έδαφος. Υπάρχει ο βόρειος κλάδος του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, ο οποίος εισέρχεται από τον Κόλπο μέσω της θάλασσας και εξέρχεται από το Τεκίρνταγκ, με μήκος 160 χιλιόμετρα. Ο σεισμός είναι ακριβώς εδώ. Δεν υπάρχουν ρήγματα που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την Κωνσταντινούπολη από την ξηρά. Ξέρουμε ένα πράγμα, έχουν γίνει σεισμοί συγκεκριμένου μεγέθους στον Μαρμαρά ιστορικά και θα ξαναγίνουν. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι θα συμβεί. Υπήρξε ο σεισμός του 1999 και ο σεισμός του Σάρκιοϊ το 1912. Δεν έχει γίνει σεισμός μεταξύ Γκιολτζούκ και Σάρκιοϊ από το 1766. Αυτό το ονομάζουμε ‘κενό σεισμού’. Υπάρχει ένας κανόνας στη γεωλογία. Εάν υπάρχει κάπου ένα κενό σεισμού, αυτό το κενό πρέπει να γεμίσει. Περιμένουμε έναν σεισμό», προσέθεσε.

«Πάνω από 50.000 νεκροί αν γίνει ένας σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη»

Ακόμα αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία όπου «120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τύχη», σημείωσε πως αν γινόταν ανάλογος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες σε ζωές και περιουσίες από το σύνολο των 11 επαρχιών της Τουρκίας που επλήγησαν από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023.

«Μπορεί να υπάρξουν περισσότερες από 50 χιλιάδες απώλειες σε έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί που έχουν προηγμένες τεχνολογικά κοινωνίες θεωρούν καθυστερημένους αυτούς που έχουν περισσότερους θανάτους σε αυτούς τους σεισμούς. Θεωρούν ότι υπάρχει σίγουρα κάποιο πρόβλημα σε αυτή την κοινωνία. Μπορεί να έχουν δίκιο σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να προστατέψουμε τους δικούς μας ανθρώπους, τα δικά μας παιδιά. Αν χτίσετε μια πόλη με ευαισθητοποίηση για τους σεισμούς, κουλτούρα και αντισεισμική αντοχή με όλα τα στοιχεία της, αυτή η πόλη θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί στο μέλλον. Αυτά τα ρήγματα παράγουν σεισμούς εδώ και 13 εκατομμύρια χρόνια και θα παράγουν σεισμούς για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα γεγονός που μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει», είπε ακόμα και προσέθεσε: «Δεν μπορούν να υπάρχουν 20 χιλιάδες, 50 χιλιάδες νεκροί σε κάθε σεισμό».

«Ο δήμαρχος πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό»

Ο Γκιορούρ τόνισε ότι ο δήμαρχος που θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη την 1η Απριλίου θα πρέπει να προετοιμάσει την πόλη για σεισμό. «Πρέπει να μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε πριν και μετά τον σεισμό. Οι πολίτες θα πρέπει πρώτα να μετρήσουν τον τόπο όπου ζουν για να δουν αν είναι αντισεισμικά ανθεκτικός. Θα γνωρίζουν με ποιον πρέπει να επικοινωνήσουν. Οι δήμοι και το υπουργείο θα παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Οι πολίτες και το κράτος πρέπει να ενώσουν τα χέρια και να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό στοιχείο της ετοιμότητας για τους σεισμούς είναι το κοινό. Αν ένας λαός δεν αποκτήσει σεισμική συνείδηση, η πόλη δεν θα είναι προετοιμασμένη για έναν σεισμό. Όταν οι δήμαρχοι γυρίζουν την πλάτη, ο λαός χτίζει 10 παράνομα κτίρια», είπε χαρακτηριστικά.

Κωνσταντινούπολη

«Γνωρίζουμε ποια μέρη της Κωνσταντινούπολης θα είναι ευάλωτα, ποιες είναι οι αδυναμίες μας και ποιες περιοχές είναι αυτές. Ελπίζω ότι ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό. Μεταξύ αυτών των απαιτήσεων είναι και τα στοιχεία της πόλης. Η πόλη δεν προετοιμάζεται για έναν σεισμό τυχαία. Αν προετοιμάσεις όλα τα στοιχεία της πόλης, το κοινό, τις υποδομές, το κτιριακό απόθεμα, το οικοσύστημα και το περιβάλλον και την οικονομία για έναν σεισμό ταυτόχρονα με ολοκληρωμένο τρόπο, θα έχεις προετοιμάσει την πόλη για έναν σεισμό», συμπλήρωσε.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι γεμάτη από σεισμικές ζώνες παντού, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις περιοχές της Κωνσταντινούπολης που θα πληγούν περισσότερο. «Η Τούζλα και τα περίχωρά της, το Καρτάλ, το Μάλτεπε, οι περιοχές του Καντίκιοϊ κοντά στη θάλασσα μπορεί να επηρεαστούν. Δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα προς τα βόρεια. Βάλτε το χάρτη μπροστά στα μάτια σας, τραβήξτε μια γραμμή από δεξιά προς τα αριστερά παράλληλα με τη δεύτερη γέφυρα του Βοσπόρου. Οι περιοχές νότια αυτής της καμπύλης θα πληγούν περισσότερο από τον σεισμό. Οι περιοχές στα βόρεια θα επηρεαστούν σχετικά λιγότερο. Θα υπάρξουν σεισμοί μεταξύ 7,2 και 7,6 Ρίχτερ και θα επηρεαστούν από αυτούς. Από το 1999 φωνάζουμε, αλλά κανείς δεν μας πήρε στα σοβαρά. Μόνο πρόσφατα οι πολιτικοί άρχισαν να μας ακούνε», υπογράμμισε.

Κωνσταντινούπολη

«Όσον αφορά τις περιοχές, από την ευρωπαϊκή πλευρά, ειδικά στη λωρίδα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την ακτή και την περιοχή μέχρι το Σιλίβρι θα είναι τα μέρη που θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες από τον σεισμό», προσέθεσε.

Κίνδυνος ανεξαρτησίας

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του καθηγητή γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκόρ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι καταστροφές από έναν σεισμό στην Κωνσταντινούπολη θα ήταν τόσο μεγάλες που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στην Τουρκία ακόμα και την ανεξαρτησία της.

«Πώς θα επιβιώσουμε αυτόν τον αιώνα; Πρέπει να στραφούμε άμεσα προς τις αντισεισμικές πόλεις. Έχουμε τα πάντα να κάνουμε. Θέλω μια πολιτική βούληση που θα ενεργεί πάνω από την πολιτική. Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα αντισεισμική σε 10-15 χρόνια. Φοβάμαι περισσότερο την περιοχή του Μαρμαρά. Ο λόγος είναι ότι η περιοχή του Μαρμαρά παρέχει περίπου το 60% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Αν οι τροχοί της οικονομίας σε αυτή την περιοχή σταματήσουν όπως στην νοτιοανατολική περιοχή, η Τουρκία θα καταρρεύσει γονατιστή. Αφήστε την οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας, θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ακόμη και την πολιτική ανεξαρτησία», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας