Σεισμικές αλλαγές-Αίτημα ένταξης Ιράν & Αργεντινής στους BRICS-Τεράστιο πρόβλημα για Ισραήλ-Δύση

2046
Αίτημα ένταξης Ιράν & Αργεντινής

Σεισμικές αλλαγές διέπουν πλέον το παγκόσμιο σύστημα το οποίο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, Ιράν και Αργεντινή υπέβαλλαν αίτημα ένταξης στους BRICS.

Πλέον, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα για το Ισραήλ. Και ο λόγος είναι απλός:

Η Τεχεράνη σπεύδει να μπει στην νέα οικονομική συμμαχία, η οποία θα μετουσιωθεί σε στρατιωτική, ώστε να επωφεληθεί από το ΔΝΤ Ευρασίας και το νέο νόμισμα.

Είναι πολύ άσχημη εξέλιξη για το Ισραήλ καθώς το αναγκάζει να επιταχύνει την στρατιωτική προετοιμασία ώστε να επιτεθεί μέσα στους επόμενους μήνες στο Ιράν.

Μόλις η Τεχεράνη γίνει δεκτή στους BRICS, θα υπάρξει ροή κινεζικών κεφαλαίων βάση και της στρατηγικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, τελειώνουν οι αμερικανικές κυρώσεις και η χώρα επανεξοπλίζεται.

Δεν υπάρχει πλέον νόημα να συζητά το Ιράν με ΗΠΑ και Δύση για την πυρηνική συμφωνία.

Ο κόσμος χωρίζεται στα δύο, Δύση και Ανατολή.

Το Ιράν, με πληθυσμό περίπου 86 εκατομμυρίων κατοίκων, και η Αργεντινή, με πληθυσμό περίπου 46 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στους BRICS.

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα σχημάτισαν αρχικά τους BRICS το 2009, με τη Νότια Αφρική να προσχωρεί το 2010. Σήμερα η Κίνα έβαλε στο παιχνίδι Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, και Χιλή.

Πλέον ο πληθυσμός τους ξεπερνά το 50% του συνολικού παγκόσμιου και, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθεί.

Το Ιράν υπέβαλε αίτηση ένταξης στους BRICS 

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι οι ιρανικές αρχές υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στους BRICS. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία υπέβαλε αίτησή ένταξης στους BRICS.

“Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε και οι BRICS θα μας προσθέσουν αξία”, δήλωσε ο Khatibzade.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Αφρικής τόνισε πως υποστηρίζει επίσημα την προσπάθεια του Ιράν να γίνει μέλος των BRICS.

Την εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη.

Πριν από δύο ημέρες, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi εξέφρασε την ετοιμότητα του Ιράν να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του για να βοηθήσει τους BRICS να επιτύχουν τους στόχους τους.

Στη Σύνοδο κορυφής του Επιχειρηματικού Φόρουμ BRICS, ο Raisi εκφώνησε μια ομιλία στην οποία μίλησε για “την προθυμία του Ιράν να χρησιμοποιήσει τα μοναδικά ενεργειακά του αποθέματα, τον πλούτο, το ανθρώπινο δυναμικό και τα δίκτυα μεταφορών για να βοηθήσει τους BRICS να επιτύχουν τους στόχους τους”.

Η φράση αυτή είναι πολύ σημαντική. Υπενθυμίζουμε την Στρατηγική Συμφωνίας Κίνας-Ιράν.

  1. Η Κίνα έχει συνδεθεί ενεργειακά με το Ιράν με εξαγωγές πετρελαίου που φτάνουν τα 800.000 βαρέλια ημερησίως, περίπου το 1/3 των ενεργειακών αναγκών.
  2. Ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας
  3. Η Κίνα αποκτά δικαιώματα επί των ιρανικών πόρων
  4. Αχρηστεύονται οι αμερικανικές κυρώσεις προς το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. 
  5. Η Κίνα θα αναπτύξει Κινέζους στρατιώτες στο έδαφος του Ιράν
  6. Το Πεκίνο αποκτά σχεδόν το σύνολο της ιρανικής βιομηχανικής υποδομής.
  7. To Iράν θα μπορεί να μετατρέψει τον “Δρόμο του Μεταξιού” σε “Άξονα Αντίστασης” με οικονομικό πρόσημο που θα επεκτείνεται από Ιράν προς Ιράκ, Συρία και Λίβανο εναντίον των ΗΠΑ.
  8. Η Κίνα θα κάνει χρήση των λιμανιών του Ιράν στον Κόλπο, στην είσοδο των Στενών του Ορμούζ δίπλα στη βάση που ναυλοχεί ο 5ος Αμερικανικός Στόλος.
  9. Παραγωγή κινεζικού στρατιωτικού υλικού για το Ιράν
  10.  Τεράστια διείσδυση της Κίνας στην Μέση Ανατολή

Νωρίτερα τον Μάιο, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi δήλωσε ότι η Κίνα θα ξεκινήσει τη διαδικασία επέκτασης των BRICS. Δήλωσε ότι θα επιδιώξει το άνοιγμα και τη συμμετοχή των BRICS, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναπτυσσόμενων χωρών, θα αυξήσει την εκπροσώπηση και τη φωνή τους στην παγκόσμια διακυβέρνηση και θα συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη.

Kαι η Αργεντινή στους BRICS

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στους BRICS.

«Προσπαθούμε να είμαστε πλήρη μέλη αυτής της ομάδας εθνών, η οποία αντιπροσωπεύει ήδη το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 24% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος», δήλωσε ο Alberto Fernandez.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καινούρια. Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Αργεντινής, είχε δηλώσει πως θέλει να γίνει πλήρες μέλος των BRICS.

Ο Alberto Fernández  ζήτησε από την ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομιών να ενσωματώσει την Αργεντινή ως πλήρες μέλος καθώς προσχώρησε στη 14η σύνοδο κορυφής του μπλοκ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο ηγέτης των περονιστών είπε ότι η Αργεντινή ήθελε να συμμετάσχει στις συνομιλίες για «μια ατζέντα για το μέλλον» και χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του για να ζητήσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

“Μας τιμά η πρόσκληση σε αυτή τη διευρυμένη συνάντηση των BRICS. Φιλοδοξούμε να γίνουμε πλήρη μέλη αυτής της ομάδας εθνών που αντιπροσωπεύει ήδη το 42 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και το 24 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος”, είπε ο πρόεδρος της χώρας.

«Η Αργεντινή θέλει να ενταχθεί σε αυτόν τον χώρο και να προσφέρει τις συνεισφορές της ως μέλος του», επέμεινε ο πρόεδρος.

Ο Alberto Fernández υπογραμμίζει τον ισχυρισμό των Malvinas σε συνάντηση με τον Boris Johnson
Ενώπιον των αρχηγών κρατών, ο Fernández ζήτησε από τα μέλη να «συμφωνήσουν σε μια κοινή ατζέντα» που θα επιτρέψει σε αυτήν την ομάδα χωρών να μεταφέρει «πιο αποτελεσματικά τις ανησυχίες τους στην επόμενη συνεδρίαση της G20», που θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία τον προσεχή Νοέμβριο.

Τόνισε επίσης ότι «το θεσμικό και οικονομικό βάρος των BRICS μπορεί να γίνει παράγοντας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» και είπε ότι «η επέκταση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας [του μπλοκ] μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση των εθνικών υποδομών».

«Είναι καιρός να διερευνηθούν μηχανισμοί συνεργασίας, όπως η ανταλλαγή νομισμάτων που υπέγραψε η Αργεντινή με την Κίνα», συνέχισε ο πρόεδρος. «Είναι καιρός να προωθήσουμε τη δημιουργία ενός Διεθνούς Οργανισμού Αξιολόγησης Κινδύνων, ο οποίος θα έθετε στα χέρια του δημοσίου αυτό που σήμερα βρίσκεται στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας