Πολεμήθηκε άγρια ο Παν.Λαφαζάνης ο οποίο , ως Υπουργός ενέργειας , το πρώτο εξάμηνο του 2015 αντιστάθηκε σθεναρά στη λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που άνοιξε το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στο ιδιωτικό ολιγοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια . Και όμως κανείς δεν το θυμάται νώ οι συνένοχοι της πολιτικής τάξης σιωπούν
Ν.Ζ.
Ο βουλευτής στριμώχνει τον Σκυλακάκη και κατεδαφίζει το αφήγημα για το χρηματιστήριο ενέργειας
Το κυβερνητικό αφήγημα για το χρηματιστήριο ενέργειας και τους λογαριασμούς ρεύματος γκρεμίζει συθέμελα ο Νικήτας Κακλαμάνης καταθέτοντας ερώτηση-κόλαφο προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ο «γαλάζιος» βουλευτής ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και αφήνει βαρύτατες αιχμές για τους χειρισμούς που οδήγησαν, όπως λέει, σήμερα τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται με υψηλές τιμές στο ρεύμα. Αφού υπενθυμίζει πως ο τότε υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης αμέσως μόλις τέθηκε ο θεσμός σε εφαρμογή είχε δηλώσει ότι αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση που θα μειώσει το κόστος ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τονίζει πως τελικά το χρηματιστήριο όχι μόνο δεν έφτασε στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, «αλλά οδήγησε σε υπέρογκες χρεώσεις προς τον καταναλωτή, ακόμα και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
«Πολύ γρήγορα όμως -και προτού η Ελλάδα βιώσει τις ενεργειακές επιπτώσεις του ρωσοουκρανικού πολέμου- διαπιστώθηκε πως το εγχείρημα δεν απέδωσε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αλλά οδήγησε και οδηγεί μέχρι και σήμερα σε υψηλότερες τιμές και υπέρογκες χρεώσεις για τον καταναλωτή, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, διότι αποσυνέδεσε τις τιμές από το κόστος παραγωγής, επιτρέποντας τη διακύμανσή τους σε ακραία όρια, και οδήγησε σε μόνιμα υψηλές τιμές σε σχέση με το κόστος» σημειώνει στην ερώτησή του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, που ήταν εκ των 11 «γαλάζιων» βουλευτών που είχαν υπογράψει την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια προς τον Κωστή Χατζηδάκη.
Στο στόχαστρο η ΔΕΗ
Ο Νικήτας Κακλαμάνης βάζει στο στόχαστρο τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας πως είναι αυτή που επωφελείται κυρίως από «αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς και η οποία ως δημόσια επιχείρηση θα όφειλε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών της λιανικής». Οπως αναφέρει, η ΔΕΗ είναι «ο “παίκτης” που συσσωρεύει τα περισσότερα υπερκέρδη, δηλαδή επωφελείται καθ’ υπερβολήν από τις πιο πάνω αγκυλώσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του κλίματος ακρίβειας που μαστίζει τους Ελληνες καταναλωτές». Ο βουλευτής της Ν.Δ. καταλήγει θέτοντας τέσσερα ερωτήματα στον υπουργό Ενέργειας. Αρχικώς τον ρωτάει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αναθεώρηση του target model και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του χρηματιστηρίου ενέργειας, ώστε να θεραπευτούν οι στρεβλώσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και επιβαρύνουν τους καταναλωτές με υπέρογκες τιμές.
Ακολούθως ζητεί να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον περιορισμό του ποσοστού διάθεσης της αγοράς ενέργειας από το χρηματιστήριο ενέργειας και την παροχή κινήτρων για την αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τι θα πράξει για τη ρεαλιστική αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας και την ταυτόχρονη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το φυσικό αέριο. Ακόμη, ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωφελής χαρακτήρας της ΔΕΗ, που έχει ουσιαστικά απολεσθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στην ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως επισημαίνει τις κύριες παθογένειες της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχει αναδείξει με συστηματικό τρόπο το κόμμα, και επαναφέρει στη ρητορική και των συμπολιτευόμενων βουλευτών τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.
«Ξαναβάζει δηλαδή μετά την ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών αυτό το οποίο η αντιπολίτευση επίμονα τονίζει. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., συμβάλλοντας τα μέγιστα στη συγκρότηση ενός πανίσχυρου καρτέλ στον χώρο της ενέργειας, κατάφερε να υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και έχει μετακυλήσει όλο το βάρος στους καταναλωτές» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Επαναλαμβάνουμε ακόμα μία φορά πως η μόνη λύση είναι να μπει επιτέλους πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, να φορολογηθούν τα συσσωρευμένα υπερκέρδη στο 90% και να σταματήσει η κυβέρνηση το χάιδεμα των ολιγοπωλίων, που οδηγεί σε ακραία οικονομική αφαίμαξη την κοινωνία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση, βρίσκοντας αφορμή να καρφώσει την κυβέρνηση.
Οι «γαλάζιοι» βουλευτές εντείνουν το πρέσινγκ στους υπουργούς
Συντονισμένα κινούνται πλέον οι βουλευτές της κεντροδεξιάς παράταξης, εντείνοντας το πρέσινγκ στους υπουργούς, ζητώντας τους να αναλάβουν επιτέλους πρωτοβουλίες ώστε να ανακουφίσουν τους πολίτες. Η ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη δεν ήταν η πρώτη, όπως όλα δείχνουν, ούτε και η τελευταία των «γαλάζιων». Ολα άρχισαν από τη συντονισμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση των 11 βουλευτών για τα «κόκκινα» δάνεια, με τον έναν εκ των βουλευτών, τον Γιώργο Βλάχο, να επανέρχεται καταθέτοντας νέα επίκαιρη ερώτηση.
Ο βουλευτής ρώτησε τον Κωστή Χατζηδάκη εάν «υπάρχει η βούληση από μέρους του υπουργείου σας για νέες παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία και δικαιοσύνη μεταξύ τραπεζών – funds και δανειοληπτών, κλείνοντας οριστικά ένα κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό θέμα που άνοιξε η κρίση με ευθύνη και των δύο πλευρών», με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά συστήνοντας στους βουλευτές «να μην προτείνουμε μέτρα υιοθετημένα και να προχωρήσουμε μπροστά, με βάση τις καλές πρακτικές διεθνώς, μακριά από λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Είμαι βέβαιος ότι και οι δύο έχουμε την ίδια ανησυχία και δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι που είναι λαϊκίστικο και ανεύθυνο». Ακολούθησε και νέα ερώτηση οκτώ «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας, ζητώντας τους να επεκτείνουν την απαλλαγή της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλους τους δικαιούχους της κατώτερης σύνταξης.