Η μουρμούρα εσωκομματικά άρχισε να εκφράζεται πλέον και δημόσια. Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ το Σάββατο σε σχέση με το πράσινο φως της Λευκωσίας για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ήρθε για να δηλώσει τη διαφωνία της με το χειρισμό του θέματος από πλευράς Κυβέρνησης.
Το συγκεκριμένο θέμα ενδεχομένως να περνούσε απαρατήρητο εάν δεν ήταν μέρος μίας σειράς γεγονότων που δείχνουν ότι πλέον οι διαφωνίες των συμπολιτευόμενων κομμάτων με την Κυβέρνηση στο θέμα του Κυπριακού, αρχίζουν να βγαίνουν προς τα έξω. Αυτές οι διαφωνίες αναμένεται ότι θα γίνουν ακόμα πιο έντονες όταν και εφόσον προκύψουν και ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό, ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο. Η μέχρι στιγμής στασιμότητα στο Κυπριακό βοήθησε στο να μην αναδειχθούν οι διαφωνίες, ιδιαίτερα με την ΕΔΕΚ και λιγότερο με το ΔΗΚΟ, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται ότι θα ισχύει για πάντα.
Σε ο,τι αφορά τη ΔΗΠΑ, τα δεδομένα είναι κάπως διαφορετικά καθότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις σε θέσεις στο Κυπριακού.
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, εκφράζεται και η γενικότερη δυσαρέσκεια της ΕΔΕΚ για το γεγονός ότι δεν έχει καμία ενημέρωση η ηγεσία της σε σχέση με τις ενέργειες του Προέδρου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πηγές από την ΕΔΕΚ σημείωναν πώς περίμενων από τον Νίκο Χριστοδουλίδη να τους ενημέρωνε για τα όσα εκτιμάται ότι θα έρθουν στο Κυπριακό, όπως θα ανέμεναν επίσης και ότι θα συγκαλείτο για να συνεδριάσει και η πολιτική ομάδα Κυπριακού, στην οποία μετέχουν άτομα απ’ όλες τα κόμματα. Αυτό το οποίο σημειώνουν κύκλοι της ΕΔΕΚ είναι ότι γνώριζαν ότι οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό δεν ταυτίζονται πλήρως με τις θέσεις της ΕΔΕΚ, ωστόσο αυτό που ανέμεναν από τον ίδιο είναι να είχαν ενημέρωση και να άκουγε και τη θέση του κόμματος τους σε σχέση με τις εξελίξεις.
«Λανθασμένη κίνηση στρατηγικής και τακτικής είναι για την ΕΔΕΚ, η απόφαση της κυβέρνησης να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης στην Τουρκία, για να συμμετέχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ως αντάλλαγμα, καμία κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία και σε κανένα επίπεδο», σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ και καταλήγει ότι η απόφαση της κυβέρνησης, «θα ήταν ορθή, θα είχε αντίκρισμα και ωφελιμότητα, αν διασφαλιζόταν ρητά και επίσημα ότι η Τουρκία δεν θα έθετε βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές δραστηριότητες ΕΕ – ΝΑΤΟ. Η πολιτική της παροχής κινήτρων στην Τουρκία, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, δεν έχει φέρει ποτέ αποτέλεσμα».
Της ανακοίνωσης είχε προηγηθεί και η εσωκομματική μουρμούρα από την ομιλία της Υπουργού Γεωργίας και πρώην εκπροσώπου τύπου της ΕΔΕΚ Μαρίας Παναγιώτου, σε μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, στην οποία ανέφερε πώς μόνη βιώσιμη λύση είναι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η ομιλία βέβαια ήταν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο εντός της ΕΔΕΚ έγινε θέμα με πολλούς να υποδεικνύουν πώς, δίνονται λανθασμένα μηνύματα προς τον κόσμο. Παρόλα αυτά, έκλεισε το ζήτημα χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Δεν είναι όμως μόνο στην ΕΔΕΚ που υπάρχει θέμα, αφού όπως έχουμε αναφέρει και σε ρεπορτάζ το περασμένο Σάββατο, τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, ο Χρίστος Ορφανίδης, ο Ζαχαρίας Κουλίας και ο Παύλος Μυλωνάς, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, ζητούν να οριστεί συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας.
«Για τους πιο πάνω λόγους, ζητούμε όπως η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος συνέλθει άμεσα για συζήτηση των προαναφερόμενων θεμάτων για ενδελεχή ενημέρωση από εσάς για την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος μέσα από τις εξελίξεις», σημειώνουν στην επιστολή τους οι τρεις βουλευτές του κόμματος.
Στέλνει λανθασμένα μυνήματα
Τη διαφωνία του για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών χωρίς αντίδραση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε με ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ. «Την ώρα που η Άγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης επιμένουν στις απαράδεχτες αξιώσεις τους, η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει με τις κινήσεις τις λανθασμένα μηνύματα τόσο προς της Τουρκία όσο και προς την ΕΕ αποδεχόμενη την συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει σε ανακοίνωση του.
«Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει για άρση αδιεξόδου στο Κυπριακό»
Η ΕΕ, με τα πολιτικά και οικονομικά της εργαλεία, μπορεί να βοηθήσει στην άρση του αδιεξόδου, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, σημειώνοντας ότι οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους στοχεύουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Σε επιμνημόσυνο λόγο του χθες στο Εθνικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες της Κοινότητας Επτακώμης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον ιερό Ναό Αγίου Θωμά και Αποστόλου Λουκά, στον Άγιο Θωμά, ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε περαιτέρω ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας λύσης που θα φέρει ασφάλεια και ειρήνη σε όλους τους Κυπρίους».
Η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας συνεχίζει να εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις, παρά την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, είπε ο κ. Βαφεάδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών, επιδιώκει την άμεση επιστροφή στον διάλογο, με σεβασμό στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφερόμενος στους Επτακωμίτες που πρόσφεραν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για την υπεράσπιση της δημοκρατίας στην Κύπρο, καθώς και την ελευθερία και εδαφική της ακεραιότητα τον Ιούλιο του 1974, ο Υπουργός Μεταφορών είπε “προσευχόμαστε επίσης για την ανεύρεση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κοινότητας, οι οποίοι αγωνίστηκαν με σθένος κατά του Τούρκου εισβολέα. Μνημονεύουμε αυτούς που διαφύλαξαν και έσωσαν το Ιερό Ευαγγέλιο της Επτακώμης, καθώς και όλους τους Επτακωμίτες που πέθαναν στην προσφυγιά”.
Στην ομιλία του, είπε ότι η Κοινότητα Επτακώμης παραδόθηκε στους Τούρκους στις 15 Αυγούστου 1974. Αμέσως συνέλαβαν όλους τους άντρες κάτω των 50 χρόνων. Από αυτούς παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα, ο Κοινοτάρχης Λούκας Κυριάκου, ο Αντώνης Κόνης, ο Γιάννος Λάμπρου και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου.
Ο Διάκονος Βασίλειος Ηλία Γιάννακα, ο φοιτητής Μιχάλης Σιαλούνας, ο Δημήτρης Σπύρου και ο Δημήτρης Χαραλάμπους βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.
Η δολοφονία του Χαράλαμπου Αγαπίου στο αναπηρικό του καροτσάκι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τους κατοίκους του χωριού να το εγκαταλείψουν τον Οκτώβριο του 1976 και να μεταφερθούν όλοι μαζί, μετά από δικό τους αίτημα, στις τουρκοκυπριακές Κοινότητες Αγίου Θωμά και Πλατανίσκιας που μέχρι τότε ήταν εγκαταλελειμμένες, πρόσθεσε.