Σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης, παρά τις πρωτοφανείς κυρώσεις-Θετικότερες ακόμα δυνατότητες

1280

Η Ρωσία είναι ένα από τα εφτά οικονομικά θαύματα ενός κόσμου πολυκρίσεων…

Η οικονομία μας θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να προσαρμοστεί στις δυτικές κυρώσεις είχε δηλώσει στις 7 Απριλίου 2022 ο Ρώσος πρωθυπουργός Michaíl Μishustin στη Δούμα.
Όπερ και εγένετο… και με τη σφραγίδα του δυτικόστροφου Bloomberg.
Σύμφωνα λοιπόν με το διεθνές μέσο ενημέρωσης, η οικονομία της Ρωσίας θα επιστρέψει στα προπολεμικά της επίπεδα το επόμενο έτος, καθώς έχει πλέον προσαρμοστεί στις διεθνείς κυρώσει – αν και η προσπάθεια του Κρεμλίνου να επεκτείνει το ηλικιακό όριο στρατολόγησης μπορεί ακόμη να αναιρέσει αυτόν τον στόχο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin την Παρασκευή 11 Αυγούστου, σε συνάντησή του με Ρώσους αξιωματούχους, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 4,6% το δεύτερο τρίμηνο και κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Από την άλλη, οι αυξανόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό προσθέτουν δυσκολίες, 
καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να ελκύσει περισσότερους εθελοντές στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, που συνεχίζεται για 18ο μήνα.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια στροφή προς πιο επιλεκτικά μέτρα για την κατάρτιση ατόμων των οποίων η απουσία δεν θα γίνει τόσο έντονη στον χώρο εργασίας.
Ο Putin την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε νομοθεσία που αυξάνει το όριο στρατολόγησης στα 30 από 27 έτη, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, και απαγορεύει στους άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα αφού λάβουν ψηφιακή ειδοποίηση στρατολόγησης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέτρα ενδέχεται να επιτρέψουν «στοχευμένη κινητοποίηση» ανθρώπινου δυναμικού, ενισχύοντας την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μειώνοντας τον αντίκτυπο των ελλείψεων σε ανθρώπινους πόρους.
Έτσι, η ρωσική οικονομία αναμένεται να φτάσει στο προπολεμικό της μέγεθος μέχρι τα μέσα έως τα τέλη του 2024, αμέσως μετά τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία του ΑΕΠ υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ρωσίας επεκτάθηκε για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, μετά από πτώση άνω του 4% πριν από ένα χρόνο, αψηφώντας τις προβλέψεις για παρατεταμένη ύφεση ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες ενίσχυσαν τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η καταναλωτική ζήτηση κερδίζει δυναμική χάρη στις μεγαλύτερες μεταβιβαστικές πληρωμές, τις δαπάνες για το κράτος προνοίας και την αύξηση στους μισθούς στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Καταγραφή_135.JPG
Γιατί πέφτει το ρούβλι

Παρά τη ρωσική οικονομική ανάκαμψη όμως, το ρωσικό νόμισμα σημειώνει διολίσθηση 25% από την αρχή του έτους, στα 100 ρούβλια ανά δολάριο – μια πτώση την οποία η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina απέδωσε σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικού εμπορίου.
Παρότι οι ροές των εισαγωγών παραμένουν σταθερές, οι περιορισμοί στις πωλήσεις ρωσικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου τιμής στο πετρέλαιο που επιβλήθηκε από τους G7, οδήγησαν σε σταθερή μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ρωσίας έχει σταματήσεις τις αγορές συναλλάγματος.
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να φτάσει στο προπολεμικό της μέγεθος μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, δήλωσε η Natalia Lavrova, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Financial Group, η οποία προβλέπει ανάπτυξη 2% το 2023.
«Πρέπει να περιμένετε κάτι πολύ διαφορετικό από τη συναίνεση για να πάρετε μια άλλη εκτίμηση του χρόνου», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Ρωσίας αναβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος σε 1,5-2,5% για το 2023, σημειώνοντας ωστόσο ότι η παραγωγή στους περισσότερους τομείς που επικεντρώνονται στην εγχώρια ζήτηση είχε φτάσει ή και ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα.
Επίσης, «βλέπει» ανάπτυξη το επόμενο έτος 0,5%-2,5% και 1%-2% το 2025.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει ότι «η ικανότητα επέκτασης της παραγωγής στη ρωσική οικονομία περιορίζεται ολοένα και περισσότερο από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας», οι οποίες -παράλληλα με τις κυρώσεις- συμβάλλουν στην τόνωση του πληθωρισμού και την αύξηση των κρατικών δαπανών που συνδέονται με τον πόλεμο.
«Αν μιλάμε για τον αριθμό ολόκληρου του έτους, το 2024 η Ρωσία θα ξεπεράσει ήδη το επίπεδο του 2021», δήλωσε ο οικονομολόγος της Rosbank, Evgeny Koshelev, στη Μόσχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας