Σε πορτοκαλί συναγερμό και πάλι η Ευρώπη–Φόβοι για επερχόμενο πετρελαϊκό σοκ

1420

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley

Σε πορτοκαλί συναγερμό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Ευρώπη, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε διυλιστήριο πετρελαίου σε μια περιοχή νοτιοανατολικά της Μόσχας, μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Ένα drone επιτέθηκε σε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Ryazan, της οποίας η κύρια πόλη με το ίδιο όνομα βρίσκεται περίπου 120 μίλια νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Η επίθεση οδήγησε σε πυρκαγιά και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι η τελευταία σε μια σειρά τέτοιων περιστατικών από την αρχή του έτους, σε μια προσπάθεια των Ουκρανών να διασωθούν από την καταστροφή.
Ένα διυλιστήριο της Lukoil στη δυτική Ρωσία έπιασε φωτιά μετά από επίθεση με drone νωρίς την Τρίτη, ενώ μια μονάδα επεξεργασίας αργού στο διυλιστήριο στο Nizhny Novgorod κάηκε μετά από επίθεση με drone.
Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλη μια ενεργειακή εγκατάσταση στη δυτική Ρωσία δέχθηκε επίσης επίθεση από drone.
Επίθεση με drone εξαπολύθηκε και σε εγκατάσταση καυσίμων και ενέργειας στην περιοχή Oryol, , με μία από τις δεξαμενές καυσίμων να πιάνει φωτιά.

Η προειδοποίηση της Morgan Stanley

Εν μέσω αυτών των περιστατικών, η Morgan Stanley δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου να κάνουν ένα ράλι ανόδου το προσεχές καλοκαίρι, λόγω της πιθανής διακοπής προσφοράς μετά από τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια.
Σύμφωνα με τον Martijn Rats της Morgan Stanley, αν και υπάρχει το ενδεχόμενο οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ να μπορούν να καλύψουν όλη την αύξηση της ζήτησης φέτος, δεν υπάρχει πολύ περιθώριο για το πετρέλαιο του ΟΠΕΚ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου σε μια προσπάθεια να στηρίξει τη βραχυπρόθεσμη σταθερότητα των αγορών αργού.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αναταραχές μπορεί να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου.

Εκτός (ουσιαστικών) κυρώσεων το ρωσικό πετρέλαιο

Πάντως, πέραν των αμφιβόλου αποτελέσματος κυρώσεων της Ευρώπης κατά της Ρωσίας, το πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει στην ήπειρο, κρατώντας ενεργειακά ασφαλείς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η Ρωσία παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου προς την Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 20,3% των ροών προς την ήπειρο, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Signal Ocean για το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ενδεικτικό είναι ότι η Ρωσία παράγει σήμερα περίπου 10,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει προχωρήσει στην περικοπή της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, στο πλαίσιο των αποφάσεεων του OPEC+.
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου είναι οριακά υψηλότερη από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2022, πριν την εισβολή στην Ουκρανία.
Κατά μέσο όρο, περίπου το 50% του πετρελαίου που παρήγαγε η Ρωσία το 2023 διοχετεύθηκε στο εξωτερικό – χάρη στο Πεκίνο και το Δελχί.
Το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό βαρέλι που επέβαλε η Δύση, μοιάζει… αστείο, καθώς τόσο οι Ινδοί όσο και οι Κινέζοι αγοραστές πληρώνουν πολύ περισσότερο για το ρωσικό αργό.
Επομένως, αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η δυναμική της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, το 2024 δεν αναμένεται να είναι διαφορετικό από το 2023 για τα ταμεία της Μόσχας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας