Το τρίπτυχο, ακατανόητες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Σταυροφορία για την Πράσινη Ενέργεια κόντρα στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας και τα μέτρα για την πανδημία αποτελούν θανάσιμη απειλή για την καπιταλιστική ευημερία και ειδικά για την Ευρώπη.
Αυτό είναι ήδη εμφανές στην Ευρωζώνη, όπου αυτές οι λανθασμένες πολιτικές έχουν επιδράσει στον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ που έχει υποχωρήσει κατά 74% σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης πριν από την κρίση του 2008.
Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 19 κρατών ανήλθε σε μόλις 0,67% ετησίως κατά τη διάρκεια των 14 ετών μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2008 και του πρώτου τριμήνου του 2022, που συγκρίνεται με αύξηση 2,29% ετησίως κατά την αντίστοιχη περίοδο μεταξύ 1995 και 2008.
Η Ευρώπη οδεύει προς έναν επικίνδυνο στασιμοπληθωρισμό, παρόλο που η ακολουθούμενη νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ευνοϊκή.
Δηλαδή, το πραγματικό επιτόκιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι -0,25% παρά την αύξηση στο 0,50% του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο χάσμα με το επιτόκιο πολιτικής της Fed που σήμερα ανέρχεται στο +1,58%.
Βεβαίως, και τα δύο αυτά επιτόκια είναι εντελώς παράλογα όταν ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 8% σε ετήσια βάση, αλλά βραχυπρόθεσμα επιδρά στην συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Με όρους αξίας συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου μειώθηκε κατά 15% μόνο το 2021 και περισσότερο από 58% από την κορύφωση στα μέσα του 2008.
Περιττό να πούμε ότι όταν καταρρέει το επιτόκιο συναλλάγματος είναι μια κλασική συνταγή για την αύξηση του εισαγόμενου πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ παρά την πρόσφατη αύξηση βρίσκεται πολύ μακριά από την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός που προέρχεται από την ενέργεια εκτινάσσεται και ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρώπης οδεύει προς το 10%.
Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος αλλά η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να λάβει μέτρα.
Στην πραγματικότητα, ο στασιμοπληθωρισμός θα καταστήσει την ΕΚΤ παράλυτη, δεν θα μπορεί να παρέμβει για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Η Ευρώπη επιδεινώνεται
Εκτός από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ζημιώνουν την Ευρώπη και την ακατανόητη στήριξη στην πράσινη ενέργεια έρχεται να προστεθεί και η νομισματική παράλυση.
Το χρέος της ευρωζώνης κινείται στο 100% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι τα περιθώρια για δημοσιονομικά κίνητρα έχουν επίσης εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.
Εάν μάλιστα βγάλουμε την Γερμανία από την εξίσωση, μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης με επικεφαλής το Club Med δηλαδή τις χώρες της Μεσογείου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία εμφανίζουν σχέση δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ πολύ περισσότερο από το 100% του ΑΕΠ.
Κατατροπώνεται η μεσαία τάξη…
Η μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και άλλες πληθωριστικές πιέσεις θρυμματίζουν το βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης.
Για παράδειγμα, πρόσφατα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία αυξήθηκαν κατά 19%, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μόνο το 2022 και έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 7 φορές από τις αρχές του 2021.
Το κόστος για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχει επίσης αυξηθεί με εκρηκτικό ρυθμό.
Οι πολιτικοί της Ευρώπης καταρρέουν…
Εάν δούμε τι συμβαίνει στο πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, κυριαρχεί η αποσύνθεση.
Στην Βρετανία ο πρωθυπουργός εξωθήθηκε στην έξοδο.
Στην Ιταλία ο Draghi ο πρωθυπουργός παρατήθηκε και η Ιταλία οδεύει σε εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου όπου δύο εθνικιστικά κόμματα θα συγφκυβε3ρνήσουν.
Στην Ιταλία και στην Πορτογαλία τα ακροδεξιά κόμματα έχουν φθάσει στην 3η θέση.
Στην Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες καταρρέουν, ενώ στις ΗΠΑ ο Biden και οι Δημοκρατικοί θα υποστούν εκλογική πανωλεθρία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022.
Οι ακατανόητες πολιτικές τους, η ανικανότητα να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος… έχουν συμβάλλει στην επιθετική φθορά άλλοτε ισχυρών κυβερνήσεων…
Π.χ. στην Ισπανία οι σοσιαλδημοκράτες καταποντίζονται και ενισχύονται δεξιά και ακροδεξιά.
Γιατί η Ευρώπη επιτίθεται με κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
Γιατί λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες οδηγούνται στηρίζοντας την Ουκρανία, επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας… που τελικά πλήττουν την Ευρώπη;
Σίγουρα οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά επιτήδειοι για να δουν ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ουσιαστικά ένας εμφύλιος πόλεμος σε ιστορικά ρωσικά εδάφη, ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν ένα κολοσσιαίο λάθος και ότι ο Putin ο Πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ικανότητα να απειλήσει την Ευρώπη.
Ομοίως, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, όσο και εάν αξιολογούν κοντόφθαλμα τα γεγονότα, πιστεύουν τις ανοησίες των ΗΠΑ σχετικά με την «υπεράσπιση της φιλελεύθερης διεθνούς τάξης» και την υποστήριξη της «εδαφικής κυριαρχίας» των εθνών-κρατών.
Αυτά είναι ανοησίες για λαϊκή κατανάλωση.
Εξάλλου, αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συνέβαλλαν στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και βομβάρδισαν τη Σερβία για 71 συνεχόμενες ημέρες το 1999, προκειμένου να διαιρεθεί αυτή η χώρα ώστε οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να έχουν τη δική τους κυριαρχία.
Και μετά ήρθε η ώρα για τους Taliban, τον Saddam Hussein και τον Moammar Khadafy.
Για τις ΗΠΑ και το ελεγχόμενο ΝΑΤΟ, δεν άρεσαν αυτά τα καθεστώτα και αυτό ήταν το μόνο που χρειάστηκε για να εξαπολύσουν βομβαρδισμούς επικών διατάσεων κατά του Ιράκ και της Λιβύης.
Επομένως, γιατί όχι ανεξαρτησία για τους ρωσόφωνους του Donbass, της Κριμαίας και της Novorussiya γενικά;
Αυτά τα ιστορικά ρωσικά εδάφη καλύπτουν την σύγχρονη Ουκρανία από την εποχή του Lenin, Stalin και Khrushchev το 1922, το 1945 και το 1954, αντίστοιχα, καθαρά για λόγους διοικητικής ευκολίας.
Οι γελοίες κυρώσεις
Πράγματι, η συμμετοχή της Ευρώπης στον γελοίο πόλεμο κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι ακατανόητη.
Για παράδειγμα, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης έχουν περιέλθει σε οξεία ψυχική διαταραχή και έχουν απομακρυνθεί από τον ορθολογισμό.
Λόγω αυτής της ακατανόητης στρατηγικής πάλι η Ευρώπη έχιε υιοθετήσει την τρέλα της Πράσινης Ενέργειας.
Οι εγκεφαλικά νεκροί γραφειοκράτες της Ευρώπης υιοθέτησαν ουσιαστικά αυτοκαταστροφικές ενεργειακές πολιτικές που υπαγορεύονται από έναν θλιβερό Σκανδιναβό έφηβο και ένα σωρό προβληματικούς Γερμανούς του κόμματος των Πρασίνων που μισούν τη βιομηχανική κοινωνία.
Για παράδειγμα, ως μέρος του σχεδίου της για μείωση του CO2 κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, η ΕΕ εξακολουθεί να σχεδιάζει να περιορίσει τη ρύπανση στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS) σε περίπου 12 δισεκατομμύρια τόνους από το 2021 έως το 2030.
Αυτά τα όρια είχαν παραμείνει παρά το λόμπι από κράτη – μέλη που εξαρτώνται από τον άνθρακα, όπως η Πολωνία.
Η Ευρώπη έθεσε ένα ιερό στόχο να αποτραπεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2050 γιατί δήθεν κάτι τέτοιο θα έφερνε την καταστροφή του Πλανήτη Γη.
Αυτά είναι γελοία επιχειρήματα.
Η αλήθεια είναι ότι για πάνω από το 90% του χρόνου κατά τα τελευταία 600 εκατομμύρια χρόνια της σημειούμενης «κλιματικής αλλαγής» της Γης, η μέση θερμοκρασία ήταν πολύ πάνω από τους σημερινούς 15 βαθμούς Κελσίου, μερικές φορές ήταν έως και 10 βαθμούς κελσίου υψηλότερη δηλαδή 25 βαθμούς Κελσίου.
Αυτές οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν κατέστρεψαν τον πλανήτη… αλλά τώρα μας λένε ότι εάν αυξηθεί η θερμοκρασία της Γης κατά 1,5 βαθμούς κελσίου κινδυνεύει ο πλανήτης.
Η Ευρώπη εξαρτάται από το φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο της Gazprom δεν ρέει στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal μέσω Πολωνίας εδώ και έξι εβδομάδες.
Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 μέσω της Βαλτικής έχουν μειωθεί στο 40% από τα μέσα Ιουνίου και μηδενίστηκαν για δέκα ημέρες λόγω προγραμματισμένης συντήρησης και επανήλθαν στο 30%.
Ακόμη και η κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία κυριαρχούν οι Πράσινοι στη Γερμανία αναγκάστηκε για να λειτουργούν τα εργοστάσιά της να στραφεί στον άνθρακα φοβούμενη ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου δεν θα επαρκεί για το φθινόπωρο.
Στην Γερμανία με την βαριά βιομηχανία εντάσεως ενέργειας οποιαδήποτε διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή.
Έτσι, διατήρησαν σε λειτουργία 11 εργοστάσια με καύση άνθρακα που είχαν προγραμματιστεί να απενεργοποιηθούν αυτό το φθινόπωρο, ενώ επανενεργοποίησαν 17 εργοστάσια κοινής ωφελείας με άνθρακα και πετρέλαιο που έχουν ήδη κλείσει.
Προσέξτε και όλα αυτά τα επέτρεψαν οι Πράσινοι που είναι θιασώτες της πράσινης ενέργειας.
Στο μέτωπο του Πολέμου των Κυρώσεων, στην πραγματικότητα, η Ευρώπη οδηγείται στην αυτοκτονία υιοθετώντας το καθεστώτος ανώτατων ορίων των τιμών του πετρελαίου της Ρωσίας που υποκινούν οι αμερικανοί.
Αυτή η πρόταση κυρώσεων στην πραγματικότητα προέρχεται από ένα προηγούμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που περιελάμβανε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και απαγόρευση στις εταιρείες της ΕΕ να ασφαλίζουν θαλάσσιες αποστολές ρωσικού πετρελαίου.
Αυτά τα μέτρα πρόκειται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2022.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετούν μη εφαρμόσιμα μέτρα θέτοντας ως ανώτατο όριο τιμής τα 40-60 δολάρια στις ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου, υποτιμούν την Ρωσία για μια ακόμη φορά.
Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν σχετικά με την ιδέα ανώτατου ορίου τιμών στο πετρέλαιο.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνουν την εξεύρεση ακριβώς του τρόπου επιβολής τους, το να πειστούν άλλα έθνη να αποδεχθούν το μέτρο αυτό, να αποφασίσουν σε ποια τιμή οι δυτικές χώρες θα επέτρεπαν την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
Το γεγονός είναι ότι η Ρωσία έχει ήδη αποδείξει ότι δεν είναι ένας αξιολύπητος αβοήθητος γίγαντας όσον αφορά την στρατηγική στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων ενόψει του πολέμου των κυρώσεων.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών του πολέμου στην Ουκρανία η Ρωσία έχει δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα πουλώντας με μέτριες εκπτώσεις σε σχέση με τις καλπάζουσες τιμές ενέργειας.
Τον Ιούνιο 2022, για παράδειγμα, οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021, αλλά τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια στα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια, 40% περισσότερα από τον μέσο όρο του 2021.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας εκτινάχθηκε στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, ενώ ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο Putin θα υποχωρούσε μπροστά στο ανώτατο όριο τιμών στο πετρέλαιο που θέλουν να επιβάλλουν οι αμερικανοί επειδή τα έσοδα για τους Ρώσους από τις εισαγωγές πετρελαίου αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια δολ. την ημέρα… η Ρωσία δεν ανησυχεί.
Προφανώς, η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή κατά 3-5 mb/d για πολλούς μήνες και να στραφεί σε άλλες αγορές.
Τι υποστηρίζει η J P Morgan;
Με βάση την αμερικανική επενδυτική τράπεζα J P Morgan η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει στο μισό τη συνολική της παραγωγή προσωρινά, προκαλώντας σοκ στον κόσμο με έως και πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (5% της παγκόσμιας προσφοράς) χωρίς να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στις υποδομές γεώτρησης ή να υποστεί οικονομικό πλήγμα.
Επιπλέον, η J P Morgan εκτιμάει ότι ένα σοκ αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε τις τιμές στα 380 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που θα έφερναν την παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με ακραία επιβράδυνση.
Το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας της Ρωσίας διαθέτει 116 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Το ταμειακό υπόλοιπο του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας είναι επιπλέον 85 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όλα αυτά μαζί είναι αρκετά για να καλύψουν μια συνολική απώλεια εσόδων του προϋπολογισμού από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων για σχεδόν ένα χρόνο, ίσως περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν… οι άνετες και καλομαθημένες κοινωνίες της Ευρώπης.
Η Ρωσία θα πουλάει χαμηλότερους όγκους πετρελαίου με υψηλότερες τιμές, επομένως ενδέχεται να μην χάσει τόσα πολλά έσοδα.
Στο τέλος της ημέρας, τα γεγονότα δεν λένε ψέματα.
Η Ρωσία επί του παρόντος διαθέτει περισσότερα έσοδα από ορυκτά καύσιμα από όσα μπορεί να διαχειριστεί και έτσι προκύπτει ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 20% του ΑΕΠ συσσωρεύοντας συναλλαγματικά αποθέματα.
Κατά συνέπεια, το ρούβλι βρίσκεται πλέον σε υψηλό 8 ετών έναντι του ευρώ ή στα 57 ρούβλια ανά δολάριο από 152 ρούβλια ανά δολάριο στην αρχή της εισβολής των ρώσων στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr