Τα funds καταρρέουν παρά τη ληστεία των δανειοληπτών από την απληστία και την κερδοσκοπία των ιδιοκτητών , των μεγαλομετόχων και των Διοικήσεων τους .
Εδώ και τώρα να μεταβιβασθούν τα ”κόκκινα δάνεια” με τίμημα εκείνο με το οποίο τα αγόρασαν τα funds !
Παναγ.Λαφαζάνης
Ειδικότερα, η σουηδική Intrum έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής επισφαλών δανείων στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας άφθονο δικό της χρέος, μεγάλο μέρος του οποίου εκδόθηκε όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων έχει φέρει πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι τα χρέη λήγουν και πρέπει να αποπληρωθούν….
Πριν από δύο εβδομάδες η Intrum ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την πλειοψηφία των ομολογιούχων της για την αναδιάρθρωση των χρεών της.
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα υπάρχοντα μη εξασφαλισμένα ομόλογα της θα ανταλλάσσονταν με τέσσερις σειρές νέων ομολόγων που θα λήγουν μεταξύ 2027 και 2030, στο 90% της αρχικής τους αξίας.
Στους ομολογιούχους προσφέρθηκε επίσης το 10% των ιδίων κεφαλαίων ως κίνητρο.
Περισσότεροι από τους μισούς ομολογιούχους του ομίλου έχουν υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την εταιρεία.
Στον απόηχο αυτής της ανακοίνωσης στις 11 Ιουλίου, οι μετοχές του εκ Σουηδίας servicer αυξήθηκαν περισσότερο από 50%.
Ωστόσο, ορισμένα funds τα οποία κατέχουν χρέος που λήγει την επόμενη χρονιά εξοργίστηκαν από την κίνηση καθώς πίστευαν ότι θα αποπληρωθούν σύντομα.
Οι εταιρείες συχνά αντιμετωπίζουν πιο ευνοϊκά το χρέος που λήγει συντομότερα.
«Συμφωνία συνεργασίας»
Πηγές που πρόσκεινται στην ομάδα των θιγόμενων ομολογιούχων επεσήμαναν ότι τα χρέη που λήγουν φέτος είχαν αποπληρωθεί και ζήτησαν να αντιμετωπιστούν οι συμμετοχές τους με τον ίδιο τρόπο.
Η ομάδα των εν λόγω κατόχων ομολόγων υπέγραψε μια «συμφωνία συνεργασίας» με σκοπό να αντιταχθεί στους όρους της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η συμφωνία που προσφέρθηκε από την Intrum «δεν τηρούσε τη χρονική προτεραιότητα» των ομολόγων συντομότερης λήξης.
Για να εφαρμόσει τη συμφωνία, η Intrum πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρξει εταιρική αναδιάρθρωση μέσω δικαστικής διαδικασίας, όπως ένα σχέδιο συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή μια διαδικασία του Κεφαλαίου 11 των ΗΠΑ.
Οι κάτοχοι του χρέους που τάσσονται κατά της συμφωνίας είναι βέβαιοι ότι τυγχάνουν αρκετής υποστήριξης για να εμποδίσουν την αναδιάρθρωση -μέσω ενός βρετανικού συστήματος συμφωνίας- που θα απαιτούσε την επίνευση τουλάχιστον των ¾ των ομολογιούχων…
Μια διαδικασία πτώχευσης του Κεφαλαίου 11 θα ήταν ευκολότερη για την εταιρεία, καθώς απαιτεί μόνο περίπου τα δύο τρίτα των κατόχων χρεών να συμφωνήσουν με αυτήν.
Οι κάτοχοι βραχυπρόθεσμων ομολόγων υποστηρίζουν ότι αυτή δεν θα ήταν καλή λύση για μια φερέγγυα εταιρεία, αλλά άνθρωποι κοντά στην Intrum το αμφισβητούν, λέγοντας ότι οι φερέγγυες εταιρείες χρησιμοποιούν τακτικά τη διαδικασία του Κεφαλαίου 11.
Από την άλλη, πηγές που πρόσκειται στην Intrum ανέφεραν ότι η εταιρεία μπορεί να εφαρμόσει τη συμφωνία και έχει την υποστήριξη του 50,1% των κατόχων ομολογιών.
Η εταιρεία αναζητά υποστήριξη από άλλους ομολογιούχους, πρόσθεσε άλλη πηγή κοντά στην εταιρεία.
Η Intrum θέλει «να μειώσει σημαντικά τη μόχλευση, να επεκτείνει τις λήξεις και να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη», σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία.
Η Houlihan Lokey συμβουλεύει την Intrum.
Η Lazard συμβουλεύει την ομάδα των ομολογιούχων που αντιτίθενται στη συμφωνία. Όλα τα μέρη αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η Intrum χάνει την αξιοπιστία της στους οίκους αξιολόγησης
Παρά το ανηλεές κυνήγι των δανειοληπτών, με πρακτικές τουλάχιστον αθέμιτες, η αστήρικτη κεφαλαιακή διάρθρωση, η υψηλή μόχλευση και τα διοικητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε ένα χορό υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, που έχουν βυθίσει την Intrum στον πάτο… ήτοι στην κατηγορία «σκουπίδι» (junk).
Με άλλα λόγια, το μέλλον του servicer τελεί εν αμφιβόλω… αφού βουλιάζει στα χρέη!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση της Moody’s, η Intrum AB -μητρική της Intrum Hellas- υποβαθμίστηκε σε Caa3 -από Caa2- για το μη εξασφαλισμένο χρέος, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα ορίστηκε σε Caa2 -από Caa1.
Μάλιστα, οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) είναι «υπό εξέλιξη».
Σύμφωνα με τoν αμερικανικό, η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη ότι μετά την αναδιάρθρωση και τη μερική πώληση χαρτοφυλακίου στην Cerberus με μείωση του EBITDA σε περίπου 10,5 δισεκ. SEK μέχρι το τέλος του έτους 2024, η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας θα παραμείνει αστήρικτη.
Λαμβάνοντας υπόψη το ονομαστικό χρέος 57,7 δισ. SEK από το δεύτερο τρίμηνο του 2024 -μειωμένο μερικώς κατά 7,2 δισ. SEK έσοδα από την πώληση στην Cerberus- ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει η μόχλευση (ακαθάριστο χρέος/EBITDA) να παραμείνει υψηλή γύρω στα 5,5-6x.
«Η αναδιάρθρωση, την οποία θεωρούμε ότι συνεχίζεται, θα υποστηρίξει τη φιλόδοξη στρατηγική επανατοποθέτηση της Intrum.
Για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων το 2025-2026 πιθανότατα θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση του όγκου των υπηρεσιών, παράλληλα με την επιτυχή εφαρμογή σημαντικών μέτρων μείωσης του κόστους.
Η υπό εξέλιξη προοπτική αντικατοπτρίζει τις αβεβαιότητες σχετικά με τους κινδύνους εκτέλεσης της στρατηγικής τροποποίησης του επιχειρηματικού της μοντέλου από την Intrum προς μια εταιρεία είσπραξης χρεών που εστιάζει στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου», σχολιάζει η Moody’s.
Βαρύς ο πέλεκυς από Fitch & S&P
Προηγουμένως (14/7), βαρύς είχε πέσει ο πέλεκυς της Fitch Ratings, που μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Intrum στο CC, από CCC.
Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε σε CC από CCC την αξιολόγηση, δύο μόλις επίπεδα -μεσολαβεί το C- από το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default, RD).
Η υποβάθμιση έλαβε χώρo μετά την ανακοίνωση της Intrum ότι έχει συνάψει δεσμευτική συμφωνία με την πλειοψηφία των ομολογιούχων της και αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο αναδιάρθρωσης των εκκρεμών ομολόγων, η οποία θα μπορούσε να εκληφθεί ως προβληματική ανταλλαγή χρέους, σύμφωνα με τη Fitch.
«Η Intrum έχει αποπληρώσει το ομόλογό της 469 εκατ. ευρώ που έληγε στις 15 Ιουλίου 2024.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια επικείμενη αθέτηση υποχρεώσεων κάποιου είδους σύμφωνα με τα κριτήριά μας, καθώς η υψηλή μόχλευση της Intrum, σε συνδυασμό με περιορισμένη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των όρων για τους πιστωτές.
Η Intrum βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της από την ανακοίνωσή της στις 14 Μαρτίου 2024 ότι είχε διορίσει χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να αντιμετωπίσουν τη δομή του χρέους της», αναφέρεται στην έκθεση.
Σε CCC (από Β) υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Intrum AB η S&P, διατηρώντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Με άλλα λόγια, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «βλέπει» ως μία μεγάλη πιθανότητα την αθέτηση πληρωμής από τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης δανείων, καθώς στο κατώτατο σημείο της «junk» βαθμολογίας, το μόνο που ακολουθεί είναι η περιορισμένη χρεοκοπία (SD) ή η χρεοκοπία (D).
«Η Intrum ανακοίνωσε πρόσφατα τη διαδικασία αναχρηματοδότησης και αναθεώρησε το επιχειρηματικό της σχέδιο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Κατά τη γνώμη μας, οι προτεινόμενοι όροι υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα να θεωρήσουμε τη συναλλαγή ως προβληματική, καθώς θεωρούμε ότι οι επενδυτές δεν θα αποζημιωθούν επαρκώς για την ανταλλαγή με αυτούς τους όρους», σχολιάζει η S&P.