Σε φάση κρίσεως το κομματικό σύστημα! Οι διασπάσεις ανατρέπουν την λαϊκή ετυμηγορία

172

Η Βουλή των Ελλήνων παρουσιάζει πλέον μιαν εικόνα πρωτοφανούς ανατροπής. Πλέον το τρίτο κόμμα σε ψήφους κατέστη δεύτερο σε έδρες και ανεδείχθη σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Η σύνθεσις της Βουλής δεν ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Και τούτο συνιστά πολιτική ανωμαλία, αν και όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Κώστας Τασούλας τούτο «δεν είναι αντικανονικό». Είναι όμως μια κανονικότης μάλλον παρακμιακή που αναδεικνύει ευτελισμό θεσμών.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τασούλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέρχεται η χώρα σε κρίση του κομματικού συστήματος. Εκεί οδήγησαν οι διασπάσεις κομμάτων και οι ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών

Ο Πρόεδρος της Βουλής μετά τις ανακατατάξεις εξ αιτίας των τελευταίων ανεξαρτητοποιήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζάκρη και Πούλου εδήλωσε: «Όλο αυτό δεν είναι αντικανονικό που γίνεται. Προβλέπεται. Απλώς δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί, ούτε μεταπολεμικά, ούτε μετά την μεταπολίτευση. Είναι στενόχωρο… Είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος».

Σε ερώτηση δε, εάν πιστεύει ότι αυτό αποτελεί μεμονωμένο γεγονός ή εισερχόμαστε σε μια φάση κρίσεως του κομματικού συστήματος, ο κ. Τασούλας απήντησε «και τα δύο».

Η ουσία του ζητήματος δεν έχει να κάνει απλώς με τα δύο κόμματα που αμέσως εμπλέκονται. Είναι ζήτημα ποιότητος της δημοκρατίας, είναι ζήτημα αλλοιώσεως της βουλήσεως των εκλογέων.

Όπως και να έχει από χθες η Βουλή αριθμεί 21 ανεξαρτήτους βουλευτές. Τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών που δεν είναι εντεταγμένοι στις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, ολοκλήρου της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Όλοι όμως αυτοί οι βουλευτές είχαν εκλεγεί με τους συνδυασμούς κομμάτων. Από τα οποία εν συνεχεία ανεξαρτητοποιήθηκαν. Σε μία περίπτωση μάλιστα, της Νέας Αριστεράς, συνεκρότησαν άλλο κόμμα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι τέτοιο φαινόμενο πριν την λήξη της τετραετίας Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Ποτέ όμως στα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει γίνει σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Αν αυτό δεν είναι εκφυλισμός του κοινοβουλευτικού βίου, δεν ξέρουμε πώς θα έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε.

Να το εξειδικεύσουμε:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε 47 βουλευτές και σήμερα η κοινοβουλευτική του ομάς αριθμεί μόλις 29.
  • Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από χθες είναι η αξιωματική αντιπολίτευσις εξέλεξε 32 βουλευτές και τώρα έχει 31.
  • Η Νέα Δημοκρατία εξέλεξε 158 βουλευτές και σήμερα έχει 155.
  • Οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν 12 και τώρα έχουν 5.
  • Η Πλεύση Ελευθερίας εξέλεξε 8 και τώρα έχει 6, ενώ
  • η Ελληνική Λύση από τους 12 που εξέλεξε σήμερα έχει 11.

Σταθερά την δύναμή τους διατηρούν:

  • το ΚΚΕ με 21 βουλευτές και
  • η Νίκη με 10.

Δηλαδή 32 συνολικώς βουλευτές απεμακρύνθησαν από τα κόμματα υπό την σημαία των οποίων εξελέγησαν. Και τούτο συνέβη ενώ η Βουλή διανύει μόλις το δεύτερο έτος της.

Εκ των ανεξαρτητοποιηθέντων του ΣΥΡΙΖΑ οι 11 συνεκρότησαν την Νέα Αριστερά.

Οι 21 που παραμένουν ανεξάρτητοι είναι:

  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Κερκύρας, Λινού Αθηνά, Β1′ Βορείου Τομέως Αθηνών, Μάλαμα Κυριακή, Χαλκιδικής, Παππάς Πέτρος, Κιλκίς, Πούλου Γιώτα, Βοιωτίας, Τζάκρη Θεοδώρα, Πέλλας και Χρηστίδου Ραλλία, Β3 Νοτίου Τομέως Αθηνών.
  • Από την Νέα Δημοκρατία οι Αυγενάκης Ελευθέριος, Ηρακλείου, Σαλμάς Μάριος, Αιτωλοακαρναίας και Σαμαράς Αντώνιος, Μεσσηνίας.
  • Από το ΠΑΣΟΚ ο μουσουλμάνος Μπαράν Μπουρχάν, Ξάνθης.
  • Από Ελληνική Λύση ο Σαράκης Παύλος, Επικρατείας
  • Από Πλεύση Ελευθερίας η Παπαϊωάννου Αρετή, Β’ Θεσσαλονίκης και ο Χουρδάκης Μιχαήλ, Α’ Θεσσαλονίκης
  • Από ΚΟ Σπαρτιάτες οι Ασπιώτης Γεώργιος, Αχαΐας, Βαλτογιάννης Διονύσιος, Αιτωλοακαρνανίας, Γαυγιωτάκης Μιχαήλ, Ηρακλείου, Δημητροκάλλης Ιωάννης, Α’ Ανατολικής Αττικής, Κατσιβαρδάς Χαράλαμπος, Β1 Βορείου Τομέως Αθηνών, Μανούσος Γεώργιος, Β2 Δυτικού Τομέως Αθηνών και Φλώρος Κωνσταντίνος, Λαρίσης.

Τι σημαίνουν όμως στην πράξη οι αλλαγές αυτές;

Κατ’ αρχήν ο Νίκος Ανδρουλάκης «μετακομίζει» στο γραφείο 69 του ισογείου της Βουλής. Εκεί όπου κάποτε ήταν εγκατεστημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν εκλεγεί Πρωθυπουργός, οπότε το παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα που και αυτός με την σειρά του το παρεχώρησε στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ομιλεί πλέον δεύτερος μετά τον Πρωθυπουργό στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Επίσης ο δεύτερος αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Θεσμών και Διαφανείας περνά από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ΠΑΣΟΚ.  Καθώς δε το πρόσωπο αυτό μετέχει και στην Διάσκεψη των Προέδρων, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία από τις τρεις συμμετοχές του στο όργανο, και την «κερδίζει» το ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου θέσεις αντιπροέδρων θα περάσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.

Τέλος θα αυξηθεί ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορεί να προσλάβει το ΠΑΣΟΚ, εις βάρος πάντα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ Εφημερίδα «Εστία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας