τα 235 σκευάσματα έφτασαν πλέον τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, σύμφωνα με την λίστα του ΕΟΦ! Αυξήθηκαν κατά 20 σκευάσματα και από 215 έφτασαν τα 235 τα φάρμακα που είναι σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» ή «έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά».
Μεταξύ αυτών που λείπουν είναι σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις, τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και σκευάσματα παρακεταμόλης.
Οι αιτίες σχετίζονται και στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα προς χώρες της ΕΕ διότι οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες και το κέρδος μεγαλύτερο. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συγκάλεσε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους και ανακοίνωσε 10 παρεμβάσεις που όμως δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που είναι εμπορεύματα στα χέρια φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων και που ενδιαφέρονται για το μέγιστο κέρδος.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν:
-Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
-Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
-Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
-Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
-Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
-Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
-Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
-Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
-Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
-Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.