Η πολιτική των Βρυξελλών για την «εξάλειψη» του κρέατος και τη στροφή των Ευρωπαίων σε εναλλακτικές «μορφές πρωτεΐνης» – βλ. έντομα – βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, με τους Έλληνες κρεοπώλες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι τιμές του κρέατος ανεβαίνουν διαρκώς, με αποτέλεσμα να τους μένουν στο ράφι.
Η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος «καλπάζει» προς τα 20 ευρώ το κιλό, ενώ ο κιμάς έχει φτάσει να αγγίζει τα 17 ευρώ!
Η γενικευμένη αύξηση των τιμών στο μοσχάρι έχει συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα είδη κρέατος: το χοιρινό πλησιάζει τα 6 ευρώ το κιλό, ενώ το κοτόπουλο οδεύει προς τα 5 ευρώ. Φυσικά, αν μιλάμε για φιλεταρισμένο κρέας, η τιμή απογειώνεται ακόμη περισσότερο.
Η αιτία πίσω από αυτό το ξέφρενο ράλι τιμών είναι απλή: εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, η ΕΕ, μετά από απόφαση των υπουργών Γεωργίας, έχει κηρύξει έναν ιδιότυπο «πόλεμο» κατά του κρέατος – και ειδικά των βοοειδών – με την αιτιολογία ότι συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή με τα αέρια που απελευθερώνουν όταν… πέρδονται!
Ως αποτέλεσμα, κόπηκαν επιδοτήσεις και κάθε μορφή ενίσχυσης της κτηνοτροφίας μοσχαριών, οδηγώντας την παραγωγή εντός ΕΕ σε κατάρρευση.
Οι «εγκέφαλοι» των Βρυξελλών, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπολόγισαν ότι απλώς μετέφεραν την παραγωγή εκτός Ευρώπης, με το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα να παραμένει το ίδιο.
Το μόνο που πέτυχαν, είναι να καταστήσουν την κατανάλωση κρέατος πολυτέλεια για τον μέσο Ευρωπαίο – και τον Έλληνα καταναλωτή φυσικά.
Την ίδια ώρα, ακόμα και μεγάλα κρεοπωλεία αδυνατούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και τις πιέσεις από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Όπως μας είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας κρεοπωλείων: «Δεν πουλάω τίποτα πλέον εκτός από κοτόπουλο. Συζητάω με συναδέλφους μήπως βάλουμε βρώσιμα έντομα στη βιτρίνα…»