Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που αλλάζουν εσπευσμένα τη στρατηγική των όπλων στην Ουκρανία.
Αντί να στέλνουν νέο εξοπλισμό, τα κράτη της Δύσης θα επικεντρωθούν στο εγγύς μέλλον στην επισκευή κατεστραμμένων όπλων, προσπαθώντας έτσι να τα επαναχρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η αλλαγή αυτή αποκαλύπτει μια δυτική «απελπισία», καθώς απηχεί την πραγματικότητα ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει πλέον όπλα για να στείλει στα ουκρανικά στρατεύματα.
Το Politico ήταν αυτό που δημοσιοποίησε τα πρώτα στοιχεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η εστίαση της Δύσης στην κατασκευή της πολεμικής μηχανής της Ουκρανίας έχει μετατοπιστεί σημαντικά στην επισκευή και συντήρηση αυτών των όπλων, μια αναγνώριση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για μήνες ίσως και χρόνια».
Το δημοσίευμα βασίζεται σε πηγές από το Πεντάγωνο, που παρέχουν ορισμένες λεπτομέρειες για το νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ.
Η αποτυχημένη αντεπίθεση έφερε πιο κοντά την αλλαγή στρατηγικής
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την απόφαση για την αλλαγή της στρατηγικής επέσπευσε η αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση.
Υπάρχει εδώ και καιρό ανησυχία για το γεγονός ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την αποστολή όπλων στους Ουκρανούς, αλλά ελάχιστα λέγονται για την αποκατάσταση κατεστραμμένου εξοπλισμού που θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί.
Τώρα, η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο σοβαρή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν πολλά ουκρανικά οχήματα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την άμεση ενίσχυση των εργασιών για την επισκευή όπλων.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι το δυτικό στρατόπεδο έχει ήδη μεταφράσει στην ουκρανική γλώσσα περισσότερα από 700 τεχνικά εγχειρίδια, επιτρέποντας έτσι στους Ουκρανούς τεχνικούς να επισκευάσουν σωστά ορισμένα όπλα.
Αυτές οι δραστηριότητες αποκατάστασης και τεχνικής εκπαίδευσης διεξάγονται από μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από 22 χώρες και με επικεφαλής τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία.
«Δημιουργούμε εγκαταστάσεις επισκευής όπλων στην Ευρώπη, μεταφράζουμε εγχειρίδια στα ουκρανικά, πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί, ώστε να επικεντρωθούμε περισσότερο σε αυτό.
Φροντίζουμε να έχουν ό,τι χρειάζονται οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε ο αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου William LaPlante, σχετικά με την εσπευσμένη αλλαγή τακτικής.
Το ΝΑΤΟ δεν έχει άλλα όπλα για να στείλει
Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τη δυσκολία, που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την απεριόριστη βοήθειά του στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, εξηγεί σε ανάλυσή του ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Τον Μάιο, άρχισαν να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο αναφορές που έδειχναν ότι η αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο θα «στεγνώσει».
Προηγουμένως, στα τέλη του 2022, ειδικοί και αξιωματούχοι σχολίαζαν ήδη την πιθανότητα να εξαντληθούν τα όπλα των ΗΠΑ λόγω της Ουκρανίας.
Εκείνη την εποχή, ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές προειδοποιούσαν για το ανέφικτο να συνεχιστεί η κατασκευή όπλων σε μεγάλες ποσότητες για συστηματική αποστολή στο Κίεβο.
«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Αυτός είναι ένας πόλεμος που πιστεύαμε ότι θα τελειώσει σε μέρες, αλλά τώρα μπορεί να περάσουν χρόνια.
Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού υποφέρουν, η Δύση θα έχει πολύ δύσκολο έργο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωνε τον Νοέμβριο 2022 ο βουλευτής Mike Quigley, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Η αποτυχημένη αντεπίθεση
Προφανώς, με την αποτυχημένη προσπάθεια της Ουκρανίας να εξαπολύσει αντεπίθεση, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο καταστροφική για τη Δύση.
Ανεπαρκώς σχεδιασμένη και χωρίς τη δέουσα τεχνική προετοιμασία και επιμελητεία, η ουκρανική «αντεπίθεση» έχει χαρακτηριστεί από μεγάλη απώλεια δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στα ρωσικά ναρκοπέδια.
Αμερικανικά και ευρωπαϊκά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν γίνει εύκολοι στόχοι για τις δυνάμεις της Μόσχας, καθιστώντας αδύνατη τη διατήρηση ενός συστήματος αντικατάστασης για τις απώλειες της Ουκρανίας.
Έτσι, η λύση για τη Δύση είναι να προσπαθήσει να διασώσει όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα μέσω επισκευής.
Ομοίως, εκτός από τους Αμερικανούς και οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται επίσης να επενδύσουν σε μια στρατηγική αποκατάστασης όπλων.
Τα εργοστάσια της Rheinmetall
Το έργο της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall για την κατασκευή εγκαταστάσεων σε ουκρανικό ή πολωνικό έδαφος σχετίζεται με αυτόν τον στόχο.
Είναι απίθανο ένα εργοστάσιο της Rheinmetall κοντά στη ζώνη σύγκρουσης να εμπλακεί στην κατασκευή τανκς σε μεγάλη κλίμακα, δεδομένων των υλικοτεχνικών δυσκολιών.
Πιθανότατα, το επίκεντρο θα είναι η επισκευή γερμανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που υπέστησαν ζημιές από τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης.
Στην πραγματικότητα, αυτοί οι ελιγμοί υποδηλώνουν ένα είδος «απόγνωσης» από την πλευρά της Δύσης.
Το ΝΑΤΟ έχει εξαντλήσει τις εναλλακτικές λύσεις για να συνεχίσει τον μακροπρόθεσμο πόλεμο αντιπροσώπων.
Με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να πλήττονται σοβαρά και χιλιάδες όπλα να καταστρέφονται καθημερινά, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να συνεχιστεί η παράταση της σύγκρουσης.
Μία από τις εναλλακτικές λύσεις που οι δυτικοί στρατηγοί πιστεύουν ότι είναι ενδιαφέρουσα είναι ακριβώς το σχέδιο επένδυσης σε ένα περίπλοκο σύστημα επισκευής
Μένει να δούμε πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό.
Στο στόχαστρο των Ρώσων
Οι δυτικές εγκαταστάσεις στο ουκρανικό έδαφος για την επισκευή όπλων που παρέχονται από το ΝΑΤΟ είναι νόμιμοι στόχοι για τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς έχουν υψηλή στρατιωτική συνάφεια.
Επιπλέον, ακόμη και αν επαναχρησιμοποιηθούν πολλά όπλα, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αφού επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή: ρωσικό πυροβολικό υψηλής ακρίβειας και ναρκοπέδια.
Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι επίσης ανησυχητικός για τους Ουκρανούς, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου έχουν αποδυναμωθεί.
Ως εκ τούτου, αυτή η νέα δυτική στρατηγική είναι παρόμοια με την προηγούμενη και κατά πάσα πιθανότητα θα έχει το ίδιο τέλος.
Στο θέμα της καταστροφής των δυτικών όπλων αναφέρθηκε την Παρασκευή (21/7/2023) και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
«Όλος ο κόσμος βλέπει ότι ο περίφημος δυτικός, υποτιθέμενος άτρωτος στρατιωτικός εξοπλισμός καίγεται και όσον αφορά τα τακτικά και τεχνικά του δεδομένα, συχνά είναι ακόμη και κατώτερος από ορισμένους τύπους σοβιετικής κατασκευής όπλων» υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης.