Scholz: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις και συμφωνίες της

1503
scholz
Δεν πρέπει να παραβιάσει τα όσα συμφωνήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μηχανισμό εποπτείας και το ρόλο του ΔΝΤ.
Η «έξοδος» από το μνημόνιο φαίνεται ότι έχει αγχώσει τους ευρωπαίους οι οποίοι φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών, βάλει φρένο στις μεταρρυθμίσεις κι αρχίσει τη γνωστή πολιτική των «παροχών».

Για το λόγο αυτό ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Olaf Scholz σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ στέλνει νέο ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα για τήρηση των δεσμεύσεων, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο κατάργησης του μέτρου για περικοπή των συντάξεων το 2019.

O Γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αναβολής των μειώσεων στις συντάξεις, δηλώνει πως «δεν θέλει να συμμετάσχει σε εικασίες» διαμηνύοντας στην Αθήνα ότι «δεν θα πρέπει να παραβιάσει τα όσα συμφωνήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μηχανισμό εποπτείας και το ρόλο του ΔΝΤ».

Συγκεκριμένα επανέλαβε το τροπάρι, πως «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται καθώς η τήρησή τους αποτελεί τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα».

«Οι συμφωνίες είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους», συνέχισε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ωστόσο ότι η Ελλάδα «ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι που η χώρα μπορεί να χαράσσει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πορεία».

Όπως αναφέρει δίνεται τώρα η ευκαιρία «με μία συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμανθεί η οικονομία», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι με το μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής υποστήριξης, «η Ελλάδα έχει το χρόνο» να επιτύχει την έξοδο στις αγορές.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, διευκρινίζει ότι «παραμένει όπως και πριν στην Ελλάδα με πιστώσεις άνω των 10 δισ. ευρώ και συμμετέχει επίσης με την τεχνογνωσία του στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας