Σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία στον Ζελένσκι

1524

Δημοσίευμα “βόμβα” της Wall Street Journal αποκαλύπτει πως Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία “σέρβιραν” στον Β.Ζελένσκι ένα σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας και του ζήτησαν να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις συνθηκολόγησης με την Ρωσία ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να παραδώσει εδάφη στη Μόσχα όπως το Ντονμπάς κτλ.

Προηγήθηκε ακόμη ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο προειδοποιούσε το Κίεβο πως η μάχη του Bakhmut κοστίζει ακριβά στην Ουκρανία και μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της Δύσης προς το πρόσωπο του Β.Ζελένσκι προκαλώντας αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας.

Κατά μία “διαβολική σύμπτωση” το δημοσίευμα της WSJ μοιάζει με άρθρο του WarNews247 με ημερομηνία 16/2/2023.

Οι δυτικοί περιμένουν την εαρινή αντεπίθεση του ουκρανικού Στρατού ως την τελευταία ευκαιρία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις προκειμένου το Κίεβο να βελτιώσει την διαπραγματευτική του θέση.

Όμως αυτό που προτείνουν οι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι οδηγεί σε μια “παγωμένη σύγκρουση” η οποία -αν γίνει αποδεκτή-κάποια στιγμή θα “ξεπαγώσει ξανά”.  Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Ρωσία θα το δεχτεί…

Γράφει η WSJ:

“Επικαλούμενη αξιωματούχους από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, η Wall Street Journal αναφέρει σε δημοσίευμα πως η σχέση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει το Κίεβο σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ακόμα και με υπό κατοχή εδάφη.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί το Κίεβο ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία στηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία. Οι τρεις χώρες πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να δώσουν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας ένα κίνητρο για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν πάντως ότι οποιαδήποτε απόφαση για το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαφίεται στην Ουκρανία.

Ο Σούνακ είπε νωρίτερα σήμερα ότι η Δύση θα έπρεπε να δώσει στην Ουκρανία οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών αεροσκαφών, που θα της έδιναν ένα «αποφασιστικό πλεονέκτημα» στο πεδίο της μάχης.

Γάλλοι και Γερμανοί προς Β.Ζελένσκι: Ξεκίνα συνομιλίες άμεσα!

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη WSJ, αυτές οι δημόσιες δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τις αμφιβολίες που εκφράζουν σε ιδιωτικό επίπεδο Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί πολιτικοί για το κατά πόσο η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες της ή για πόσο διάστημα θα συνεχίσει η Δύση να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια, ιδίως αν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο.

«Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό; Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτήν την ένταση, οι απώλειες για την Ουκρανία θα γίνουν αφόρητες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει την Κριμαία», φέρεται να δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Αυτήν την εβδομάδα, πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι δυτικοί ηγέτες ζήτησαν ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και κανείς δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα έναρξης συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας στο εγγύς μέλλον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να σχολιάσουν το προτεινόμενο σύμφωνο ασφαλείας της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Η γερμανική κυβέρνηση απέφυγε επίσης να κάνει κάποιο σχόλιο.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών, όταν συναντήθηκαν στο Παρίσι, στις αρχές του μήνα.

Η φράση του Μακρόν που σόκαρε τον Ζελένσκι

Ο Μακρόν φέρεται, επίσης, να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, έκαναν ειρήνη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι ότι υπήρξε ένας σπουδαίος ηγέτης πολέμου, αλλά θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Ο στρατηγός Petr Pavel, εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας και πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στη διάσκεψη του Μονάχου:

«Μπορεί να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου η απελευθέρωση ορισμένων τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας μπορεί να προκαλέσει περισσότερες απώλειες ζωών από ό,τι θα μπορούσε να αντέξει η κοινωνία… Μπορεί να υπάρξει ένα σημείο που οι Ουκρανοί μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται ένα άλλο αποτέλεσμα».

Τί παίρνει ως αντάλλαγμα ο Ζελένσκι: ΝΑΤΟϊκά όπλα για την Ουκρανία, αλλά όχι άρθρο 5!

Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Αν και οι ακριβείς όροι δεν έχουν καθοριστεί, πολλοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουκρανία θα αποκτούσε πρόσβαση σε μια σειρά οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ και θα συνδεόταν στενότερα με τη δυτική αμυντική βιομηχανία.

Η Γερμανία έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμη να παράσχει συγκεκριμένη βοήθεια σε μόνιμη βάση, όπως συστήματα αεράμυνας, βαρύ πυροβολικό, άρματα και πυρομαχικά, ενώ η Βρετανία συζητά την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών.

«Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσει μια σαφή προσφορά στην Ουκρανία, να δώσει στον Ζελένσκι μια πολιτική νίκη που μπορεί να παρουσιάσει στο εσωτερικό ως κίνητρο για διαπραγματεύσεις», είπε Βρετανός αξιωματούχος.

«Οι πόλεμοι της Ρωσίας έχουν την τάση να παγώνουν και μετά να ξεπαγώνουν, και αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερες εγγυήσεις από εμάς».

“Oι απώλειες στο Bakhmut υπονομεύουν τη θέση του Ζελένσκι”!

Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις μάχες για το Bakhmut θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη της Δύσης στον Β.Ζελένσκι τονίζει η WSJ σε δεύτερο δημοσίευμα της.

Η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι θα κλονιστεί εάν η ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Bakhmut περικυκλωθεί και υποστεί εντυπωσιακές απώλειες.

Η μάχη για το Bakhmut κοστίζει στο Κίεβο πολύ ακριβά. Το Κίεβο προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της διατήρησης εδαφών και της σωτηρίας των ζωών των Ουκρανών στρατιωτών προκειμένου να προετοιμαστούν για άλλες μάχες. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας