Σχέδια ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-Απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων-Μεγάλη αμερικάνικη βάση

1231

Για αυτό πέταξαν αμερικανικά F-22 πάνω από τα κατεχόμενα-Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν τουρκικές βάσεις στην Αμμόχωστο αφού το νησί θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα

Μια ολόκληρη σειρά ενεργειών Αμερικανών Γερουσιαστών και αξιωματούχων κατά της Τουρκίας για σωρεία “παραβάσεων” της σχέσης Τουρκίας-Δύσης, έχουν επίκεντρο την Κύπρο, η οποία είναι το “ μήλο της έριδος” μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει με διάφορα προσχήματα την προσάρτηση των Κατεχομένων ενώ επιθυμεί την δημιουργία μιας μεγάλης αεροναυτικής βάσης στην Αμμόχωστο, για την οποία “ξερογλείφονται” και οι Ρώσοι οι οποίοι μέσω του πυρηνικού εργοστασίου του Ακούγιου, έχουν πρόσβαση στην ίδια περιοχή.

Μόνο τυχαίος δεν ήταν  ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Fahri Erenel, που είχε μιλήσει παλιότερα   για “στρατιωτικές διευκολύνσεις” σε Ρώσους και Κινέζους στην τουρκική αεροναυτική βάση στα κατεχόμενα στην Κύπρο, φυσικά με μορφή ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων, ασκήσεων κά.

Ο Erenel, ο οποίος είναι και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Istinye, επίτιμο Μέλος του Κέντρου Ερευνών Στρατιωτικών Επιστημών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και αντιπρόεδρος του κρατικού Τουρκικού Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών (TASAM), μιλά για υποχθόνια σχέδια της Άγκυρας για την Κύπρο.

“Όντως στα σχέδια της Τουρκίας, είναι η δημιουργία στα κατεχόμενα της Κύπρου μιας μεγάλης αεροναυτικής βάσης που θα θυμίζει “βάσεις της Τουρκίας σε άλλες χώρες.

“Θα παράσχουμε εν προκειμένω αποτελεσματικές διευκολύνσεις, ενώ η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας εξαρτάται από τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, που αποτελούν τους σημαντικότερους αντιπάλους των ΗΠΑ”, είχε τονίσει ο ίδιος με το πρώτο σκέλος να υλοποιείται ενώ το δεύτερο “ψήνεται” λόγω Ακούγιου και πυρηνικής συνεργασίας με Τουρκία για 5 εργοστάσια.

Ο Erenel είχε δηλώσει προφητικά για το θέμα αυτό:“γνωρίζουμε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η παρουσία Ρώσων και Κινέζων στην Μεσόγειο. Η συνεργασία μας με επίκεντρο την Κύπρο με αυτές τις δύο χώρες, οι οποίες είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC), θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες σε σχέση με το ΝΑΤΟ”.

Σχέδιο “ εξόντωσης” του καθεστώτος Εντογάν και της Τουρκίας από όλες τις διαδικασίες με την δύση

Προχθές Τετάρτη, μια δικομματική ομάδα 22 βουλευτών προέτρεψε τους συναδέλφους τους στο Κογκρέσο να διατηρήσουν την  διάταξη στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου των αμυντικών δαπανών της Αμερικής, εξαρτώντας την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ αναβάθμισης στην Τουρκία, απαιτώντας από την τουρκική πλευρά να μην προβαίνει σε παράνομες εδαφικές υπερπτήσεις κατά της  Ελλάδας.

«Η παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί και δεν πρέπει να θωρακίσει την κυβέρνηση Ερντογάν από το να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη συμπεριφορά της από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Τουρκία έχει εκμεταλλευτεί τη θέση της στο ΝΑΤΟ και τον ρόλο της στον πόλεμο της Ουκρανίας για να προωθήσει τις προτεραιότητες της δικής της εξωτερικής πολιτικής.

Εκτός από την προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί ως ένας από τους λίγους ηγέτες του ΝΑΤΟ που διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συνεργασία με «βίαιους δικτάτορες» και υποσχέθηκε να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα.

«Η απειλή των Τούρκων στα κατεχόμενα της Κύπρου είναι μια απειλή που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δώσουν κανένα μαχητικό αεροσκάφος F-16VIPER στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτές οι κινήσεις είναι η “κορυφή του παγόβουνου” στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, ενώ δημοσιογράφοι, ειδικοί, ινστιτούτα καταφέρονται κατά του καθεστώτος Ερντογάν με πρωτόγνωρες “επιθέσεις” ειδικά στον τύπο, και που δεν έκαναν πριν παρόλο που η Τουρκία απειλούσε ωμά Ελλάδα και Κύπρο.

Τι σημαίνει πραγματικά για την Αμερική η Κύπρος

Όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το νομοσχέδιο για την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, που είχε επιβληθεί το 1987, ανέφερε τα εξής:

1) Η Κύπρος είναι ένας ζωτικός στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ.

2) Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κρίσιμο μέλος του Διεθνούς Συνασπισμού Αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά με την Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της συνεργασίας ανταλλαγής πληροφοριών.

4) Υψηλόβαθμοι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ βοήθησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στη δημιουργία της στρατηγικής εθνικής τους ασφάλειας.

5) Οι ΗΠΑ παρέχουν εκπαίδευση σε Κύπριους αξιωματούχους σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια, η αντιτρομοκρατία, η διαχείριση εκρηκτικών πυρομαχικών και αποθεμάτων.

6) Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα αξιόλογο μέλος της Πρωτοβουλίας Ασφάλειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Όπλων Μαζικής Καταστροφής.

7) Η Κύπρος συνεχίζει να εργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και περιφερειακούς εταίρους στην Ευρώπη, για:
– (Α) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με την υιοθέτηση του νόμου,

– (Β) την αντιμετώπιση των βίαιων εξτρεμιστικών προγραμμάτων,
– (Γ) την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μέσω χρηματοδοτικών μηχανισμών.

8) Οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούν στενές διμερείς σχέσεις, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, των χρηματιστικών υπηρεσιών και των λογιστικών.

9) Η εκμετάλλευση στην ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα χωρικά της ύδατα:

(Α) Περιλαμβάνει την συμμετοχή εταιρειών των ΗΠΑ.

(Β) Ικανοποιεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, παρέχοντας εναλλακτική στο ρωσικό φυσικό αέριο για τους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ.

(Γ) Θα πρέπει να υιοθετηθεί από άλλα κυρίαρχα κράτη.

10) Η εκμετάλλευση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να διασφαλιστεί ενάντια στις απειλές που προέρχονται από τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χεσμπολάχ και άλλων.
11) Παρά τις εύρωστες σχέσεις σε επίπεδο ασφάλειας και οικονομίας με τις ΗΠΑ, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αντικείμενο εμπάργκο των ΗΠΑ για πώληση αμυντικών οπλικών συστημάτων από το 1987.

12 Το εμπάργκο όπλων του 1987 σχεδιάστηκε για να περιορίσει την πώληση και μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου που θα εμπόδιζε τις προσπάθειες επανένωσης.
13) Τουλάχιστο 30,000 τουρκικά στρατεύματα σταθμεύουν στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, με αμερικανικά όπλα που προέρχονται μέσω της Τουρκίας.

14) Η ασφάλεια των εταίρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντική για την ασφάλεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η Κύπρος μια τεράστια βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, είχε αναφέρει ότι “η Κύπρος η οποία  αποτελεί τουρκικό έδαφος εδώ και 450 χρόνια αντιμετωπίζει ένα τρομερό σχέδιο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ανατρέπει τα πάντα στην κυριολεξία.

Ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια για να επανασχεδιάσουν την περιοχή αυξάνοντας την στρατιωτική τους παρουσία στην Κρήτη, είναι η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων τόσο στα Κατεχόμενα, όσο και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ελλάδα, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν μια συμμαχία που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, έχοντας όμως ως απώτερο στόχο για άλλη μια φορά την Κύπρο.

Μερικά από τα σενάρια που στοχεύουν στην ΤΔΒΚ αφορούν ξεκάθαρα στρατιωτικά σχέδια. Τα δικαιώματα εγγυητή της Τουρκίας στο νησί θα χαθούν, αφού  οι τουρκικές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως όπως και οι ελληνικές βέβαια.

Μετά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, οι ΗΠΑ έχουν ως στόχο να μετατρέψουν το νησί της Κύπρου σε μια τεράστια στρατιωτική χερσαία, ναυτική και αεροπορική βάση.

Εδώ μετά από όλα αυτά τίθεται ένα και μόνο ερώτημα, θα προλάβει να κάνει πραγματικότητα τα σχέδια του το καθεστώς Ερντογάν για την κατεχόμενη ή Κύπρο, ή θα δούμε πράγματα  και θαύματα το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές των Τούρκων την ερχόμενη Άνοιξη;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας