Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχονται οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μετά τις αποφάσεις των κυβερνήσεων τους να επιβάλλουν εμπάργκο (!) στα ρωσικά προϊόντα καυσίμου με αποτέλεσμα η Μόσχα να ανακοινώνει ότι θα διακόψει κάθε μορφή πώλησης.
Έτσι το Bloomberg ανέφερε ότι 6 από τα 10 εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας!
Αλλά παρά τα όσα λέγονται οι Βρετανοί ιθύνοντες συνεχίζουν να στέλνουν πακτωλούς χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία και να ζητούν ενίσχυση του συνασπισμού κατά της Ρωσίας ακόμα και με πιο σκληρά στρατιωτικά μέτρα.
Το πρακτορείο παρέθεσε τα αποτελέσματα της έρευνας της Βρετανικής Ένωσης Κατασκευαστών MakeUK, η οποία διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί κατασκευαστές του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισαν άλμα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 100% τον περασμένο χρόνο.
Το φυσικό αέριο αποτελεί ένα κρίσιμο μέρος του ενεργειακού μείγματος της Βρετανίας, με δεκάδες εκατομμύρια σπίτια να βασίζονται σε λέβητες αερίου για τη θέρμανσή τους.
Από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, οι μέσοι λογαριασμοί θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 5.000 £ σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις, καθώς η Ofgem ενημερώνει το ανώτατο όριο κάθε τρεις μήνες και όχι το προηγούμενο πρότυπο δύο φορές το χρόνο.
Η Ofgem είχε επίσης προαναγγείλει ότι το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας θα αυξηθεί κατά 80% από την 1η Οκτωβρίου και ο μέσος λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 3.549 £ ετησίως.
Σε έρευνα που διεξήχθη από το ΔΝΤ, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι η ενεργειακή κρίση επηρέαζε τους βρετανικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Δυτική Ευρώπη.
Η έρευνα σημείωσε επίσης ότι σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Βρετανία έχει πολύ μεγαλύτερη διαφορά ως προς το κόστος που επιβαρύνει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και πλούσιες.
Αυτό αποδόθηκε στην υψηλή εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το φυσικό αέριο για τη δημιουργία κατοικιών ενέργειας και θερμότητας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξανόμενου κόστους φυσικού αερίου.
Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη λιγότερο ενεργειακά αποδοτική στέγαση στη Δυτική Ευρώπη.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,6% τον Ιούνιο και μειώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, σε σύγκριση με ανάπτυξη 0,8% τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Ο Christopher Dembik, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στη Saxo Bank, δήλωσε ότι «αυτό που δεν έκανε το Brexit από μόνο του, το Brexit σε συνδυασμό με τον Covid και τον υψηλό πληθωρισμό το πέτυχαν», προσθέτοντας ότι «η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει συντριβεί».
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν επίσης προειδοποιήσει την κυβέρνηση για μια πιθανή «ανθρωπιστική κρίση» λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας, η οποία συγκεντρώνει αρκετούς οργανισμούς δημόσιας υγείας, είπε ότι «πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την απαίσια επιλογή μεταξύ του να παραλείπουν γεύματα για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και να ζουν σε κρύο, υγρασία και πολύ δυσάρεστες συνθήκες».
Ένας επικεφαλής του NHS προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι το αυξανόμενο κόστος ενέργειας θα σκοτώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους αυτόν τον χειμώνα. μια κατάσταση που η Συνομοσπονδία NHS αναφέρει ως «ανθρωπιστική κρίση».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης στο G7 το επόμενο έτος.