Οι σεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τη Σαντορίνη με τις εικόνες από το νησί να θυμίζουν την περίοδο της πανδημίας, με χιλιάδες κατοίκων να έχουν αποχωρήσει.
Αν και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, κάθε δόνηση απομειώνει σταδιακά την ενέργεια του φαινομένου, κάνοντας την κατάσταση ελαφρώς καλύτερη.
Η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο νησί της Ανύδρου αλλά όπως είπε από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο νησί «καταλήξαμε πως δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος τόνισε το πρωί της Κυριακής στο MEGA πως «μειωθεί το ενδεχόμενου μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί ως πιθανότητα».
Οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια ολοκληρώθηκαν σε Σαντορίνη και Αμοργό. Τα κτίρια σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες έχουν κριθεί κατάλληλα.
Νέος ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Το εστιακό βάθος ήταν στα 11,2 χλμ
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Ανησυχία επιχειρηματιών για τις επιπτώσεις λόγω των σεισμικών δονήσεων
Το MEGA βρέθηκε σε κλειστές επιχειρήσεις και συνομίλησε με τους ιδιοκτήτες που, όπως υποστηρίζουν, ο χρόνος για την έναρξη της σεζόν έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 1.216 επιχειρήσεις με καταλύματα και 712 επιχειρήσεις εστίασης.
Οι επιχειρηματίες του νησιού εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη σεζόν που πλησιάζει. Κυρίως για το αν θα προλάβουν τις προετοιμασίες για να ανοίξουν τα μαγαζιά τους, μιας και οι εργασίες λόγω των σεισμών έχουν «παγώσει».
«Το ενδεχόμενο 6 Ρίχτερ δεν έχει αποκλειστεί, αλλά έχει απομακρυνθεί»
Σκυλακάκης: Υποχρεωτική η στατική μελέτη στο λεγόμενο «φρύδι» της Σαντορίνης.
«Η δική μου παρέμβαση ήρθε πολύ πριν το σεισμό. Όταν κατάλαβα τί συμβαίνει εκεί κάναμε τα εξής πράγματα: Περάσαμε έναν νόμο την περασμένη άνοιξη και είπαμε ότι είναι υποχρεωτικό να κάνουν στατική μελέτη όσοι είναι πάνω στο “φρύδι”, όλοι…» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Συνέχισε λέγοντας ότι στην περιοχή είχαν πάει πέραν των ορίων του οικισμού, στο γκρίζο μέρος των ορίων του οικισμού, πολλές κατοικίες. Προστέθηκαν εκεί και πισίνες. Συνεπώς, έπρεπε και πρέπει να ολοκληρωθεί εκεί αυτή η μελέτη, κτίριο – κτίριο. Έγινε υποχρεωτικό την περασμένη άνοιξη.
Ταυτόχρονα, στείλαμε έλεγχο αυθαιρέτων, πολύ πριν τα σημερινά γεγονότα και έχουν ελεγχθεί οι αυθαιρεσίες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή πρόληψη».
Σεισμός 4 Ρίχτερ
Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 12,1χλμ
Μειώθηκε ο ρυθμός σεισμικότητας λέει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού
«Σμήνος σεισμών» στη Σαντορίνη
ο βρετανικός Independent.
Santorini is being shaken by an ‘earthquake swarm’. It could last for months https://t.co/62lEk8s9da
— The Independent (@Independent) February 9, 2025 “>
Σεισμός 4,4 Ρίχτερ
Ο σεισμός είχε επίκεντρο 21 Χλμ. νότια, νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 12,2 χιλιόμετρα.
Ασφαλή τα δημόσια κτίρια της Ίου
Ειδικό κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφτηκε και διενήργησε αυτοψία στα δημόσια κτίρια της Ίου και έκρινε πως είναι όλα κατοικήσιμα – κατάλληλα προς χρήση.
Συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν τα εξής κτίρια: Κέντρο Υγείας, Μητρόπολη – Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Λιμεναρχείο, Δημαρχείο, Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο – Λύκειο – ΕΠΑΛ, κτίριο Αστυνομίας, Βιβλιοθήκη Δήμου Ιητών, Μουσείο Γαΐτη και Αίθουσα Παπαπέτρου.
Υπενθυμίζονται οι χώροι καταφυγής συγκέντρωσης εφόσον παραστεί ανάγκη: ανοιχτοί χώροι στη Χώρα στην πλατεία του Δημαρχείου και στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ και στεγασμένοι χώροι στο Μουσείο Γαΐτη και στην αίθουσα Παπαπέτρου.
Δείτε την ανάρτηση του Δήμου
Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
Το ρήγμα της Ανύδρου δεν επηρεάζει τα Κυκλαδονήσια
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
Το ρήγμα, όπως ανέφεραν, δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα νησιά παρά μόνον τμήματα των νησιών της Σαντορίνης, Αμοργού, Ίου και Ανάφης. Επίσης, η ανάλυση του ρήγματος της Ανύδρου έδειξε πως δεν επηρεάζει τα δύο ηφαίστεια. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τα νησιά της Θήρας, Ανάφης, Αμοργού και Ίου, τα οποία είναι πιο κοντά στο ρήγμα, για τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια δεν προβλέπονται ιδιαίτερες συνέπειες.
Μετρήσεις βαρύτητας
Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) σε συνεργασία με το το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ, συμβάλλει στην παρακολούθηση της σεισμικής διέγερσης στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Η ερευνητική ομάδα θα εκτελέσει δορυφορικές παρατηρήσεις GNSS σε περίπου 20 τριγωνομετρικά σημεία στις ν. Σαντορίνη, Θηρασία, Ν. Καμμένη, αναφέρει σε ανάρτησή της η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού. Σκοπός των μετρήσεων είναι ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς GNSS του συμπλέγματος για την ασφαλέστερη ανίχνευση μικρομετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή.
Επιπλέον θα γίνει μέτρηση κατ’ ελάχιστον 50 σταθμών βαρύτητας κατανεμημένους στα ανωτέρω νησιά, για την οπτικοποίηση του βαρυτικού πεδίου της περιοχής και την ανίχνευση διαχρονικών μεταβολών βαρύτητας.
Από το συνδυασμό των παραπάνω μετρήσεων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος της περιοχής όπως επίσης και η μεταβολή της μάζας ή της πυκνότητας των πετρωμάτων στην περιοχή των μετρήσεων.
Τέλος, θα γίνει φωτογραμμετρική αποτύπωση με θερμική κάμερα με χρήση ΣμηΕΑ, σε περιοχές που υποδείχθηκαν από το ΕΚΠΑ, για την ανίχνευση ή πιστοποίηση της θέσης θερμικών πεδίων της περιοχής.
Οι ανωτέρω φορείς θα συνεχίσουν να συνδράμουν με την εκτέλεση γεωδαιτικών και γεωφυσικών παρατηρήσεων και αναλύσεων των δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση της υφιστάμενης σεισμικής δραστηριότητας και την εκτίμηση της σεισμικής διαταραχής στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.
Δείτε όλη την ανάρτηση
Καραστάθης: Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα
Με χαμηλότερους ρυθμούς συνεχίστηκε τις δύο προηγούμενες ημέρες η σεισμικότητα έως και σήμερα μέχρι στιγμής στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.
Είναι απολύτως φυσιολογικό να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες η σεισμικότητα. Θέλουμε να πέφτει σταδιακά ο ρυθμός. Δεν μπορεί, δεν είναι φυσιολογικό, να σταματήσει απότομα», σημειώνει ο καθηγητής.
Σχετικά με το ρυθμό συχνότητας των τελευταίων ημερών ο κ. Καραστάθης επισημαίνει ότι τις πρώτες μέρες του φαινομένου δηλαδή μετά την τρίτη μέρα υπήρχε αυτή η κατακόρυφη αύξηση. «Την πρώτη μέρα είχαμε 2, μετά είχαμε 15, μετά 26, και μετά 28. Από την τρίτη μέρα μέχρι την έκτη είχαμε πάρα πολλούς σεισμούς με μεγέθη πάνω του 4, στην τάξη των 26 με 28 σεισμών ανά ημέρα. Την 7η του μηνός και την 8η έπεσε αυτός ο ρυθμός, στις 7 του μηνός είχαμε 8 και στις 8 του μηνός είχαμε 13. Μένει να δούμε πώς θα κυμανθεί. Η ίδια εικόνα υπάρχει και στους σεισμούς όλους πάνω από 3.