Ο Salvini, του οποίου η Lega είναι μικρότερος εταίρος συνασπισμού στην κυβέρνηση της Ιταλίας, είναι βασικός ιδεολογικός αντίπαλος της πρωθυπουργού Georgia Meloni
Τον κίνδυνο να περάσει έξι χρόνια στη φυλακή αντιμετωπίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας, Matteo Salvini, επειδή απαγόρευσε ένα ανθρωπιστικό σκάφος που μετέφερε σχεδόν 150 μετανάστες να ελλιμενιστεί στην Ιταλία για σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Η αντιπαράθεση του 2019 μεταξύ του Salvini -τότε υπουργού Εσωτερικών- και της ισπανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Open Arms έληξε τελικά μετά από 19 ημέρες, όταν το ιταλικό δικαστήριο διέταξε τη Ρώμη να επιτρέψει στους επιβάτες, που είχαν διασωθεί από τη Μεσόγειο, να αποβιβαστούν από το πλοίο στο νησί της Λαμπεντούζα.
Όμως, η κατάσταση όσων εγκλωβίστηκαν στο πλοίο, τουλάχιστον 15 από τους οποίους βούτηξαν στη θάλασσα σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να φτάσουν στην ακτή, τράβηξε τη διεθνή προσοχή, μεταξύ άλλων από διασημότητες του Χόλιγουντ όπως ο Richard Gere και οι Ισπανοί ηθοποιοί Antonio Banderas και Javier Bardem.
Οι εισαγγελείς στο Παλέρμο απήγγειλαν τον Salvini την κατηγορία για απαγωγή και άρνηση να εκτελέσει τα επίσημα καθήκοντά του λόγω της αντίστασής του στην υπογραφή εγγράφων που θα επέτρεπαν στο πλοίο να ελλιμενιστεί και οι επιβάτες να αποβιβαστούν, ακόμη και όταν οι συνθήκες στο πλοίο επιδεινώθηκαν εν κακού καιρού.
Η υπόθεση είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες τα ιταλικά δικαστήρια απέκρουσαν τις σκληρές τακτικές των κυβερνήσεων με στόχο την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης.
Μια καταδίκη, η οποία στην Ιταλία θεωρείται τελεσίδικη μόνο στο τέλος μιας μακράς, τριών επιπέδων δικαστικής διαδικασίας, θα μπορούσε επίσης να απαγορεύσει στον ακροδεξιό ηγέτη να κατέχει κυβερνητικό αξίωμα.
Ωστόσο, ο Salvini, του οποίου η Lega είναι μικρότερος εταίρος συνασπισμού στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Georgia Meloni, παραμένει ακλόνητος.
«Καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός στην ιστορία δεν έχει δικαστεί για υπεράσπιση των συνόρων της χώρας του», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δικαστική διαδικασία της ημέρας, στην οποία οι εισαγγελείς ζήτησαν εξαετή ποινή.
«Το ιταλικό σύνταγμα αποκαλεί την υπεράσπιση της πατρίδας ιερό καθήκον των πολιτών», είπε.
«Δηλώνω ένοχος για την υπεράσπιση της Ιταλίας και των Ιταλών».
«Στήριξη» από Meloni
Η Meloni – η ίδια μια υπερσυντηρητική προσωπικότητα για την οποία η καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα- έχει εκφράσει αλληλεγγύη στον Salvini, έναν ιδεολογικό σύμμαχο αλλά προσωπικό αντίπαλο τον οποίο επισκίασε πριν από αρκετά χρόνια για να αναδειχθεί ως η αδιαμφισβήτητη ηγέτις της ιταλικής δεξιάς.
«Είναι απίστευτο ότι ένας υπουργός της ιταλικής δημοκρατίας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έξι χρόνια φυλάκιση επειδή έκανε τη δουλειά του υπερασπίζοντας τα σύνορα του έθνους», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Η δίκη του Salvini έχει προκαλέσει επίσης την περιφρόνηση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του X Elon Musk, ο οποίος έγραψε στο X: «Αυτός ο τρελός εισαγγελέας θα πρέπει να είναι αυτός που θα πάει στη φυλακή για έξι χρόνια».
Ο ρόλος των φιλανθρωπικών οργανώσεων
Η αντιπαράθεση των Open Arms ήταν μέρος της σκληρής προσέγγισης του Salvini για την παράτυπη μετανάστευση και τις ανθρωπιστικές ομάδες που λειτουργούν με πλοία έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους θανάτους από πνιγμό ανθρώπων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης.
Ο Salvini, ο οποίος υποστηρίζει ότι τέτοιες φιλανθρωπικές οργανώσεις ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να αποφασίσουν την επισφαλή διέλευση, πρωτοστάτησε σε έναν αυστηρό νόμο που επέβαλε πρόστιμα στα πλοία που εισέρχονταν στα ιταλικά ύδατα χωρίς άδεια έως και 1 εκατ. ευρώ.
Ο νόμος καταργήθηκε αργότερα από μια επόμενη κυβέρνηση.
Η εκστρατεία της Ιταλίας κατά των σκαφών ανθρωπιστικής διάσωσης έχει ξαναρχίσει υπό τη Meloni, αν και με διαφορετικές τακτικές μετά την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησής της να επιστρέψει ένα σκάφος διάσωσης πυροδότησε διπλωματική διαμάχη με τη Γαλλία και έντονη κριτική από τις Βρυξέλλες.
Αντίθετα, ο συνασπισμός του Meloni έχει εκδώσει περιοριστικά επιχειρησιακά πρωτόκολλα που περιορίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να παραλάβουν τα πλοία έρευνας και διάσωσης.
Η Ρώμη κατευθύνει επίσης τα σκάφη που μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες σε μακρινά λιμάνια, επιμηκύνοντας τα ταξίδια τους και μειώνοντας τον χρόνο περιπολίας τους σε περιοχές όπου οι μετανάστες κινδυνεύουν περισσότερο.