Σ.Αραβία: Άσαντ στην Τζέντα για τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου

570

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έφθασε απόψε στην Τζέντα, παραμονή της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στην πόλη αυτή της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, έπειτα από χρόνια απομόνωσης του καθεστώτος της Δαμασκού λόγω του πολέμου στη Συρία.

Ο Άσαντ “έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο Βασιλιά Αμπντελαζίζ στην Τζέντα για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου”, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Σύρος πρόεδρος θα μετάσχει για πρώτη φορά τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, υπογράφοντας έτσι τη μεγάλη επιστροφή του στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αποκλείσει το συριακό καθεστώς στα τέλη του 2011 για τη βάναυση καταστολή της λαϊκής εξέγερσης, η οποία εξελίχθηκε σε έναν καταστροφικό πόλεμο, προτού δεχθεί εκ νέου τη Συρία στους κόλπους του στις 7 Μαΐου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με τη Συρία το 2018, είχαν πολύ ενεργό ρόλο για την επανένταξη της Δαμασκού στον παναραβικό οργανισμό.

Το συριακό καθεστώς επωφελήθηκε επίσης από ένα κύμα αλληλεγγύης μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη Συρία και την Τουρκία.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος υπογράμμισε πρόσφατα την ανάγκη να παίξει “πρωταρχικό ρόλο” ώστε να επιτευχθεί μια διευθέτηση στη Συρία, που μετρά σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς από τον πόλεμο, και εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους.

Η Συρία, από την πλευρά της, βασίζεται στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες, κυρίως τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, για τη χρηματοδότηση της ακριβής ανοικοδόμησης της χώρας.

Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα al-Watan έγραψε ότι ο Άσαντ θα συναντήσει πιθανόν “αρκετούς ηγέτες κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων” το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία περιφερειακής αποκλιμάκωσης, η οποία σηματοδοτείται από την προσέγγιση τους τελευταίους μήνες μεταξύ του σαουδαραβικού βασιλείου και του μεγάλου περιφερειακού αντιπάλου του, του Ιράν. Το Ριάντ αποκατέστησε επίσης πρόσφατα τις σχέσεις με τη Δαμασκό, με τη λειτουργία των προξενικών του υπηρεσιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας