Roubini: Μακριά από μετοχές και ομόλογα-χρηματοπιστωτικές κρίσεις και χρεοκοπίες στη δεκαετία

968
Roubini: Μακριά από μετοχέ

Nouriel Roubini έχει τη φήμη… του απαισιόδοξου, και πράγματι μπορεί να είναι λίγο…
O 64χρονος οικονομολόγος και CEO της Roubini Macro Associates τα τελευταία χρόνια έχει μοιραστεί με το κοινό πάρα πολλές ζοφερές προβλέψεις, εξού και το προσωνύμιο Dr Doom.
Αλλά οι νεότεροι παρατηρητές της αγοράς ξεχνούν ότι ο Roubini έδωσε το παρατσούκλι στον εαυτό του στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ενώ προσπαθούσε να προειδοποιήσει τον κόσμο για την επικείμενη οικονομική κρίση.
Οι αρνητικές απόψεις του παρουσιάστηκαν σε έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκείνο το έτος, μαζί με άλλους οικονομολόγους που έκαναν πολύ πιο θετικές προβλέψεις.
Tότε, ο Roubini είπε σε μια ομάδα 300 στελεχών του ΔΝΤ, σε μια συνάντηση στην Ουάσιγκτον, ότι ένα κραχ στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ θα προκαλούσε μια βαθιά παγκόσμια ύφεση.
«Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες φτερνίζονται, ο υπόλοιπος κόσμος κρυώνει» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και οι μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve δεν θα έσωζαν την κατάσταση.
Φυσικά, ο Roubini είχε δίκιο.
O κλάδος της στέγης άρχισε να καταρρέει το 2007, πυροδοτώντας τελικά τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση έναν χρόνο αργότερα, με τη Fed ανίσχυρη να σώσει τις αγορές.
Επομένως, μπορεί να έχει νόημα να δώσουμε προσοχή στις προειδοποιήσεις του Roubini για την επικείμενη οικονομική καταστροφή αυτήν τη φορά, ακόμα κι αν μπορεί να γίνουν κάπως επαναλαμβανόμενες.
Και σίγουρα έχουν επαναληφθεί.
Ο Roubini έχει υποστηρίξει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα πέσει σε βαθιά ύφεση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, φτάνοντας στο σημείο να λέει για όσους πιστεύουν ότι μια «ήπια προσγείωση» είναι ακόμα πιθανή πως «παραληρούν».
Τώρα, ο οικονομολόγος ισχυρίζεται ότι οδεύουμε προς μια «στασιμοπληθωριστική κρίση, που δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει στο παρελθόν».
Σε άρθρο του στο περιοδικό «Time» που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο οικονομολόγος είπε ότι ένας τοξικός οικονομικός συνδυασμός χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού θα οδηγήσει σε «τεράστια ποσοστά αθέτησεις και διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» παγκοσμίως τα επόμενα 10 χρόνια.
Το επιχείρημά του βασίζεται στην ιδέα ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για την παγκόσμια οικονομία, μετά την «υπερ-παγκοσμιοποίηση», με τη γεωπολιτική σταθερότητα και την τεχνολογική καινοτομία, που βοήθησαν να κρατηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο από τον Ψυχρό Πόλεμο και εξής, να δίδουν τη σκυτάλη σε μια περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας.
Ο Roubini πιστεύει ότι η νέα εποχή της «Μεγάλης Σταθερότητας του Πληθωρισμού» θα τροφοδοτηθεί από φαινόμενα όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή, οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, ο μεγαλύτερος προστατευτισμός και η αναζωογόνηση της βιομηχανίας – ή η διαδικασία μετακίνησης επιχειρήσεων που λειτουργούν τώρα στο εξωτερικό.
Και για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε αυτό το περιβάλλον, υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ξανά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
«Η ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και τα αυξανόμενα επιτόκια θα οδηγήσουν τα νοικοκυριά, τις εταιρείες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις κυβερνήσεις με υψηλή μόχλευση σε χρεοκοπία» υποστήριξε ο Roubini, σημειώνοντας ότι το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει εκτιναχθεί από το 200% 1999 σε 350% φέτος.
Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλούς άλλους οικονομολόγους και ηγέτες επιχειρήσεων, προειδοποιεί ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν να «εξαφανιστούν» και να αποφασίσουν να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια σύντομα, διαφορετικά ο πληθωρισμός θα εξελιχθεί στο νούμερα ένα πρόβλημα παγκοσμίως.
Ουσιαστικά, ο Roubini πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι εγκλωβισμένες.
«Όταν αντιμετωπίζει στασιμοπληθωριστικά σοκ, μια κεντρική τράπεζα πρέπει να αυστηροποιήσει τη στάση της, ακόμη και αν η οικονομία οδεύει προς ύφεση», είπε.
Ο Roubini ολοκλήρωσε το άρθρο του με μερικές σοφές συμβουλές για τους επενδυτές: Αποφύγετε τις μετοχές και τα ομόλογα μακροπρόθεσμης λήξης.
«Οι επενδυτές πρέπει να βρουν περιουσιακά στοιχεία – αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, τους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους και τις περιβαλλοντικές ζημιές: Αυτά περιλαμβάνουν βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και ομόλογα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα και ακίνητα» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας