Tο ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι, από τις 20 Ιουλίου, θα θεωρήσει οποιοδήποτε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα που πιστεύει ότι κατευθύνεται σε ουκρανικό λιμάνι, ως «εχθρικό στρατιωτικό μέσο μεταφοράς». Στην πραγματικότητα, το Κρεμλίνο θέλει να περιορίσει τη ναυτιλία στα διεθνή ύδατα.
Σε μια επίδειξη δύναμης προχώρησε η Ρωσία, πραγματοποιώντας ασκήσεις για την απομόνωση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, που είναι κλειστή για τη ναυσιπλοΐα μετά την αναστολή της συμμετοχής στη συμφωνία για τα σιτηρά.
Σύμφωνα με το κανάλι Telegram του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια της άσκησης, το πλήρωμα της πυραυλακάτου «Ivanovets» πραγματοποίησε ζωντανές εκτοξεύσεις αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ, σε σκάφος στόχος σε πεδίο εκπαίδευσης μάχης, στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι, η επιτυχία της άσκησης επιβεβαιώθηκε από δεδομένα τηλεμετρίας και πληροφορίες από drones. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, τα πληρώματα των πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας επεξεργάστηκαν σχέδια απομάκρυνσης εισβολέα.
Υπενθυμίζουμε ότι, στις 16 Ιουλίου 2023, η Μόσχα ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της στη συμφωνία των σιτηρών, εν μέσω αποτυχίας του ρωσικού μέρους της συμφωνίας. Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στη συμφωνία μόνο εάν εφαρμοστεί το μέρος που τη αφορά.
Επιπρόσθετα, στις 19 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την καταστροφή μιας ουκρανικής νάρκης που βρέθηκε κοντά στα στενά του Βοσπόρου.
Πριν από αυτό, η διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προειδοποίησε για τον κίνδυνο ναρκών στη ναυτιλιακή διαδρομή στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.
Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας είναι σημαντικές για να τροφοδοτήσουν τον κόσμο . Η Ουκρανία έχει επίσης κάθε δικαίωμα να εξάγει το σιτάρι της. Ενώ ο Ερντογάν εσκεμμένα παρερμήνευσε τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, για να απαγορεύσει στα πλοία του ΝΑΤΟ την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, δεν υπάρχει νομικός λόγος να αρνηθεί κανείς την πρόσβαση των πλοίων του ναυτικού στα διεθνή ύδατα, όπου θα μπορούσαν να συνοδεύσουν πλοία τρίτων χωρών.
Ακόμα κι αν ο Ερντογάν «δεν παίζει μπάλα», για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας ή επιδιώκει να εκβιάσει περαιτέρω παραχωρήσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εναέρια παρουσία τους στη Ρουμανία για να πραγματοποιήσουν αποστολές συνοδείας.
10 μέτρα πάνω από το νερό με ταχύτητα 3000 χλμ./ώρα
Στην Ουκρανία, είπαν ποιος ρωσικός πύραυλος δεν μπορεί να καταρριφθεί από συστήματα αεράμυνας.
Ο Γιούρι Ιγκνάτ, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας (AD) αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον εντοπισμό και την αναχαίτιση ρωσικών πυραύλων. Οι κύριες δυσκολίες συνδέονται με την υψηλή ταχύτητα και το χαμηλό ύψος αυτών των πυραύλων, γεγονός που τους καθιστά απρόσβλητους στην αναχαίτιση.
Οι πύραυλοι «Onyx» έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σκάφη και πλοία. Η ταχύτητά τους φτάνει τα 2,6 Mach, που ξεπερνά τα 3000 km/h. Κατά την πτήση, οι πύραυλοι απογειώνονται σε μεγάλα ύψη για εξοικονόμηση καυσίμων, αλλά καθώς πλησιάζουν τον στόχο, κατεβαίνουν σε ύψος 10-15 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του νερού για να χτυπήσουν τον στόχο.
Η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους πυραύλους «Onyx», τους επιτρέπει να ελίσσονται γρήγορα και να παραμένουν αόρατοι στα εχθρικά συστήματα αεράμυνας. Ο Ιγκνάτ, σημείωσε ότι αυτό το χαρακτηριστικό τους καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνους για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για το σύστημα αεράμυνάς μας. Η μεγάλη ταχύτητα και το χαμηλό ύψος των πυραύλων τους καθιστούν αόρατους και δύσκολο να αναχαιτιστούν», είπε.
Ταυτόχρονα, νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι φέρεται ότι είχαν ήδη καταρρίψει με επιτυχία πυραύλους Onyx, κάτι που δείχνει ότι με τις προαναφερόμενες δηλώσεις του εκπροσώπου της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αποδείχθηκαν ψέματα.