Ρωσικό σχέδιο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα με Ιράν, Ινδία και Κίνα

817

Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται ενεργά στον τραπεζικό τομέα και σχεδιάζουν να αυξήσουν το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων τους στους αμοιβαίους διακανονισμούς των διμερών συναλλαγών, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrei Rudenko, στο πρακτορείο Interfax το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με το Ιράν, ενώ προωθούμε τις εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα.
Το μερίδιο τέτοιων διακανονισμών ξεπέρασε το 60% το 2021.
Η θετική τάση συνεχίστηκε πέρυσι», δήλωσε ο Rudenko σε συνέντευξη στο Interfax την Ημέρα του Διπλωματικού Εργαζομένου.
«Η αλληλεπίδραση με το Ιράν αναπτύσσεται ενεργά σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων», επισήμανε.
«Η δημιουργία ενός καναλιού απευθείας επικοινωνίας μεταξύ ρωσικών και ιρανικών τραπεζών μέσω του συγχρονισμού των εθνικών συστημάτων χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, του SPFS και του SEPAM, συμφωνήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Rudenko.
Η Ρωσία έχει «μια συστημική προσέγγιση για την αύξηση του αριθμού των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα με άλλους ενδιαφερόμενους εταίρους», είπε.

Η συστημική προσέγγιση

Σύμφωνα με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, «το μερίδιο του ρουβλίου στο ρωσικό εξωτερικό εμπόριο αυξήθηκε από 12,3% σε 32,4%, ενώ το μερίδιο του κινεζικού γιουάν αυξήθηκε από 0,4% σε 14% ως αποτέλεσμα της επανεστίασης του εμπορίου στην Ασία και τη μονάδα πληρωμών αλλαγή των συμβάσεων, κυρίως εκείνων με εταιρείες από την Κίνα» εντός εννέα μηνών από το 2022, επισήμανε ο Rudenko.
«Ένα άλλο σημαντικό βήμα σε αυτόν τον τομέα είναι ο οδικός χάρτης του οργανισμού της Σαγκάης – Shanghai Cooperation Organisation (SCO) που εγκρίθηκε πέρυσι για την αύξηση του μεριδίου των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς των διμερών με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των κρατών μελών και τη μείωση της εξάρτησης των οικονομιών τους από εξωτερικούς παράγοντες», επισήμανε.
«Ο χρηματοοικονομικός δίαυλος μεταξύ του Ιράν και του κόσμου αποκαθίσταται», δήλωσε ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, Mohammadreza Farzin, την περασμένη εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι το Ιράν και η Ρωσία έχουν κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σύνδεση των τραπεζικών τους υποδομών εν μέσω κυρώσεων της Δύσης.
Η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει ακόμη, αλλά, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν (CBI), μετά από χρόνια δουλειάς, οι δύο χώρες κατάφεραν να συνδέσουν την εθνική υπηρεσία οικονομικών μηνυμάτων SEPAM του Ιράν με το Ρωσικό Σύστημα Οικονομικών Μηνυμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας (SPFS).

Κίνα και Ινδία

Το SPFS είναι το ρωσικό αντίστοιχο του Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), του παγκόσμιου συστήματος ανταλλαγής οικονομικών μηνυμάτων και μεταφορών, και στόχος του είναι να το συνδέσει με άλλες μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία. Άρχισε να αναπτύσσει το SPFS όταν προηγουμένως είχε απειληθεί με αποβολή από τη SWIFT για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Το σύνολο του ιρανικού τραπεζικού συστήματος έχει αποκοπεί από το SWIFT ως αποτέλεσμα των κυμάτων των αμερικανικών κυρώEDJ75WN7UVP6TG7ETBOVPHD64Q.avifσεων που ξεκίνησαν το 2018 όταν ο τότε Πρόεδρος Donald Trump αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας παραμένουν αδιέξοδες.

H επέκταση στη Ρωσία

Αλλά τώρα, επισήμαίνει το Ιράν, όλα τα δεκάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματά του μπορούν να συνδεθούν με ρωσικές τράπεζες, εκτός από περισσότερες από 100 τράπεζες από 13 άλλες –κυρίως ευρασιατικές– χώρες που έχουν πρόσβαση στο SPFS.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Τεχεράνη και η Μόσχα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τον περασμένο χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε περισσότερες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Το Ιράν έχει επίσης στοχοποιηθεί επειδή προμήθευσε τη Ρωσία με drones, τα οποία, όπως λέει, παραδόθηκαν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η προώθηση των οικονομικών δεσμών είναι κεντρικής σημασίας για τη σχέση, με το διμερές εμπόριο να αυξάνεται σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια πέρυσι για πρώτη φορά, σύμφωνα με Ιρανούς και Ρώσους αξιωματούχους.
Η ιρανική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία, με 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής στην ιρανική οικονομία που έχει επιβληθεί κυρώσεις τον πρώτο χρόνο από την έναρξη της προεδρίας του Ebrahim Raisi τον Αύγουστο του 2021.
«Η πολιτική βούληση υπάρχει»
Για να επεκτείνουν περαιτέρω τις οικονομικές σχέσεις, το Ιράν και η Ρωσία χρειάζονταν έναν ισχυρότερο τραπεζικό δεσμό και τώρα η τεχνική υποδομή που λείπει φαίνεται να υπάρχει για αυτό.
Πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα, το Ιράν ενδιαφερόταν περισσότερο από τη Ρωσία για τη δομημένη τραπεζική συνεργασία, αλλά τώρα φαίνεται ότι η Ρωσία πιέζει επίσης για αυτήν, σύμφωνα με τον Hamidreza Azizi, συνεργάτη στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Υποθέσεων Ασφάλειας. .
Civil Council on Defense and Security (CCDS)
Πολιτική βούληση

«Με αυτή την έννοια, φαίνεται ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές να ενισχύσουν και να θεσμοθετήσουν τις οικονομικές σχέσεις», είπε στο Al Jazeera.
«Έτσι, η πολιτική βούληση υπάρχει σίγουρα».
Ωστόσο, επισήμανε ο Azizi, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το ρωσικό σύστημα δεν θα μετατραπεί σε εναλλακτική λύση στο SWIFT, καθώς χρειάζεται άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία για να ενταχθούν ή ακόμα και να πρωτοστατήσουν.
«Καθώς και οι δύο χώρες εξακολουθούν να είναι αρκετά επιφυλακτικές όσον αφορά τη σχέση τους με τη Δύση, θα χρειαστεί πολύς χρόνος, αν όχι καθόλου, για να υλοποιηθεί.
Iran and Russia Consider Issuing Gold-Backed Stablecoin, Officials Unveil –  Finance Bitcoin News
Εξαρτάται επίσης, σε μεγάλο βαθμό, από το μέλλον του παγκόσμιου ανταγωνιαμού μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου», είπε.
Για το Ιράν, η απλή σύνδεση του συστήματος χρηματοοικονομικών μηνυμάτων του με αυτό της Ρωσίας δεν ενισχύει αυτόματα τις τραπεζικές σχέσεις, επειδή οι τράπεζες που συνδέονται με το SPFS πρέπει ακόμα να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεργαστούν με Ιρανούς πελάτες και να δημιουργήσουν λογαριασμούς ανταποκριτών σε ιρανικές τράπεζες.
«Είναι σαν ένα άτομο να βρίσκεται στο τηλεφωνικό δίκτυο και να μπορεί να συνδεθεί με οποιονδήποτε, αλλά μπορείς να πεις ότι υπάρχει επικοινωνία μόνο όταν συμβεί πραγματικά», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Tasnim, την περασμένη εβδομάδα, ο Mohsen Karimi, αναπληρωτής διεθνών υποθέσεων του CBI.
Ο Azizi δήλωσε στο Al Jazeera ότι αμφιβάλλει ότι οι μη ρωσικές τράπεζες που συνδέονται με το SPFS θα αναλάμβαναν τον αυξημένο κίνδυνο να έχουν οικονομικούς δεσμούς με το Ιράν.
«Έχω αμφιβολίες ακόμη και αν όλες οι ρωσικές τράπεζες ενδιαφέρονται εξίσου να το κάνουν, καθώς ορισμένες από αυτές εξακολουθούν να έχουν συμφέροντα στην Ευρώπη και αλλού που θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο εάν συνεργαστούν με την Τεχεράνη», επισήμανε..
Russia's Seaborne Crude Flows Surge to Highest Since April - Bloomberg
«Έλλειψη ρευστότητας»

Η Τεχεράνη και η Μόσχα επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στο εμπόριο για να προσπαθήσουν να αποδυναμώσουν σταδιακά την επίδραση του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ στις οικονομίες τους.
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, το ρωσικό ρούβλι προστέθηκε επίσημα στο καλάθι των νομισμάτων που προσφέρονται στη NIMA, μια κρατική αγορά συναλλάγματος για Ιρανούς εισαγωγείς και εξαγωγείς που ξεκίνησε το 2018 και εποπτεύεται από την κεντρική τράπεζα.
Ο προηγούμενος επικεφαλής της CBI έχει δηλώσει ότι η αγορά ρουβλίων ξεκίνησε με μια συμφωνία αξίας 2 εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 28.300 δολάρια), ενθαρρύνοντας επίσης τους Ιρανούς εξαγωγείς στη Ρωσία να προσφέρουν τα ρούβλια τους στην αγορά.
Η NIMA διατηρεί τώρα ένα σταθερό επιτόκιο, τεχνητά χαμηλότερο από την ανοικτή αγορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω υποτίμηση του ταλαιπωρημένου ιρανικού νομίσματος που πρόσφατα γνώρισε νέα ιστορικά χαμηλά εν μέσω διαμαρτυριών και συνεχιζόμενων εντάσεων με τη Δύση.

Ο όγκος των συναλλαγών

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει κανένα στοιχείο σχετικά με τον όγκο των συναλλαγών σε ριάλ-ρούβλι στη NIMA ή πόσο ακριβώς από το συνολικό διμερές εμπόριο τους γίνεται επί του παρόντος σε εθνικά νομίσματα.
Το να επιτρέπεται στις τράπεζες να επεξεργάζονται διασυνοριακές πληρωμές δεν σημαίνει ότι το εμπόριο θα αυξάνεται αυτόματα, καθώς οι Ρώσοι και Ιρανοί έμποροι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, σύμφωνα με τον Esfandyar Batmanghelidj, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος Bourse & Bazaar, μιας οικονομικής δεξαμενής σκέψης.
«Παραμένει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συναλλάγματος για ρούβλια και ριάλ», δήλωσε στο Al Jazeera.
«Οι οικονομίες της Ρωσίας και του Ιράν στερούνται επίσης βασικής συμβατότητας.
Οι δύο χώρες εξάγουν και εισάγουν τα ίδια αγαθά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές σε εκείνες τις λίγες αγορές που παραμένουν ανοιχτές σε εμπλοκή σε εμπορικές κυρώσεις».
Σε αυτό το πνεύμα, ο Batmanghelidj είπε ότι η ανακοίνωση για την τραπεζική σύνδεση είναι αξιοσημείωτη, καθώς σηματοδοτεί ότι οι Ρώσοι και Ιρανοί πολιτικοί εργάζονται για να ξεπεράσουν ορισμένα από τα τεχνικά εμπόδια στην αύξηση του εμπορίου, αλλά δεν είναι από μόνη της «αλλάκτης του παιχνιδιού».
U.S. Leads Rising Global Arms Trade | Arms Control Association
Εταιρική σχέση με το Νέο Δελχί

Η Ινδία και η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο διατραπεζικό σύστημα για να αντικαταστήσουν το SWIFT, καθώς οι τρέχοντες περιορισμοί στη χρήση του για τις ρωσικές τράπεζες δεν θα αρθούν σύντομα, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Νέο Δελχί Denis Alipov τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, μιλώντας σε διάσκεψη που επικεντρώθηκε στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ του Νέου Δελχί και της Μόσχας, η οποία συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της 30ής επετείου της συνθήκης φιλίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Οι κυρώσεις
«Σίγουρα, ξέρετε, τέτοιοι μηχανισμοί όπως το SWIFT είναι προτιμότεροι
Είναι πολύ απλοί, πολύ εύκολοι.
Αλλά αν θέλουμε να συνεχίσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, το εμπόριο μας, προφανώς πρέπει να εφεύρουμε κάτι νέο γιατί δεν προβλέπω ότι αυτοί οι περιορισμοί με το SWIFT για παράδειγμα, για εμάς θα αρθούν στο εγγύς μέλλον», υποστήριξε ο διπλωμάτης.
Η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να ξεκινήσει την ειδική της επιχείρηση στην Ουκρανία. Οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες αποσυνδέθηκαν από το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ η MasterCard και η Visa ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία
Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί δεν έχουν αρνηθεί ότι είναι στην πραγματικότητα ένας οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Vladimir Putin στις 16 Μαρτίου 2022, οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν κάθε ένδειξη επιθετικότητας. Επισήμανε ότι η πολιτική περιορισμού της Ρωσίας είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας