«Ρωσικό Νταβός»-Τα σχέδια Ρωσίας-Κίνας για το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ

1092
Κίνας για το τέλος της ηγεμονίας

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ξεκίνησε στη Ρωσία το 25ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), που χαιρετίστηκε ως το «Ρωσικό Νταβός» και το οποίο είχε θέμα «Νέες ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο».
Αν μη τι άλλο, η θεματολογία του συνεδρίου «απεικονίζει» εύγλωττα τη στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή, εν μέσω των εντεινόμενων δυτικών κυρώσεων και πιέσεων λόγω του ρωσοουκρανικού μετώπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ως «άνευ ορίων» εταίρος του Κρεμλίνου, το Πεκίνο επιδιώκει να καλύψει το κενό των δυτικών επιχειρήσεων που απεσύρθησαν από τη ρωσική αγορά, στον απόηχο των διαμορφωθεισών γεωπολιτικών εντάσεων.
Αναμένονται δε συνομιλίες για την ενίσχυση του εμπορίου, τη διευκόλυνση των logistics και διακανονισμούς σε τοπικά νομίσματα.

Τέλος στην αμερικανική ηγεμονία (;)

Oι εξελίξεις αναμενόμενες… Η ηγεμονία των ΗΠΑ, όπως διεφάνη, από τις μονομερείς κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης και τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, όχι μόνο ώθησε τη Ρωσία να «αναζητήσει διέξοδο», αλλά και πλήγωσε βαθιά την παγκοσμιοποίηση, κάνοντας περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία οργανισμών όπως οι BRICS και η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη 17 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ένας επιχειρηματικός διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως παράπλευρη εκδήλωση του «ρωσικού Νταβός», όπου οι ομιλητές αναμένεται να αναφέρουν λεπτομερώς τα βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η ομιλία θα επικεντρωθεί επίσης στον ρόλο των κεντρικών αρχών, στις περιφερειακές διοικήσεις και τις εταιρείες, καθώς και στις διάφορες ενώσεις, για την επίτευξη του στόχου των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο έως το 2024.
Το SPIEF θεωρείται ευρέως ως αφορμή για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στη Ρωσία, με τη Wall Street Journal να απαριθμεί παλαιότερους συμμετέχοντες, όπως ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co και ο John Mack της Morgan Stanley.
Ωστόσο, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, η φετινή εκδήλωση φάνηκε να είναι λιγότερο ελκυστική για τους δυτικούς επενδυτές.
Για παράδειγμα, από τις αρχές Ιουνίου, αναμενόταν να παρευρεθούν περίπου 2.700 εκπρόσωποι επιχειρήσεων από 90 χώρες – πολύ λιγότεροι από τους 13.500 συμμετέχοντες από 140 χώρες που αναφέρθηκαν το 2021.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov φέρεται να είπε ότι οι ξένοι επενδυτές προέρχονται από περιοχές όπως η Κίνα και η Μέση Ανατολή.

Στο επίκεντρο οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας

Περίπου 40 κινεζικές εταιρείες συμμετέχουν στο φόρουμ καλύπτοντας διάφορους τομείς, για παράδειγμα κατασκευή μηχανημάτων, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, βιομηχανικό εξοπλισμό.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping θα πραγματοποιήσει βιντεοκλήση στην ολομέλεια την Παρασκευή, μαζί με τον πρόεδρο του Καζακστάν Tokayev και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο El Sisi.
Ο Xi και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχαν τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Τετάρτης, με τον Κινέζο ηγέτη να χαιρετίζει τη σταθερή πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες σε ό,τι αφορά την οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Με τη διασυνοριακή γέφυρα του αυτοκινητόδρομου Heihe-Blagoveshchensk δημιουργήθηκε ένα νέο κανάλι επικοινωνίας που συνδέει τις δύο χώρες.
Καθώς η Ρωσία επιδιώκει ενεργά να σπάσει τη δυτική πολιορκία σε σχέση με τους διακανονισμούς νομισμάτων, logistics και εμπόριο, βραχυπρόθεσμα, οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να «καλύψουν την κενή θέση»
Μακροπρόθεσμα, οι επενδύσεις της Κίνας στη Ρωσία θα επεκταθούν, ειδικά σε υποδομές, λέει ο Xu Poling, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστήμονες που ειδικεύονται στην οικονομία της Ρωσίας.
«Καθώς οι αγωγοί φυσικού αερίου της που συνδέουν την Ευρώπη περιορίζονται σταδιακά, η Ρωσία σίγουρα θα επεκταθεί προς το Νότο και την Ανατολή», συμπλήρωσε.
Ο Putin είπε στο φόρουμ ότι τα πολυάριθμα λάθη των δυτικών χωρών έφεραν ένα κύμα πληθωρισμού, τη διακοπή των παραδοσιακών εφοδιαστικών αλυσίδων, αυξανόμενη φτώχεια και ελλείψεις τροφίμων.
Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία δεν πρόκειται να περιχαρακωθεί, αλλά θα συνεχίσει την πορεία της προς ευρείες οικονομικές συνεργασίες, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είτε πρόκειται για τη Ρωσία είτε για την Κίνα ή για οργανισμούς όπως οι BRICS ή η EAEU, διαπιστώνεται ευρύτατη συναίνεση για την ενίσχυση των μηχανισμών συνεργασίας.
Για παράδειγμα, οι χώρες θα επιταχύνουν την υιοθέτηση του γιουάν και του ρουβλίου για τους μεταξύ τους διακανονισμούς.

Νέα τάξη πραγμάτων

Βασικός στόχος του φόρουμ είναι να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών με την αντιμετώπιση ζητημάτων οικονομικής ανάκαμψης και διεθνούς συνεργασίας εντός του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), των BRICS και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU).
Απαντώντας στην προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Κίνα κινδυνεύει να καταλήξει «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε την Πέμπτη ότι το Πεκίνο πάντα αξιολογούσε την κατάσταση με βάση το ιστορικό πλαίσιο.
«Στεκόμασταν πάντα στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης», είπε.
Από την άλλη, ο μηχανισμός των BRICS προσφέρει την ευκαιρία να ληφθούν υπόψη οι αναπτυξιακές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση του χάσματος οικονομικής ανάπτυξης.
Tέλος, εκτός από τη συνεργασία στην ψηφιακή οικονομία, την επισιτιστική ασφάλεια, τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής και τη συνεργασία για τη δημόσια υγεία, το φορουμ θα επικεντρωθεί σε διακανονισμούς τοπικών νομισμάτων για την αντιμετώπιση της καταχρηστικής ηγεμονίας του δολαρίου από τις ΗΠΑ, πιστεύουν ειδικοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας