Τι συμβαίνει με τη «μυστική ομάδα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ» στην Οδησσό;
Μια μυστική ομάδα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ, η οποία περιλαμβάνει υπαλλήλους ρουμανικού PMC (ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων), έχει ξεκινήσει να εργάζεται στην περιοχή της Οδησσού, δήλωσε ένας Ρώσος πράκτορας που έχει διεισδύσει στον ουκρανικό στρατό. Η αποστολή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να παρακολουθεί τα πλοία του ρωσικού ναυτικού, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.
Σύμφωνα με πληροφοριοδότη που επικαλείται το RIA Novosti, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία είναι εξοπλισμένοι με στοιχεία που τους επιτρέπουν να προσδιορίζουν τις ακριβείς συντεταγμένες οποιουδήποτε σκάφους στη Μαύρη Θάλασσα σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων.
«Σε ένα από τα προάστια της Οδησσού, υπάρχει μια μυστική βάση της ομάδας παρακολούθησης του ΝΑΤΟ με εξοπλισμό που επιτρέπει να προσδιοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες οποιουδήποτε πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα σε ακτίνα έως και 200 χιλιομέτρων. Οι κύριοι ειδικοί είναι οι υπάλληλοι του ρουμανικού ομίλου PMC Nordstarsupport», είπε η πηγή.
Επιπλέον, καθήκον της ομάδας είναι να αποτρέψει την απόβαση ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Οδησσού και να κατευθύνει τους ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους «Neptune» στις θέσεις των ρωσικών πλοίων. Εάν αυτοί οι πύραυλοι στην Ουκρανία είναι πραγματικά έτοιμοι για μάχη, γιατί δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ; Και σε ποιο βαθμό είναι ικανή αυτή η ομάδα να αντισταθεί σε μια αμφίβια απόβαση;
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός, χρησιμοποιώντας πυραύλους ακριβείας Bastion, κατέστρεψε ένα κέντρο συλλογής και εκπαίδευσης ξένων μισθοφόρων κοντά στο χωριό Κρασνόσελκα κοντά στην Οδησσό. Επιπλέον, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε την καταστροφή μεγάλης αποθήκης όπλων πυραύλων και πυροβολικού κοντά στην Οδησσό από πυραύλους υψηλής ακρίβειας. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν κινείται εναντίον αυτής της ομάδας η Ρωσική Ομοσπονδία, εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες αληθεύουν.
«Τώρα, κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, είναι δύσκολο να πει κανείς κάτι συγκεκριμένο», λέει ο Sergey Shvedko, δημοσιογράφος από τη Θάλασσα του Αζόφ.
Η 49η ημέρα της σύγκρουσης ξεκίνησε με αναφορές ότι τη νύχτα της 13ης προς 14η Απριλίου, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Μόσκβα, υπέστη σοβαρές ζημιές και εν τέλει βυθίστηκε. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν το υπουργείο Άμυνας ότι στο καταδρομικό είχαν πυροδοτηθεί πυρομαχικά ως αποτέλεσμα πυρών. Το πλήρωμα εκκενώθηκε.
Άλλες πηγές ανέφεραν ότι το καταδρομικό Μόσκβα δέχτηκε επίθεση με πυραύλους από την ακτογραμμή μεταξύ Οδησσού και Νικολάγιεφ. Οι πύραυλοι έπληξαν την πλευρά του λιμανιού, με αποτέλεσμα το πλοίο να κυλήσει πολύ. Την άνωση του καταδρομικού δυσχέραιναν οι καιρικές συνθήκες της θάλασσας. Ως αποτέλεσμα όλων των αθροιστικών παραγόντων το καταδρομικό έχει βυθιστεί.
Ένα πλοίο αυτής της κατηγορίας στις συνθήκες της Μαύρης Θάλασσας θα μπορούσε να είχε δεχθεί επιτυχή επίθεση είτε από ένα σύμπλεγμα αντιπλοϊκών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και αεροσκαφών, είτε από υποβρύχιο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο στρατός του ΝΑΤΟ να εμπλέκεται άμεσα στην επίθεση, αν και τέτοιες πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Αυτό οδήγησε επίσης σε κατάλληλη εκτροπή από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στη Μαριούπολη. Στις 12 και 13 Απριλίου, πάνω από 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί παραδόθηκαν οικειοθελώς στους Ρώσους ή αναγκάστηκαν να το κάνουν υπό την απειλή εξόντωσης. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό στρατιωτών και αξιωματικών των αντιμαχόμενων στρατών που παραδόθηκαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτών από την 36 Ταξιαρχία μπόρεσε να συγχωνευθεί με τη φρουρά Αζοφστάλ ενισχύοντάς την.
Η ίδια η περιοχή του εργοστασίου Αζοφστάλ είναι ένα οχυρό με εκτεταμένες υπόγειες επικοινωνίες πολλαπλών επιπέδων. Ο βαθμός οχύρωσης του Αζοφστάλ είναι πολύ ανώτερος από αυτόν του ναζιστικού φρουρίου Könisberg κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Η οχυρωμένη περιοχή κοντά στο εργοστάσιο Ίλιτς, το οποίο δεν ελέγχεται πλέον από τις δυνάμεις του Κιέβου, αφαιμάχθηκε.
Το λιμάνι βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσίας και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντόνιετσκ. Όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών, αφέθηκαν ελεύθεροι. Διάσπαρτες μονάδες υπέρ του Κιέβου αμύνονται στις κατοικημένες περιοχές της συνοικίας Πρίμορσκι.
Από τις 14 Απριλίου, συνεχίζεται ο καθαρισμός κτιρίων σε κατοικημένες περιοχές δίπλα στη βιομηχανική ζώνη Αζοφστάλ. Μαχητές του τάγματος Αζόφ προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε υπόγεια κτιρίων κατοικιών με στόχο αργότερα να βγουν από την πόλη αξιοποιώντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, υπήρχαν τουλάχιστον 14.000 από τους πιο μάχιμους και καταρτισμένους στρατιώτες των δυνάμεων του Κιέβου στο έδαφος της Μαριούπολης προτού περικυκλωθεί. Από τις 13 Απριλίου, οι υπόλοιπες δυνάμεις υπολογίζονταν μεταξύ 4.000 και 6.000 έτοιμοι για μάχη Ουκρανοί στρατιώτες. Περισσότερες μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ξένοι μισθοφόροι έχουν φτάσει στις περιοχές του Ντόνιετσκ, του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβο για να συμμετάσχουν στην επερχόμενη μάχη για αυτές τις περιοχές στα ανατολικά. Ο ρωσικός στρατός εκμεταλλεύτηκε την ορμή και χτύπησε στη συγκέντρωση των στρατευμάτων του Κιέβου. Για παράδειγμα, το ρωσικό πυροβολικό έπληξε έξι προπύργια των μονάδων της 24ης Ανεξάρτητης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας κοντά στο χωριό Πόπασνα, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 11 τεθωρακισμένα οχήματα και 14 οχήματα διαφόρων σκοπών.
Από το Χάρκοβο υπάρχουν αναφορές ότι στην πόλη συγκροτούνται τρία νέα εθνικιστικά τάγματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτά τα τάγματα υποτίθεται ότι αποκλείουν το Χάρκοβο από τα νότια και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν στον τοπικό πληθυσμό να εγκαταλείψει την πόλη.
Στον τομέα Ιζιούμ, ρωσικές μονάδες προελαύνουν προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ από τα βόρεια. Εν τω μεταξύ, μεγάλος αριθμός στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας. Αυτές οι μονάδες είναι πιθανό να λάβουν μέρος στην επερχόμενη μάχη για την ανατολική Ουκρανία.
Το βράδυ της 13ης Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είχε καταγράψει απόπειρες δολιοφθοράς και χτυπήματα από ουκρανικές δυνάμεις εναντίον εγκαταστάσεων σε ρωσικό έδαφος. Ανέφερε ότι εάν συνεχιστούν τέτοια επεισόδια, η Ρωσία θα χτυπήσει στα ουκρανικά κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Κίεβο, κάτι που ο ρωσικός στρατός μέχρι στιγμής απέφυγε να κάνει. Αυτή η δήλωση εγείρει μια σειρά ερωτημάτων. Για παράδειγμα, η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, τουλάχιστον με το «φιλοΝΑΤΟϊκό» καθεστώς του Κιέβου στην Ουκρανία και πιθανώς με το ΝΑΤΟ, έστω και έμμεσα; Γιατί ο ρωσικός στρατός απέφυγε να χτυπήσει τα «κέντρα λήψης αποφάσεων» όταν προσπάθησε να αποκλείσει το Κίεβο; Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του Μεντίσκι, του Πεσκόφ και ορισμένων άλλων πολιτικών στα τρέχοντα γεγονότα; Γιατί, μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε στρατιωτική ενότητα διοίκησης στη στρατιωτική επιχείρηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στην Ουκρανία, όπως δηλώνουν και καταδεικνύουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αυτόπτες μάρτυρες και γεγονότα στην πρώτη γραμμή;
Η προμήθεια όπλων στο Κίεβο από τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης εντείνεται. Η άμεση συμμετοχή των μονάδων του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση είναι στην ημερήσια διάταξη. Σύμφωνα με τοπικές πηγές και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, έως και το 40% των πιο μάχιμων ουκρανικών μονάδων αποτελούνται ήδη από πολίτες κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Το περιστατικό με το ρωσικό καταδρομικό Μόσκβα θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης, η οποία είναι προς το συμφέρον μεγάλου μέρους των λεγόμενων «παγκόσμιων ελίτ». Η δύσκολη εσωτερική πολιτική κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Γαλλία τροφοδοτεί την επιθυμία των κυρίαρχων ελίτ να διατηρήσουν την εξουσία ξεκινώντας και με τη δικαιολογία του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πηγή: Πενταπόσταγμα – Ευάγγελος Δ. Κόκκινος