Ρωσική «τανάλια» «σφίγγει» τους Ουκρανούς σε νότιο και ανατολικό μέτωπο

12421

Η ρωσική αεροπορική υπεροχή και τα drone κρίνουν τον αγώνα

Πραγματικό κίνδυνο κατάρρευσης του μετώπου τόσο στο ανατολικό μέτωπο (Κουπιάνσκ-Κρεμίνα), όσο και στο νότιο (Ζαπορίζια) αντιμετωπίζουν πλέον οι Ουκρανοί: Στα ανατολικά ρίχνουν τις τελευταίες εφεδρείες τους στην μάχη, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρουν και δυνάμεις από την Ζαπορίζια για να αναχαιτίσουν την ρωσική προώθηση στην ανατολή, αδυνατίζοντας όμως έτσι την κύρια αιχμή της αντεπίθεσής τους στο νότο.

Οι ρωσικές δυνάμεις, χωρίς να δίνουν χαρακτήρα προέλασης στην κίνησή τους, αργά αλλά σταθερά, έκοψαν τον οδικό άξονα που συνδέει το Κουπιάνσκ με τη Κρεμίνα ενώ παράλληλα κατέστρεψαν έξι ουκρανικές αντεπιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του ρωσικού προγεφυρώματος στον ποταμό Ζέρεμπετς.

Έχουν καταλάβει τα οχυρά των Ουκρανών στο δάσος Serebryansky και βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στο Σεβέρσκ

Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην περιοχή Liman Pervy, στην περιοχή Novoselovsky και στα δάση των Torsky και Serebryansky.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο με στοιχεία ρωσικής ίλης να προωθείται προς το Κουπιάνσκ υπό την κάλυψη drone: Οι Ρώσοι δείχνουν να έμαθαν καλά το μάθημα του Κιέβου και δεν κινούνται χωρίς εναέρια “real time” ανίχνευση, με τα drone επίθεσης να περιπολούν λίγο πιο ψηλά και να εξουδετερώνουν τις ουκρανικές αντιαρματικές ομάδες.

Καταστρέφονται συστηματικά οι θέσεις των αντιαρματικών χωρίς ούτε μία απώλεια ρωσικού άρματος μάχης!

To σοβαρότερο ουκρανικό αμυντικό πρόβλημα στο ανατολικό μέτωπο είναι το ρωσικό προγεφύρωμα στον ποταμό Zherebets στην στην κατεύθυνση της πόλης Oskol: Έξι φορές οι Ουκρανοί προσπάθησαν να το καταστρέψουν και ισάριθμες φορές καταστράφηκε η επίθεσή τους.

Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσαν δυνάμεις της 21ης, 42ης και 67ης Ταξιαρχίας, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό: Χάθηκε μέχρι και το 85% των επιτιθέμενων δυνάμεων.

Γιατί; Γιατί οι Ουκρανοί, χωρίς να υστερούν σε ανδρεία και μαχητικές ικανότητες, μάχονται χωρίς αεροπορική κάλυψη.

Και όποτε καταφέρουν να διαφύγουν του ρωσικού πυροβολικού, πέφτουν επάνω στην ρωσική Αεροπορία και τις ανεξάρτητες ομάδες επιθετικών drone (αξίζει να μελετηθεί το ρωσικό επιχειρησιακό δόγμα των τακτικών drone επίθεσης), όπως τα Lancet που «ρημάζουν» τις ουκρανικές αιχμές.

Το περίεργο είναι ότι οι περίφημες επιτυχίες των Ουκρανών στο πρώτο εννεάμηνο του πολέμου δείχνουν δύσκολο να επαναληφθούν.

Γιατί; Γιατί οι Ρώσοι δείχνουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους: Ξεκίνησε μαζική παραγωγή και χρήση drone επιτήρησης και επίθεσης. Έκαναν επιστράτευση που απέδωσε 300.000 προσωπικό. Εκπαίδευσαν καλύτερα τον στρατό τους. Και άλλαξαν βασικά στοιχεία του επιχειρησιακού δόγματός τους.

Οι Ουκρανοί μάχονται καλά, αλλά η απώλεια της αντιαεροπορικής τους δύναμης (ειδικά των S-300) από τους στοχευμένους ρωσικούς βομβαρδισμούς, έχει δώσει την απόλυτη αεροπορική υπεροχή στον αντίπαλο.

Και τα δυτικά άρματα μάχης αποδείχθηκαν εξ ίσου ευάλωτα με τα σοβιετικής εποχής άρματα μάχης που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί, έστω αναβαθμισμένα

Τελικά ένα μικρό drone επίθεσης με π.χ. τρία κιλά εκρηκτικής γόμωσης, μπορεί να εξουδετερώσει και το καλύτερο δυτικό άρμα μάχης, όπως είναι το LEO2A6.

Πολύτιμα μαθήματα και για τον Ελληνικό Στρατό που έχει να αντιμετωπίσει τον καλύτερα εξοπλισμένο Στρατό του ΝΑΤΟ σε επιθετικά drone τακτικού πεδίου, τον τουρκικό.

Θα τα εμπεδώσει αυτά τα συμπεράσματα που του παρέχονται «δωρεάν» από τον ουκρανικό πόλεμο ο ΕΣ; Πολύ αμφιβάλουμε, αλλά δεν σταματάμε να ελπίζουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας