Ρωσικά πλοία και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο για ασκήσεις στην Κούβα

825

Δοκιμές ρουτίνας ή μήνυμα ισχύος στη Δύση;

Τρία ρωσικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα φτάσουν στην Κούβα την Τετάρτη (12/6/2024) για ναυτικές ασκήσεις στην Καραϊβική Θάλασσα που θα διαρκέσουν έως την επόμενη Δευτέρα (17/6/2024).
Παρά την ικανότητα των δύο σκαφών να μεταφέρουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Αβάνα λέει ότι κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα και η Ουάσιγκτον λέει ότι οι ασκήσεις «δεν αποτελούν άμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Αν και η τοποθεσία αυτών των ασκήσεων μπορεί να ξυπνήσει μνήμες από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, ειδικοί είπαν στους The Moscow Times ότι η Ρωσία στοχεύει απλώς να στείλει μια προειδοποίηση στη Δύση με τις τελευταίες ασκήσεις χωρίς να κλιμακώσει τις εντάσεις.
Επιπλέον, οι ασκήσεις έχουν σκοπό να προβάλουν μια εικόνα της Ρωσίας ως παγκόσμιας δύναμης με επιρροή πολύ πέρα ​​από τα ύδατά της.
Ενώ οι σχέσεις μεταξύ Αβάνας και Μόσχας δεν είναι τόσο στενές όσο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι δύο χώρες παραμένουν φιλικές παρά τις πρόσφατες αναφορές περί εμπορίας κουβανών υπηκόων για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Και οι δύο επικρίνουν έντονα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ο ένας στον άλλο κατά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Η Αβάνα υποστήριξε επίσης το δικαίωμα της Ρωσίας στην «αυτοάμυνα» κατά του ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση της εισβολής της στην Ουκρανία το 2022.
«Η Κούβα είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Ρωσίας στο δυτικό ημισφαίριο από καθαρά γεωπολιτική και γεωστρατηγική άποψη», δήλωσε στους The Moscow Times ο Emanuel Pietrobon, αναλυτής που ειδικεύεται στη Λατινική Αμερική και τον μετασοβιετικό χώρο.
Η εγγύτητα του νησιού με τις ΗΠΑ το καθιστά μια καλή τοποθεσία από την οποία η Ρωσία μπορεί να διεξάγει ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον αμερικανικών στόχων και να συλλέγει πληροφορίες αναχαιτίζοντας σήματα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και τα κέντρα διοίκησης του, τόνισε.
Από την πλευρά της Κούβας, η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη διασφάλιση της εσωτερικής και οικονομικής σταθερότητας στο απομονωμένο νησιωτικό έθνος.
Το 2014, η Μόσχα διέγραψε το 90% του χρέους των 35,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας που οφείλει στη Σοβιετική Ένωση.
8I2J4hhtoAN5bpDAGpwTvMZiXpWis8AM.jpg

Παλιοί… γνώριμοι

Οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις που φιλοξενούνται από την Κούβα δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς διεξάγονται ετησίως μεταξύ 2013 και 2020 – που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την επίσκεψη στο λιμάνι αυτής της εβδομάδας “ρουτίνα”.
Παρά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και την πρόσφατη απειλή του Προέδρου Putin να προμηθεύσει απροσδιόριστες χώρες με όπλα ικανά να χτυπήσουν τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου, ειδικοί είπαν στους The Moscow Times ότι η σημασία των ελιγμών δεν έχει αλλάξει.
«Το νόημα αυτής της ναυτικής παρουσίας ουσιαστικά δεν διαφέρει από το παρελθόν: η Ρωσία θέλει να δείξει ότι το ναυτικό της είναι σε θέση να διασχίσει τους ωκεανούς και να φτάσει στις ακτές της Φλόριντα», τόνισε ο Pietrobon.
Εάν το γεωπολιτικό πλαίσιο άλλαζε, θα έκανε την Ουάσιγκτον να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις αποδεδειγμένες ικανότητες των πλοίων του πολεμικού ναυτικού “πέρα από τη συμβολική σημασία των ασκήσεων”, δήλωσε αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Icesi.
Η Ρωσία προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κούβα και τους γείτονές της συμμάχους στο “μακρινό εξωτερικό”, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας