Στην αρχή της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, γράφει η Pravda, ο Πούτιν είπε ότι οι στόχοι του ήταν να αποναζιστοποιήσει και να αποστρατικοποιήσει την Ουκρανία.
Καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος του, γίνεται σαφές ότι ο ρωσικός στρατός δεν θα μπορέσει να το πετύχει χωρίς να αλλάξει το καθεστώς στο Κίεβο.
Ας δούμε όμως τι γράφει η PRAVDA:
Μιλώντας στο φόρουμ του Valdai, ο Πούτιν συμφώνησε εν μέρει ότι υπάρχει εμφύλιος πόλεμος σε εξέλιξη στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός», αλλά «καταλήξαμε σε διαφορετικά κράτη, δυστυχώς, για διάφορους λόγους», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Κατά την ίδρυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι «υπερεθνικιστές» Ουκρανοί Μπολσεβίκοι έλαβαν «αρχέγονα ρωσικά» εδάφη. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον διχασμό μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.
Ο Πούτιν κατέστησε έτσι σαφές ότι οι Ουκρανοί θα έχαναν αυτά τα εδάφη.
Το ΝΑΤΟ δεν θέλει τον ρωσικό λαό ενωμένο
Σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία ανεχόταν εδώ και καιρό τον πόλεμο που «εξαπολύθηκε» εναντίον των Ρώσων στην Ουκρανία.
“Κανείς δεν θέλει την ένωση του ρωσικού λαού, αλλά εμείς. Θα το κάνουμε και θα τα καταφέρουμε”, είπε ο πρόεδρος.
Εάν ο τρέχων πόλεμος στην Ουκρανία είναι «εν μέρει» ένας εμφύλιος, τότε το δεύτερο μέρος του είναι ένας πόλεμος με το ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία θα παραμείνει ως Γαλικία
Ο Πούτιν θυμήθηκε επίσης την τσαρική εποχή, όταν ένας βουλευτής της Κρατικής Δούμας είπε ότι αν θέλετε να χάσετε την Ουκρανία, τότε προσαρτήστε την Γαλικία σε αυτήν. Πιστεύεται ότι ήταν ο Pyotr Durnovo, μέλος του Κρατικού Συμβουλίου, πρώην υπουργός Εσωτερικών, που είπε αυτά τα λόγια μιλώντας στον αυτοκράτορα Νικόλαο Β’.
Με βάση τις προαναφερθείσες ιδέες, μπορούμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα σχετικά με τους εδαφικούς στόχους του Πούτιν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση:
Η Ρωσία θα επεκταθεί εις βάρος των Μικρών Ρωσικών επαρχιών που αποτελούσαν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας βάσει συμφωνίας με τον Μπογκντάν Χμελνίτσκι.
Αφορά τις περιοχές Κιέβου, Τσερκάσι, Πολτάβα και Τσερνιχίφ. Υπάρχουν επίσης τα εδάφη Novorossiya (Νέα Ρωσία) – και οι νοτιοανατολικές περιοχές της πρώην Ουκρανίας.
Οι περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ (DPR και LPR), του Zaporozhye (γνωστός και ως Zaporizhzhia) και της Χερσώνας αποτελούν ήδη μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Εδώ είναι τι απομένει για την Ουκρανία:
- Οδησσός,
- Χάρκοβο, Νικολάεφ,
- Ντνεπροπετρόβσκ,
- Περιφέρειες Kirovograd.
- Η Γαλικία (περιοχές Ivano-Frankivsk, Lviv και Ternopil) δεν θα γίνει μέρος της νέας Ρωσίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν θα αφήσει τους Πολωνούς να πάνε εκεί. Η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα εδάφη για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ: άρετε τις κυρώσεις σας και η Γαλικία θα είναι ανεξάρτητη.
«Σε αντίθεση με τους αντιπάλους της, η Ρωσία δεν αρνείται να διαπραγματευτεί την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία», είπε ο Πούτιν.
Το εγχειρίδιο παιχνιδιού του Πούτιν γίνεται σαφές
«Η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών θα οδηγήσει σε αδικαιολόγητες απώλειες», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου.
“Σε αντίθεση με την Δύση, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να είναι τόσο κυνική για την κατάσταση στην Ουκρανία. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετική στάση απέναντι στην ζωή και στους ανθρώπους”, πρόσθεσε.
Αυτό θα μπορούσε πιθανώς να σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να προετοιμαστεί για έναν μακρύ αστικό πόλεμο, στον οποίο η Ρωσία δεν θα καταφύγει σε βομβαρδισμούς χαλιού – μια τακτική που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Βιετνάμ, τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ.
(Ο βομβαρδισμός χαλιών , γνωστός και ως βομβαρδισμός κορεσμού , είναι ένας βομβαρδισμός μεγάλης περιοχής που γίνεται με προοδευτικό τρόπο για να προκληθεί ζημιά σε κάθε τμήμα μιας επιλεγμένης περιοχής γης. Η φράση περιγράφει την εικόνα των εκρήξεων που καλύπτουν πλήρως μια περιοχή, με τον ίδιο τρόπο που ένα χαλί καλύπτει ένα πάτωμα)..