Ρωσία:Απαντά στην διαταγή σύλληψης Πούτιν με εντάλματα κατά δικαστών έκδοσή της

1075

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Β.Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin να διατάσσει έρευνα για «την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», σημειώνει το Tass.

«Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής έδωσε εντολή στο κεντρικό γραφείο της υπηρεσίας να διεξάγει μια διαδικαστική αξιολόγηση σε σχέση με την παράνομη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για Ρώσους υπηκόους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Βασικά η έρευνα αφορά την πρεσβευτή των ΗΠΑ στο ΔΠΔ (μια που οι ΗΠΑ δεν δέχονται την δικαιοδοσία του ΔΠΑ για τους πολίτες τους)  Βαν Σάακ η οποία κίνησε την διαδικασία δηλώνοντας: «Πολλοί θεωρούν αδιανόητο να δικαστεί ο Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Πόσο σημαντικό είναι να επιδιώκουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, όσο απίθανο κι αν φαντάζει αυτό; Αουγούστο Πινοσέτ, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Χισέν Χαμπρέ του Τσαντ; Για κανέναν από αυτούς τους άνδρες δεν πίστευε κάποιος ότι θα κατέληγε στο δικαστήριο και όμως αυτό συνέβη και με τους τρεις…

Η Βαν Σάακ είναι η επικεφαλής του αμερικανικού γραφείου Παγκόσμιας Ποινικής Δικαιοσύνης και σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλων υπουργείων «για ζητήματα δικαιοσύνης και λογοδοσίας» όπως τα εκτιμούν οι ΗΠΑ, φυσικά.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι «ως μέρος της έρευνας, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή θα εντοπίσει τους συγκεκριμένους δικαστές του Δικαστηρίου που πήραν αυτές τις προφανώς παράνομες αποφάσεις όπως και αυτούς που τους επηρέασαν και θα οδηγηθούν στην ρωσική Δικαιοσύνη»!

Πάντως το ένταλμα καθ΄αυτό μπορεί να μην αποτελεί υπαρκτό κίνδυνο -για την ώρα- για τον Ρώσο πρόεδρο, δημιουργεί όμως σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας να ασκεί εξωτερική πολιτική και θα δημιουργήσει προβλήματα στις διακρατικές σχέσεις της Ρωσίας.

Νωρίτερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, με την Ρωσία να τοποθετείται με ένα πρώτο σχόλιο της, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Maria Zakharova χαρακτηρίζοντας το ως «άκυρο και άνευ περιεχομένου».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για διάπραξη «φρικαλεοτήτων» κατά τη διάρκεια της επίθεσης της στη γείτονά της.

Το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν ως «υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Reuters ανέφερε ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα, τα πρώτα στο πλαίσιο της έρευνάς του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία ανέφερε ότι ο εκτοπισμός και η μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία προς τη ρωσική επικράτεια συνιστά έγκλημα πολέμου, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα και για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η μεταφορά από τη Ρωσία, Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε σήμερα η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία.

«Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Eric Mose, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.

Στην πρώτη έκθεσή της από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ερευνητική Επιτροπή του ΟΗΕ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι καταστάσεις που εξέτασε σχετικά με τη μεταφορά και εκτοπισμό παιδιών, εντός της Ουκρανίας και στη Ρωσική Ομοσπονδία αντίστοιχα, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με το Κίεβο, «16.221 παιδιά απελάθηκαν στη Ρωσία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.

Φυσικά είναι τα ορφανά παιδιά των ρωσικής καταγωγής κατοίκων της Ουκρανίας που σκοτώθηκαν από το ουκρανικό καθεστώς κατά την διάρκεια του πολέμου και η Ρωσία δεν έχει κρύψει την μεταφορά τους σε ασφαλή μέρη στο έδαφος της Ρωσίας.

Είναι μία συνήθης πρακτική σε δι’άφορες περιοχές του κόσμου, όπως είχαν κάνει οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, οι Γάλλοι στην Αφρική κλπ.

Ωστόσο, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν λάβει νομικά και πολιτικά μέτρα σχετικά με τη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα τον Μάιο του 2022 που διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε ορισμένα παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας