Μια ανάσα από το κραχ βρέθηκε η ΕΕ – Έχει λίγες ημέρες μπροστά της για να ξανασκεφτή την πρόταση της Ρωσίας
Πανικός είχε προκληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ζητά από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Το Κρεμλίνο ωστόσο έδωσε μια παράταση λίγων ημερών στην ΕΕ, καθώς ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Με λίγα λόγια, η Ρωσία ανακοίνωσε μια σταδιακή μετάβαση, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια, κάτι που επί της ουσίας επιβεβαιώνει τα όσα είπε πριν λίγες ώρες ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, ο οποίος υποστήριξε ότι το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, ηλιέλαιου σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επί της ουσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα δίνει παράταση λίγων ημερών στην Ευρωπαϊκή Ένωση… να το ξανασκεφτεί, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι εάν σταματήσει απότομα η ροή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τότε θα έρθει κραχ.
Πανικός στην ΕΕ
Η ανακοίνωση της Ρωσίας για πληρωμή άμεσα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο ή κλείσιμο των αγωγών, έχει προκαλέσει πανικό στην Ευρώπη για μια γενικευμένη ενεργειακή – οικονομική κρίση.
Η Γερμανία ενεργοποίησε το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία.
Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.
Tην ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για να γίνει η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.