Η Ρωσία παρέδωσει επίσημα σχέδιο συμφωνίας προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το οποίο περιέχει ρεαλιστικούς ρωσικούς όρους – για Ουκρανία, ΝΑΤΟ και ΕΕ – για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης-που είναι και το πιο πιθανό- ο πόλεμος θα περάσει σε νέα φάση κλιμάκωσης με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε ότι «οι Ρώσοι πρεσβευτές σε διάφορες χώρες του κόσμου θα μεταφέρουν στις αρχές αυτών των χωρών τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία και θα παρουσιάσουν λεπτομερείς εξηγήσεις».
Ο Λαβρόφ πρόσθεσε με νόημα ότι κάθε φορά που η Δύση απέρριπτε τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ρωσίας, αυτό δεν οδηγούσε σε τίποτα καλό.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ευρώπη, αντιθέτως “επιζητά την ειρήνη” και την “άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία με διαπραγματεύσεις”.
Οι όροι του Β.Πούτιν
Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ανά πάσα στιγμή, αλλά υπό μία μόνο συνθήκη, δήλωσε ο Πούτιν.
Και συνέχισε:
«Η Ρωσία παρουσιάζει σήμερα μια ακόμη συγκεκριμένη ειρηνευτική πρόταση για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ωστόσο, εάν η Δύση και το Κίεβο απορρίψουν αυτήν την προσφορά όπως είχαν πριν, η ευθύνη για τη συνεχιζόμενη αιματοχυσία θα βαρύνει αυτούς.
Α) Αλλά για να συμβεί αυτό, οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από ολόκληρη την επικράτεια των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και από τις περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμη και αύριο.
Β) Μόλις το Κίεβο δηλώσει ότι είναι έτοιμο για μια τέτοια απόφαση και αρχίσει μια πραγματική απόσυρση των στρατευμάτων από αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης και να γνωστοποιήσει επίσημα την εγκατάλειψη των σχεδίων ένταξης στο ΝΑΤΟ, η δική μας πλευρά θα ακολουθήσει αμέσως, κυριολεκτικά στο ίδιο λεπτό, την εντολή για παύση πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων.
Επαναλαμβάνω, θα το κάνουμε αυτό αμέσως. Οι όροι μας είναι πολύ απλοί. Αν η Δύση και το Κίεβο αρνηθούν, θα καταστεί δική τους ευθύνη για την αιματοχυσία».
Γ) «Επιπλέον», συνέχισε ο Β.Πούτιν, «η Ρωσία απαιτεί από την Ουκρανία να υιοθετήσει ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και μη πυρηνικό καθεστώς για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».
Δ) Όλες οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να αρθούν
Ε) Το καθεστώς της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, των Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ως περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα πρέπει να καταγραφεί στις διεθνείς συνθήκες.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ η Ρωσία ζητάει έγγραφες εγγυήσεις όχι μόνο από την Ουκρανία αλλά και από την Ευρώπη ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.
Kαι η προειδοποίηση Β.Πούτιν: Έχουμε φτάσει κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή…
Ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, ο κόσμος έχει φτάσει κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι ήταν η Ουάσιγκτον εκείνη που υπονόμευσε τη στρατηγική σταθερότητα ανακοινώνοντας τη μονομερή αποχώρηση από τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία, την κατάργηση των πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στον ανοικτό ουρανό.
Μαζί με τους δορυφόρους του ΝΑΤΟ κατέστρεψαν το επί δεκαετίες σύστημα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ελέγχου των όπλων στον ευρωπαϊκό χώρο. Τελικά, ο εγωισμός και η αλαζονεία των δυτικών κρατών οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων. Έχουμε φτάσει -και αυτό είναι απαράδεκτο – κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκκλήσεις να προκληθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων, καταδεικνύει τον «υπερβολικό τυχοδιωκτισμό των δυτικών πολιτικών».
Σχολιάζοντας τη δεκαετή συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία στη σύνοδο της G7, ο Πούτιν έκανε λόγο για «μπλόφα», για μια συμφωνία ασήμαντη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει.
«Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ουκρανία σύναψε ένα πακέτο δύο συμφωνιών με μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, τώρα εμφανίστηκε ένα παρόμοιο έγγραφο με τις Ηνωμένες Πολιτείες… Εάν αργότερα πραγματοποιηθεί μια σοβαρή νομική εξέταση μιας τέτοιας συμφωνίας, σίγουρα θα προκύψει το ερώτημα: ποιος υπέγραψε αυτά τα έγγραφα και με ποια εξουσία. Αποδεικνύεται ότι όλα αυτά είναι μια μπλόφα: η συμφωνία είναι ασήμαντη και το όλο οικοδόμημα θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πούτιν αμφισβήτησε τη νομιμότητα της παρουσίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας.
«Η προεδρική θητεία του προηγουμένως εκλεγμένου επικεφαλής της Ουκρανίας έχει λήξει, μαζί με τη νομιμοποίησή του, η οποία δεν μπορεί να αποκατασταθεί με κανένα τέχνασμα», είπε και συνέχισε, χαρακτηρίζοντας «σόου» την ακύρωση των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία.
«Η σημερινή τραγική σελίδα στην ιστορία της Ουκρανίας ξεκίνησε με τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας, το αντισυνταγματικό πραξικόπημα του 2014. Η πηγή του σημερινού καθεστώτος του Κιέβου είναι ένα ένοπλο πραξικόπημα. Και τώρα ο κύκλος κλείνει»,είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Επιπλέον ο Πούτιν τόνισε πως:
-Η Δύση προσπαθεί να παράσχει μια ιδεολογική βάση για τον διαμελισμό της Ρωσίας
-Το ΝΑΤΟ προσπάθησε να μετατρέψει την Ουκρανία σe εφαλτήριο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έκανε τα πάντα για να υποκινήσει τον πόλεμο μεταξύ των λαών
-Δεν έδωσα την διαταγή στον στρατό να καταλάβει το Κίεβο, γιατί υπήρχαν 3.000.000 πολίτες και άμαχοι στη πόλη. Ο ρωσικός στρατός έμενε έξω από την πόλη και αποχώρησε σε ένδειξη καλής θέλησης για την έναρξη διαπραγματεύσεων.