Ρωσία-Κίνα έχουν συμφωνήσει σε…ενιαίο αμυντικό δόγμα-Τρόμος και πανικός σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

23805

Στις 8 Ιουνίου Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού, γεγονός που σήμανε συναγερμό για τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Το αξιοσημείωτο σε αυτή την άσκηση είναι πως για πρώτη φορά Ρωσία και Κίνα, βάσει σεναρίου, επρόκειτο να αντεπιτεθούν ως ομάδα εναντίον πιθανού κρούσματος επιθετικότητας των ΗΠΑ και των συμμάχων στην περιοχή αλλά και μία στρατιωτικής επιχείρησης στην Ταϊβάν.
Ίσως εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εξοπλίζουν και να εκπαιδεύουν την πλήρως αποσχιστική κυβέρνηση της Ταϊβάν να προκαλέσουν τη στρατιωτική αντίδραση της Κίνας, πριν καν η νησιωτική περιοχή γίνει και επίσημα υποτελής στην Ουάσινγκτον.
Το νόημα της αεροπορικής άσκησης είναι, πως μία στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ταϊβάν δεν θα βρει απέναντί της μόνο την Κίνα αλλά και τη Ρωσία, τονίζει ο έγκυρος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής Eric Zuesse.

Ενιαίο σύστημα στρατιωτικής διοίκησης

Η Ρωσία και η Κίνα οδεύουν τελικά προς ένα ενιαίο σύστημα στρατιωτικής διοίκησης, μια στρατιωτική συμμαχία, η οποία θα αναλάβει δράση εάν οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενεργοποιηθούν έχοντας στο στόχαστρο το Πεκίνο ή τη Μόσχα.
Η κινεζική ηγεσία έχει κάθε λόγο να μην εμπιστεύεται τις ΗΠΑ και τις διαβεβαιώσεις που δίνουν κατά καιρούς για προσήλωση στην πολιτική της μίας και ενιαίας Κίνας, που συνεπάγεται καμία αναγνώριση ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.
Οι ΗΠΑ και τα υποτελή κράτη του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να τιμήσουν τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τους στον Gorbachev ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα επεκταθεί μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.
Και τώρα οι ΗΠΑ δίνουν ολοένα και πιο ισχυρές ενδείξεις πως επίσης δεν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει στην Κίνα.

Η αθέτηση της υπόσχεσης του ΝΑΤΟ στη Ρωσία σήμανε συναγερμό στην Κίνα

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει, από το 2007, ότι εάν το ΝΑΤΟ δεν υποσχεθεί να μην ενσωματώσει την Ουκρανία η οποία βρίσκεται λιγότερο από 480 χιλιόμετρα μακριά από το Κρεμλίνο, τότε θα αναλάβει δράση από μόνη της για να εμποδίσει το Κίεβο να γίνει μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Εάν η Ουκρανία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ, τότε θα μπορούσε να ζητήσει και να λάβει από την Αμερική πυρηνικούς πυραύλους σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών από το Κρεμλίνο, κάτι που η Ρωσία δεν θα αποδεχόταν ποτέ, παρατηρεί ο Zuesse.
Οι ΗΠΑ έχουν αθετήσει άλλη μία δέσμευση, εκείνη του 1972 για τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.
Είχαν αναγνωρίσει πως υπάρχει μόνο μία Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι πρότινος δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ αυτή τη θέση που έχει τη μορφή έγγραφης συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν αμφισβητήσει τότε την πολιτική της μίας Κίνας αλλά τώρα…

«Η Ταϊβάν είναι μια επαρχία της Κίνας που έχει επιστραφεί εδώ και καιρό στην πατρίδα.
Η απελευθέρωση της Ταϊβάν είναι η εσωτερική υπόθεση της Κίνας στην οποία καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει και όλες οι δυνάμεις και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την Ταϊβάν.
Η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε δραστηριότητα που στοχεύει στη δημιουργία ”μία Κίνα, μία Ταϊβάν”, ”μία Κίνα, δύο κυβερνήσεις” ή υποστηρίζει ότι ”το καθεστώς της Ταϊβάν αυτοπροσδιορίζεται”», ανέφερε η δήλωση του Πεκίνου, στην οποία επί της ουσίας οι Αμερικανοί συμφώνησαν για να έχουν εμπορικές σχέσεις με τον ασιατικό γίγαντα.
Οι ΗΠΑ δεν αντιτάχθηκαν σε τίποτα σε αυτή τη δήλωση από την κυβέρνηση της Κίνας – η οποία επίσης συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία.
Έτσι, αυτό το έγγραφο δήλωνε ξεκάθαρα ότι η Αμερική δεν θα έκανε ποτέ τίποτα για να την παραβιάσει.
Αυτή η συμφωνία ήταν η προϋπόθεση για την Κίνα και την Αμερική να συνεργαστούν εμπορικά και πλέον η Ουάσινγκτον την παραβιάζει συστηματικά.
Σύμφωνα με τον Zuesse, Ρωσία και Κίνα δεν είχαν άλλη επιλογή από τη σύναψη μίας στρατιωτικής συμμαχίας και την υιοθέτηση ενός ενιαίου αμυντικού δόγματος – με τις δύο υπερδυνάμεις να δρουν ως μία- απέναντι στις μεγα- ιμπεριαλιστικές προθέσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η άσκηση που τρόμαξε τη Δύση

Οι ρωσικές και οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινή αεροπορική περιπολία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική αποστολή, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών.
Η «στρατηγική περιπολία» ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (7/6), με τη Μόσχα να σημειώνει ότι η άσκηση διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.
«Η αεροπορική ομάδα, που αποτελείτο από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και τα αντίστοιχα Xian H-6K της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού Κίνας, πραγματοποίησε αεροπορικές περιπολίες πάνω από τα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας και της Ανατολικής Κίνας, στη δυτική πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός.

1_47.jpg
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε εικόνες από τις ασκήσεις, που δείχνουν μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά να απογειώνονται από ένα αεροδρόμιο στην Κίνα και να πετούν σε σχηματισμό.
Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά συνοδεύονταν από ρωσικά μαχητικά Su-30SM και Su-35S, καθώς και ένα κινεζικό Shenyang J-11B, το οποίο παρείχε αεροπορική κάλυψη στα μεγαλύτερα αεροσκάφη.
Το κινεζικό μαχητικό βασίζεται στη σχεδίαση του σοβιετικής εποχής Su-27, η πρώτη έκδοση του οποίου τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 1985.
2_196.JPG
Ενώ η Μόσχα υποστήριζε ότι οι ασκήσεις ήταν πλήρως σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, εντούτοις προκάλεσαν ανησυχία για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu είχε δηλώσει τον Μάρτιο 2023 ότι οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο δυνάμεων έχουν «φθάσει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας