Ρωσία: Απορρίπτει την κάλπικη εκεχειρία των ΗΠΑ-Ανανεώνει τις επιχειρήσεις για Ουκρανική συνθηκολόγηση και το πολιτικό τέλος Ζελένσκι

141
Η Μόσχα απορρίπτει ξεκάθαρα το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ, το οποίο δεν ικανοποιεί τις βασικές ρωσικές απαιτήσεις: την αναγνώριση των νέων εδαφικών συνόρων (όπως η προσάρτηση της Κριμαίας και των ανατολικών περιοχών), την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, και την παύση της δυτικής στρατιωτικής στήριξης
Η πολυαναμενόμενη αποκλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας φαίνεται να μετατρέπεται σε φρούδα ελπίδα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απέρριψε την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Steve Witkoff για κατάπαυση του πυρός, σε μια συνάντηση που αποδείχθηκε αδιέξοδη.
Παράλληλα, η Μόσχα εντείνει τη στρατιωτική πίεση στο έδαφος, επιβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμη να προχωρήσει σε έναν νέο, σκληρό γύρο σύγκρουσης, με τη Δύση να παρακολουθεί ανήμπορη να συγκροτήσει μια ρεαλιστική στρατιωτική απάντηση.

Απόρριψη εκεχειρίας και Plan B: Οι σκληρές ρωσικές προθέσεις

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η συνάντηση Putin – Witkoff στο Κρεμλίνο απέτυχε να καταλήξει σε οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η Μόσχα απορρίπτει ξεκάθαρα το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Trump, το οποίο δεν ικανοποιεί τις βασικές ρωσικές απαιτήσεις: την αναγνώριση των νέων εδαφικών συνόρων (όπως η προσάρτηση της Κριμαίας και των ανατολικών περιοχών), την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, και την παύση της δυτικής στρατιωτικής στήριξης.
Όπως αναφέρει το ρωσικό κανάλι insider black, η αποτυχία των διαπραγματεύσεων μπορεί να ενεργοποιήσει το λεγόμενο «Plan B» του Κρεμλίνου: μια συντονισμένη και ταχεία στρατιωτική επίθεση που στοχεύει όχι μόνο κρίσιμες υποδομές αλλά και πρόσωπα-κλειδιά της ουκρανικής ηγεσίας — ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Volodymyr Zelensky.
Το σχέδιο προβλέπει επιθέσεις με υψηλής ακρίβειας όπλα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις (χωρίς όμως καταστροφή των αντιδραστήρων), σε κόμβους εφοδιασμού και σε στόχους στα σύνορα με χώρες του ΝΑΤΟ, με στόχο την κατάρρευση της ουκρανικής κρατικής λειτουργίας μέσα σε 60 ημέρες, όπως γράφει σε ανάλυσή του ο ρωσικός ιστότοπος news.ru.

 Η ουκρανική επίθεση εναντίον αμάχων στην Kherson προκάλεσε οργή στη Ρωσία

Η τραγωδία στην αγορά στο Aleshki στην περιοχή Kherson αποκάλυψε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του ουκρανικού στρατού τονίζει η ρωσική πλευρά.
Μετά το πρώτο κύμα βομβαρδισμών που στοίχισε τη ζωή σε αμάχους, η Ουκρανία εν ψυχρώ εκτέλεσε τους επιζώντες με τη βοήθεια FPV-drones.
Τα ουκρανικά στρατεύματα προκάλεσαν στοχευμένα πλήγματα στην αγορά στο Aleshki μία ημέρα νωρίτερα.
Το αποτέλεσμα του πρώτου βομβαρδισμού ήταν καταστροφικό: τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν αρκετοί εξ αυτών σοβαρά.
Η αγορά, που είναι γεμάτη ζωή έγινε πεδίο θανάτου.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, μετά την επίθεση του πυροβολικού, η ουκρανική πλευρά χρησιμοποίησε FPV drones (τα λεγόμενα «drones kamikaze») με μοναδικό σκοπό την εξόντωση όσων έδειχναν ακόμη σημάδια ζωής.
putin_1_4.jpg

Η Ρωσία εντείνει τη στρατιωτική πίεση – Χαστούκι στον Macron

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Oleg Charev, ο ρωσικός στρατός εξαπολύει επιθέσεις σε πέντε ουκρανικές περιοχές (Kharkiv, Dnepropetrovsk, Κίεβο, Cherkasy και Sumy), με στόχους στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικούς κόμβους.
Στρατιωτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν αυτές τις επιθέσεις ως επίδειξη ισχύος απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron ο οποίος επιδιώκει την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα γεγονότα δείχνουν ότι η ΕΕ βρίσκεται σε αδυναμία να υλοποιήσει τέτοιες δηλώσεις.
Σύμφωνα με τους Times, οι ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν ακόμα και 25.000 στρατιώτες για ενδεχόμενη ειρηνευτική αποστολή.
Η Βρετανία πρότεινε να συνεισφέρει 10.000, ενώ η Γαλλία έδωσε ανάλογο αριθμό.
Όμως, σε κλειστή συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, το σχέδιο χαρακτηρίστηκε «ανέφικτο» λόγω έλλειψης προσωπικού, πόρων και ρεαλιστικής υποδομής.
russia_7.jpg
Σε πλήρη αδυναμία η Ευρώπη

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Μεγάλης Βρετανίας, ναύαρχος Tony Radakin, κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να εκπαιδεύσουν 64.000 στρατιώτες για ανάπτυξη σε ουκρανικό έδαφος μετά τη σύναψη πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα.
Στις αρχές Απριλίου, το Λονδίνο ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να διαθέσει έως και 10.000 στρατιωτικούς, ενώ η Γαλλία έδωσε παρόμοια στοιχεία.
macron_3.jpg
Ωστόσο, σε μια κλειστή συνάντηση, ο «συνασπισμός» των υπουργών Άμυνας της ΕΕ εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό.
Σύμφωνα με πηγές, χαρακτήρισαν το βρετανικό σχέδιο μη ρεαλιστικό, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» να φτάσουν τις 64.000, και ακόμη και οι 25.000 θα είναι «θαύμα». Επιπλέον, οι Σύμμαχοι επεσήμαναν στον Βρετανό υπουργό Άμυνας John Healy έναν εφιάλτη υλικοτεχνικής υποστήριξης: 256.000 στρατιώτες θα απαιτηθούν για τη διατήρηση ενός τέτοιου αποσπάσματος για δύο χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την εναλλαγή, η οποία, κατά τη γνώμη τους, είναι τεχνικά αδύνατη.
Μεταξύ των χωρών που αμφισβήτησαν ανοιχτά την πρωτοβουλία είναι η Εσθονία και η Φινλανδία, φοβούμενες μήπως αποδυναμώσουν την προστασία των δικών τους συνόρων, καθώς και η Γερμανία, η οποία, αν και όχι πλήρως, επέκρινε το σχέδιο.
Η Πολωνία, η Ισπανία και η Ιταλία αρνήθηκαν να στείλουν στρατεύματα.
Σε αυτή την περίπτωση, το Λονδίνο και το Παρίσι, προφανώς, είναι έτοιμα να περιορίσουν τη μεταφορά στρατιωτικών εκπαιδευτών στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας.

Τι θα κάνει η Ευρώπη με την αποχώρηση Trump από τις συνομιλίες

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη προετοιμάζεται για την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump από τις συνομιλίες για την Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο (Plan B) σε περίπτωση αποδέσμευσης του Trump από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία και την προσέγγισή της με τη Μόσχα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δήλωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ Kaja Kallas σύμφωνα με τους Financial Times (FT).
«Το ερώτημα είναι αν οι ίδιοι οι Αμερικανοί θέλουν να φύγουν.
Βλέπουμε σημάδια ότι εξετάζουν την ευκαιρία να φύγουν από την Ουκρανία και να μην προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Ρωσία – επειδή είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε η Kallas σε συνέντευξή της στους FT.

Ρωσία: Αδιαπραγμάτευτοι οι όροι μας

Η Ρωσία είναι σε θέση ισχύος, ενισχυμένη από τις επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ειρήνη είναι δυνατή μόνο με τους δικούς της όρους.

Τα βασικά αιτήματα έχουν διατυπωθεί εδώ και καιρό και είναι απίθανο να αλλάξουν:

1. Αναγνώριση νέων εδαφικών πραγματικοτήτων — επιβεβαίωση ότι η Κριμαία και άλλες κατειλημμένες περιοχές παραμένουν μέρος της Ρωσίας

2. Ουδέτερο και αδέσμευτο καθεστώς για την Ουκρανία, που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει παρουσία του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία

3. Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού καθεστώτος — τουλάχιστον, η απόσυρση των συστημάτων κρούσης μεγάλου βεληνεκούς που απειλούν το ρωσικό έδαφος.

Επιπλέον, η Μόσχα προφανώς επιδιώκει την άρση των πιο επώδυνων δυτικών κυρώσεων, αν και το ζήτημα αυτό πιθανότατα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Το ενδιαφέρον της Ρωσίας για αυτές τις συνομιλίες είναι απλό: να εδραιώσει τα στρατιωτικά κέρδη μέσω πολιτικών μέσων και να διασφαλίσει ότι οι απειλές από την Ουκρανία δεν θα επαναληφθούν.
Σε αντίθεση με το Κίεβο, το Κρεμλίνο είναι ειλικρινές στη διατύπωση των «κόκκινων γραμμών» του.
Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να υποστηρίζεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ουκρανία και τους εταίρους της.
Διαφορετικά, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η επιλογή παραμένει να συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν πλήρως όλοι οι στόχοι.

news_ru_1.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας