Ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής Ρόμπερτ Κιγιοσάκι προειδοποίησε για άλλη μία φορά πως «έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία» λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ.
«Τα κορόιδα στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Μην ξεγελιέστε.
Οι Magnificent 7 (Nvidia NVDA, Tesla TSLA, Meta Platforms META, Apple AAPL, Amazon.com AMZN, Microsoft MSFT, and Alphabet GOOGL/GOOG) που χρηματοδοτούνται από αμερικανικά κρατικά δολάρια διατηρούν το χρηματιστήριο ανοδικά.
Προσέξτε, σας παρακαλώ. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων πρόκειται να καταρρεύσουν».
Σημειωτέον ότι ο Dow Jones Industrial Average, ο Nasdaq Composite Index και ο S&P 500 Index έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, με τον S&P 500 να φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό.
Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και οι καλύτερες του αναμενομένου ανακοινώσεις για τις θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο τροφοδοτούν τη φαινομενική ισχύ της αγοράς.
Ωστόσο, ο Κιγιοσάκι θεωρεί ότι οι υποκείμενες οικονομικές συνθήκες είναι πολύ πιο αδύναμες από την πραγματικότητα.
Αποδίδει τη συνεχιζόμενη άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς σε αυτό που αποκαλεί «Magnificent 7», αναφερόμενος στη γνωστή ομάδα μεγάλων εταιρειών, που περιλαμβάνει τις Apple, Alphabet, Meta Platforms, Amazon, Microsoft, NVIDIA και Tesla, οι οποίες υποστηρίζονται τεχνητά από κρατική χρηματοδότηση.
Η προειδοποιητική στάση του οικονομολόγου εκτείνεται πέρα από το χρηματιστήριο, καθώς προβλέπει κραχ τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με τον Κιγιοσάκι, το Bitcoin χρησιμεύει ως αντιστάθμιση έναντι της διάβρωσης του πλούτου που διαπράττεται από τη Federal Reserve, την υπουργό Οικονομικών και τους τραπεζίτες της Wall Street.
Μάλιστα πιστεύει ότι το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 150.000 δολάρια τα επόμενα χρόνια.
Τα τελευταία 500 χρόνια, υπήρξαν πάμπολλες κερδοσκοπικές φούσκες που αφορούσαν τα πάντα, από τη φούσκα με τις τουλίπες, έως τους σιδηρόδρομους, τα ακίνητα, την τεχνολογία, τις αναδυόμενες αγορές (5 φορές) έως τα αυτοκίνητα, τα εμπορεύματα και το Bitcoin.
Κατά τη φάση της δημιουργίας μιας φούσκας, κάθε φορά κάποιοι έλεγαν και πίστευαν ότι «αυτή η φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά».
Όμως όλες οι οικονομικές φούσκες, ανεξάρτητα από τους υποκείμενους παράγοντες, μοιράζονταν πολλά κοινά στοιχεία:
Επενδύσεις τεράστιων ποσών από μικροεπενδυτές με κερδοσκοπικό ενδιαφέρον και μια ειλικρινής πεποίθηση ότι «αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Τι μπορεί να προκαλέσει το κραχ
Ιστορικά μιλώντας, τα κραχ στα χρηματιστήρια οφείλονταν πάντα σε μερικές συγκεκριμένες αιτίες.
1. Ένα απροσδόκητο, εξωγενές γεγονός που αλλάζει τις οικονομικές προοπτικές (γεωπολιτική κρίση, πόλεμος, πανδημία).
2. Ραγδαία αύξηση των επιτοκίων.
3. Ξαφνική αύξηση του πληθωρισμού.
4. Πιστωτικά γεγονότα που επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα (Πτωχεύσεις, κατασχέσεις ακινήτων, χρεοκοπίες).
5. Νομισματικά γεγονότα (μια συναλλαγματική κρίση)
Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το γεγονός που φέρνει το κραχ είναι πάντα απροσδόκητο – και προκαλεί την ταχεία αλλαγή του συναισθήματος από την «απληστία» στο «φόβο».
Με λίγα λόγια το «κραχ» έρχεται όταν οι άνθρωποι ξαφνικά συνειδητοποιούν πως όλες τους οι επενδύσεις έχουν τοποθετηθεί σε περιουσιακά στοιχεία που στην πραγματικότητα είναι «αέρας».