ΗΠΑ-“Κυρώσεις σε χώρες ΕΕ που δεν πειθαρχούν στις κυρώσεις κατά Ρωσίας”

34574
Εάν η ΕΕ δεν καταφέρει να πατάξει όσους εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, τότε η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει “κυρώσεις”
Στην Ευρώπη θα βρεθούν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, προκειμένου να δώσουν έχει ισχυρό και σκληρό μήνυμα: να σταματήσουν το εμπόριο με τη Ρωσία.
Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους του στον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας: “είστε είτε μαζί μας είτε εναντίον μας”.
Δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ θα επισκεφθούν τον επόμενο μήνα Ευρωπαίους εταίρους για να απαιτήσουν να εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών Liz Rosenberg και Brian Nelson θα συναντηθούν με ηγέτες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Το AP αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι θα έχουν ένα απλό μήνυμα:
“1. Συνεχίστε να παρέχετε στη Μόσχα υλική υποστήριξη ή
2. Συνεχίστε να συνεργάζεστε με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 50% της παγκόσμιας οικονομίας”.
Η Rosenberg και ο Nelson θα παρέχουν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους πληροφορίες για φερόμενους ως παραβάτες των κυρώσεων.
Εάν οι χώρες αυτές δεν καταφέρουν να πατάξουν όσους εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, τότε η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει “κυρώσεις”.
Δεν είναι σαφές πόσο μακριά είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση του Joe Biden να τιμωρήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την παραβίαση των κυρώσεων.

Το δόγμα Bush

Η πολιτική αυτή απηχεί το δόγμα του προέδρου George Bush ότι οι χώρες πρέπει είτε να ευθυγραμμιστούν ενεργά με την Ουάσινγκτον στους πολέμους της στη Μέση Ανατολή, είτε να κριθούν ότι συνεργάζονται “με τους τρομοκράτες”.
Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στις απειλές της κυβέρνησης του Joe Biden.
Ορισμένα μέλη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ ενός σχεδίου που θα άρει τις κυρώσεις στη βιομηχανία λιπασμάτων της Λευκορωσίας.
Επιπλέον, η αυστηρότερη εφαρμογή των κυρώσεων θα μπορούσε να απειλήσει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα.
Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επιτρέπει στα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα να εξάγουν γεωργικά προϊόντα.
Η Μόσχα ήταν πρόθυμη να παρατείνει τη συμφωνία αρκετές φορές, αλλά απειλεί να την καταγγείλει λόγω των δυτικών κυρώσεων που εμποδίζουν τη Ρωσία να αποκομίσει τα οφέλη της συμφωνίας.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, ο Λευκός Οίκος εξαπέλυσε μια σειρά κυρώσεων που θεωρούσε οικονομικό πυρηνικό όπλο.
Ωστόσο, η προσπάθεια απομόνωσης της οικονομίας της Μόσχας έχει σε μεγάλο βαθμό ναυαγήσει.
Ενώ το ρωσικό ρούβλι έχει υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του πολέμου η Μόσχα άντεξε τις κυρώσεις αυξάνοντας το εμπόριο με την Ασία.

Οι αποτυχίες της Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον συσπείρωσε μόνο τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και άλλους στενούς εταίρους της για να υιοθετήσουν τις κυρώσεις.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει προσθέσει περισσότερες χώρες στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι δύο από τα τελευταία υποψήφια μέλη.
Όταν έγινε μέλος του SCO, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi παρατήρησε ότι όσο περισσότερες χώρες κυρώνονται από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο αυτά τα στοχοθετημένα έθνη μπορούν να συνεργαστούν ως εμπορικοί εταίροι.
“Η σχέση μεταξύ χωρών στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ, όπως το Ιράν, η Ρωσία ή άλλες χώρες, μπορεί να ξεπεράσει πολλά προβλήματα και ζητήματα και να τις καταστήσει ισχυρότερες”, δήλωσε.
“Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι σε όποια χώρα επιβάλλουν κυρώσεις, αυτή θα σταματήσει, αλλά η αντίληψή τους είναι λανθασμένη”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας