Ρήγμα στην ΕΕ: Πολωνία−Ουγγαρία επιβάλλουν εμπάργκο σε Ουκρανικά αγροτικά προϊόντα

950

Το Κίεβο θεωρεί την απόφαση της Πολωνίας να απαγορεύσει τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των διαμετακομιστικών παραδόσεων, ως παραβίαση προηγούμενων διμερών συμφωνιών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας.
Το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων του Κιέβου εκφράζει τη λύπη, του που η Βαρσοβία έλαβε την απόφαση να περιορίσει προσωρινά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία προς και μέσω της Πολωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης.
Η Ουκρανία σημειώνει, πως πάντα αντιμετώπιζε με «κατανόηση» τα προβλήματα των Πολωνών αγροτών, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες λόγω εισροής φθηνών ουκρανικών σιτηρών.
«Πριν από μια εβδομάδα, συμφωνήσαμε ότι τέσσερις τύποι προϊόντων – σιτάρι, καλαμπόκι, ηλιόσποροι και ελαιοκράμβη – μπορούν να διέρχονται από το έδαφος της Πολωνίας μόνο κατά τη διαμετακόμιση», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο.
«Η απάντηση σε διάφορα ζητήματα με μονομερείς δραστικές ενέργειες δεν συμβάλλει στη θετική επίλυση της κατάστασης», πρόσθεσε το υπουργείο.
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι το ρήγμα στη Δύση διευρύνεται, καθώς και η Ουγγαρία, προκειμένου να προφυλάξει την εγχώρια παραγωγή από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ουκρανικών προίόντων τα οποία δεν υπόκεινται στους ευρωπαϊκούς περιορισμούς, αποφάσισε προσωρινό embargo.
Η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κίνδυνος χρεοκοπίας για τους αγρότες

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απαγόρευσε τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με διάταγμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Τεχνολογιών της χώρας.
Την Παρασκευή (14/4), έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις αγορές ουκρανικών σιτηρών και για την επιβολή δασμών στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών Samuel Vlcan, η συγκομιδή σιτηρών θα ξεκινήσει στην ΕΕ σε λίγους μήνες και, εάν η κατάσταση με τις προμήθειες σιτηρών της Ουκρανίας παραμείνει αμετάβλητη, οι αγρότες θα χρεοκοπήσουν. Ένα μέρος των ουκρανικών σιτηρών, που προορίζεται κυρίως για παράδοση σε αφρικανικά κράτη, καταλήγει σε ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούνται ως οδός διέλευσης.
Η Σλοβακία επέβαλε προσωρινή απαγόρευση επεξεργασίας και πώλησης ουκρανικών σιτηρών στις 13 Απριλίου.

Πολωνία: Πρέπει να προστατεύσουμε τους αγρότες μας

H Πολωνία απαγόρευσε τις εισαγωγές σιτηρών και ορισμένων άλλων προϊόντων διατροφής από την Ουκρανία για να προστατεύσει την αγορά της, δήλωσε ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της χώρας Jaroslaw Kaczynski.
Το έθνος μας «θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία», δήλωσε ο Kaczynski.
«Ωστόσο, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, τους αγρότες και να αποφύγουμε μια κρίση της γεωργίας μας», πρόσθεσε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Γεωργίας της χώρας παραιτήθηκε μετά από εκτεταμένη διαμαρτυρία των αγροτών για τις εισαγωγές σιτηρών από τη γειτονική Ουκρανία.
Οι αγρότες αποτελούν σημαντικό εκλογικό σώμα για το κυβερνόν κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύσκολες εκλογές το φθινόπωρο 2023.
Η Πολωνία και άλλα γειτονικά κράτη είχαν συμφωνήσει να βοηθήσουν στη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, αφού η ρωσική εισβολή μπλόκαρε τις εξαγωγές πέρυσι.
Μέρος της προσφοράς αυτής συσσωρεύεται τώρα στην ανατολική Ευρώπη και απειλεί τα τοπικά μέσα διαβίωσης.
Η κυβέρνηση θα προβεί σε αγορά σιτηρών από τους τοπικούς αγρότες και θα παράσχει πρόσθετες επιδοτήσεις για τους παραγωγούς, διατηρώντας παράλληλα τα οφέλη για την αγορά λιπασμάτων, δήλωσε ο Kaczynski.

Καθοριστική συνάντηση

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Ukrinform μετέδωσε πως Ουκρανοί και Πολωνοί υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα (17/4) στην Πολωνία και πως η διευθέτηση για τη διαμετακόμιση θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών.
Οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά την εξαγωγή ουκρανικών προϊόντων θα συνεχιστούν με τη Ρουμανία την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 και με τη Σλοβακία την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Η Ουκρανία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της, ιδιαίτερα των σιτηρών, μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ο αποκλεισμός των οποίων ήρθη τον Ιούλιο όπως προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.
Περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι φεύγουν από την Ουκρανία κάθε μήνα μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μόνο έως 200.000 τόνοι κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω του πολωνικού εδάφους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Mykola Solskyi δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως 500.000 έως 700.000 τόνοι διαφόρων αγροτικών προϊόντων διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία κάθε μήνα, περιλαμβανομένων σιτηρών, φυτικού ελαίου, ζάχαρης, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων.

Δηκτικό σχόλια από το Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η αυτοχειρία του Ιούδα… και η απαγόρευση των Ουκρανικών σιτηρών από την Πολωνία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σχολίασε με καυστικό τρόπο την απόφαση της Πολωνίας να απαγορεύσει προσωρινά την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών: «Οι Εβραίοι… σφαγίασαν τα σιτηρά τους μέχρι το Πάσχα».
«Εν συντομία για τη “συμφωνία σιτηρών”.
Για να το πούμε έτσι, ο Ιούδας πνίγηκε… στα σιτηρά πριν από το Πάσχα», έγραψε η Zakharova στο της κανάλι στο Telegram, σχολιάζοντας την απόφαση της Βαρσοβίας.

Ρήγμα στη Δύση: Μετά την Πολωνία και η Ουγγαρία επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση των προμηθειών σιτηρών από την Ουκρανία

Μετά τη Πολωνία και η κυνέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Istvan Nagy σε γραπτή δήλωση αργά το Σάββατο 15 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου TASS την Κυριακή 16 Απριλίου 2023.
Σύμφωνατις δηλώσεις του, η κυβέρνηση αποφάσισε να «απαγορεύσει προσωρινά τις εισαγωγές σιτηρών, ελαιούχων φυτών και ορισμένων άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία».
Η κίνηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να λάβει σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαιρετικά φθηνών ουκρανικών σιτηρών που πλημμύρισε τις ευρωπαϊκές αγορές και ανταγωνίζεται τη εγχώρια παραγωγή.
Ο Nagy είπε ότι η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Προστασία των αγροτών από τον αθέμιτο ανταγωγισμό

Ο υπουργός εξήγησε την κίνηση με την ανάγκη προστασίας των Ούγγρων αγροτών, οι οποίοι υφίστανται απώλειες λόγω της εισροής φθηνών ουκρανικών τροφίμων.
Σύμφωνα το σκεπτικό της απόφασεις, η Ουκρανία χρησιμοποιεί γεωργικές τεχνολογίες, «οι οποίες δεν επιτρέπονται πλέον στην ΕΕ» και της επιτρέπουν να μειώσει το κόστος παραγωγής και να πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές με «μεγάλες ποσότητες πουλερικών, αυγών και μελιού, εκτός από σιτηρά και έλαια».
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες της Κεντρικής Ευρώπης «δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους», είπε ο Nagy.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρει μια μακροπρόθεσμη λύση στο θέμα όσο ισχύει η απαγόρευση, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Η Ουγγαρία αναμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίσει «δίκαιους όρους ανταωνισμού» για την ευρωπαϊκή γεωργία», δήλωσε ο Nagy.
Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα είναι πάντα στο πλευρό των εγχώριων αγροτών και θα προστατεύει τον εθνικό αγροτικό τομέα.

Και η Βουλγαρία στο παιχνίδι

Η Βουλγαρία, μετά την Ουγγαρία και την Πολωνία, εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαγάγει προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Yavor Gechev.
«Είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα βουλγαρικά συμφέροντα, ειδικά όταν τα δύο κράτη αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. ακόμα μεγαλύτερο», επισήμανε.
Σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ο Gechev περιμένει αναφορές για τη νομιμότητα των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν από άλλες χώρες και την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 αναμένει να συζητήσει την κατάσταση με τον Βούλγαρο πρόεδρο Rumen Radev.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία εν μέσω διαμαρτυριών από ντόπιους αγρότες, ανακοίνωσαν την αναστολή των εισαγωγών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς δασμούς και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό σε σχέση με τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα.

Ενιαία αγορά

Την Παρασκευή 14 Απριλίου 2023, έξι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις αγορές ουκρανικών σιτηρών και για την επιβολή δασμών στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα.
Μέρος των ουκρανικών σιτηρών, που προορίζεται κυρίως για παράδοση σε αφρικανικά κράτη, καταλήγει σε ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούνται ως οδός διέλευσης προς τις τρίτες χώρες.
Η Πολωνία έλαβε παρόμοια απόφαση το Σάββατο 15 Απριλίου, ενώ η Σλοβακία επέβαλε προσωρινή απαγόρευση επεξεργασίας και πώλησης ουκρανικών σιτηρών στις 13 Απριλίου.

Παρέμβαση ΕΕ: Απαράδεκτες ενέργειες

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη.
«Είμαστε ενήμεροι για τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αναφορικά με την απαγόρευση σε εισαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία», ανέφερε ο Ευρωπαίος εκπρόσωπος.
«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η εμπορική πολιτική είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και, ως εκ τούτου, μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές», σημείωσε.
«Σε τόσο απαιτητικούς καιρούς, είναι κρίσιμης σημασίας να συντονίζονται και να ευθυγραμμίζονται όλες οι αποφάσεις εντός της ΕΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η επιστολή στην von der Leyen

Στα τέλη Μαρτίου, οι αρχηγοί κυβερνήσεων ορισμένων κρατών της ΕΕ απευθύνθηκαν στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με αίτημα να παρέμβει στην κρίση που προκλήθηκε από την εισροή σιτηρών από τη μετασοβιετική δημοκρατία.
Στην επιστολή, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας επεσήμαναν την άνευ προηγουμένου αύξηση των εισαγωγών δημητριακών, ελαιούχων σπόρων, αυγών, πουλερικών, ζάχαρης, χυμού μήλου, μούρων, μήλων, αλευριού, μελιού και ζυμαρικών.
Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οργανώσεις που εκπροσωπούν τους Πολωνούς αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για το ότι τα σιτηρά που εισάγονται από την Ουκρανία για μετέπειτα εξαγωγή σε άλλες χώρες πωλούνται στη χώρα προκαλούντας αθέμιτο ανταγωνισμό..
Οι αγρότες είπαν ότι τα ουκρανικά σιτηρά ήταν ανεπαρκούς ποιότητας, εξαιτίας αυτού οι τιμές για τα τοπικά προϊόντα μειώθηκαν απότομα και μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος αποθήκευσης για μια νέα καλλιέργεια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πολωνική πλευρά, περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εισήχθησαν στη δημοκρατία από την Ουκρανία τον περασμένο χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας